Spor ve diyet ikilisi ayrılmaz bir bütün

Çalışma düzenimizden dolayı hareketsiz yaşama uyum sağlamamızla birlikte, zayıflama diyetleri de hayatımızın vazgeçilmezi olmuş durumda.

Spor ve diyet ikilisi ayrılmaz bir bütün
Akşam Gazetesi'nden Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Kimimiz yavaşlayan metabolizmasının hızlanmasına ihtiyaç duyarken kimimiz ise hızlı metabolizmaları sayesinde kolay kilo vermektedir. Zayıflama diyeti yapan kişilerde en büyük problem metabolizmanın yavaş olmasıdır. Bazen bunun sebebi vücudun insulini kullanamamasına bağlı oluşan insulin direnciyken bazen de sebep yavaş çalışmaya başlayan tiroid hormonlarıdır.

DİYETİN YANINA EGZERSİZ ŞART

Yapılan araştırmalar uzmanına danışılmadan yapılan diyetlerin tiroid hormonlarının çalışmasına engel olduğunu göstermektedir. Böyle durumlarda vücudun var olan dengesinin şaşması sonucu toparlanması zaman almaktadır. Toparlanma sürecinin hızlı olabilmesi ve sonuç alabilmek için diyetle birlikte egzersiz yapmak çok önemlidir. Bunun yanı sıra herhangi bir rahatsızlık olmamasına rağmen aktivite yapmadan yapılan diyetlerden olumlu sonuç almak oldukça zordur. Spor ve diyetin ayrılmaz bir bütün olduğunu bilmeli, her ikisini kombinlerek ilerlemek gerekmektedir.

Peki diyetle birlikte ne kadar spor yapmak gereklidir?

Spor yapmak kas kütlenizin artmasına ve yağ ağırlığınızın azalmasına ortam hazırlar. Artan kas kütlenizle birlikte metabolizmanız da hızlanır, kilo vermeniz kolaylaşır. Aynı zamanda sporla birlikte vücudunuz şekillenir ve bir forma kavuşması kolay olur. Diyetinizle birlikte bu süreç hızlanmaktadır. Çünkü beslenme zayıflamanın birinci koşuludur ve yalnızca spor yaparak sağlıklı bir beslenme programı uygulamamak kilo kaybından ziyade kilo almanızı kolaylaştırır. Yapılan araştırmalar haftanın 4 günü en az 30 dakika tempolu yürüyüş olması gerektiğini göstermektedir. Tek bir günde 2-3 saatlik yürüyüş yapmak yeterli değildir. Önemli olan farklı günlerde kısa da olsa hareket edip metabolizmayı canlı tutmaktır. Yapılan yürüyüşlerin rahat bir spor ayakkabı ile olması gerekir. Ayrıca açık havada bol oksijenli doğa yürüyüşleri yapmak çok daha etkili olacaktır.

ÇİĞ SEBZELERİ SPORDAN SONRA YİYİN

Spordan önce mi sonra mı beslenmek daha doğru?

Gün içerisinde 4 saatten daha uzun süre aç kalmayacak şekilde beslenmeniz gereklidir. Yemekten yaklaşık 2 saat sonrasında yapılan spor hem sizi zorlamayacak hem hareketleri çok daha rahat yapmanıza yardımcı olacaktır. Spor öncesi yediğiniz yemeklerin rahatsızlık vermemesi için gaz yapmayan yemekler olmasına özen göstermeli kuru baklagil, çiğ sebze gibi yemekleri spor sonrası tercih etmelisiniz. Sporunuz bittikten sonra 15 dakika içerisinde yiyeceğiniz bir porsiyon meyveyle birlikte içeceğiniz bir bardak süt kaslarınızın toparlanması açısından oldukça önemlidir. Ayrıca spor yaparken vücudunuz çok fazla su ve mineral kaybeder. Kaybettiğiniz su ve mineralleri yerine koyabilmek için sade bir maden suyu ile bol miktarda su içmeniz gereklidir.

Nil Şahin GÜRHAN / Akşam Gazetesi