Türk bayrağı zirveye çok yakın!

Dağcılık sporunun en önemli derecesini elde etmek isteyen Tunç Fındık, Broad Peak zirvesinde...

Türk bayrağı zirveye çok yakın!
Habertürk'ten Uzay Kesmen'in haberine göre Asya kıtasındaki Himalaya ve Karakurum sıradağları ile Çin, Nepal ile Pakistan’da bulunan 8 bin metre yüksekliğindeki 14 dağın zirvesine çıkarak dağcılık sporunun en önemli derecesini elde etmek isteyen Tunç Fındık (45), Pakistan’da Karakurum Sıradağları üzerinde yer alan ve “geniş tepe” anlamına gelen 8 bin 47 metre yüksekliğindeki Broad Peak’e çıkmayı başardı.

14 zirve tırmanışından 11’incisini tamamlayan Fındık, şimdi dönüş yolunda. İspanyol dağcı Oscar Cadiach ve 2 Pakistanlı dağcı ile zirveyi gören Fındık, Broad Peak’in ardından 2018’de Nanga Parbat (Pakistan-8 bin 125 metre) ile Gasherbrum 1 (Pakistan-8 bin 35 metre) ve 2019’da ise Annapurna (Nepal-8 bin 91 metre) zirvelerine çıktığında 14 zirveyi de tamamlamış olacak.

EŞİ: 'BAŞARMAK ZORUNDAYDILAR'

Tunç Fındık’ın eşi Nurcan Demirel, tırmanışla ilgili şunları söyledi: “Tunç, bu tırmanış için Türkiye’den 10 Haziran’da Pakistan’a gitmişti. Bu süre içinde hava hep kararsız, yağmur, kar ve aşırı rüzgârlıydı.

Ekip, aklimitizasyon (yükseğe uyum) tırmanışını tamamladıktan sonra 2 defa zirveye çıkmak için girişimde bulundu, ancak hava koşulları izin vermedi. Son çıkış, dün akşam (çarşamba) saat 19.00’da başladı.

Ekip, tüm gece boyu tırmanarak bu sabah zirveye 10.40 itibarıyla zirveye vardı. Tırmanış 13 saat sürdü. Başarmak zorundaydılar çünkü Pakistan’da muson mevsimi başlamak üzere. Raporlara göre en iyi hava aralığı bu 2 gündü.”


Tırmanış sonrası Tunç’un zirveden iniş yolunda 7 bin 800 metrede uydu telefonuyla kendisini aradığını söyleyen Demirel, “Tırmanışın çok uzun ve yorucu olduğunu söyledi. 11. zirveyi de tamamladığı için çok mutlu. Bu akşam 7 bin 300 metredeki 3. kampa, ardından da yarın ana kampa inecek. Broad Peak tırmanışı, 3. denemesiydi ve bu sefer zirveye çıkmayı başardı” diye konuştu.

Türk bayrağı zirveye çok yakın!

Tunç Fındık, zirveye ulaştığı son tırmanışında İspanyol dağcı Oscar Cadiach ile...

SADECE 38 DAĞCI TAMAMLADI

14 adet 8 bin metrelik dağların zirvesine tırmanış, bir “dağcılık maratonu”. Dünyada günümüze dek bunu tamamlayan, 14 farklı milletten sadece 38 kişi bulunuyor.

Maratonu ilk tamamlayan isim, ünlü İtalyan dağcı Reinhold Messner. 1986’da başladığı maratonu 16 yılda bitirdi. Koreli Park Young Seok’un bu projeyi tamamlaması 6 yıl kadar sürdü.

Fındık, Broad Peak’e daha önceki tırmanışlarından birinde Türk bayrağıyla bu pozu vermişti...

Türk bayrağı zirveye çok yakın! - Resim : 2
Konular Spor Haberleri