Türkiye'den Barzani'ye soğuk duş!..

Barzani’nin bağımsızlık referandurumuna karşın Irak ticaretindeki etkisini bitirmek için çalışmalar hızlandı. Habur Sınır Kapısı’na alternatif olarak Ovaköy için ön hazırlıklar tamamlandı.

Türkiye'den Barzani'ye soğuk duş!..
Yeni Şafak'tan Hamdi Koçoğlu'nun haberine göre Türkiye’nin ve bölge ülkelerin tüm uyarılarına rağmen 25 Eylül’de sözde bağımsızlık referandumu düzenleyen Barzani’ye soğuk duş kapıda. Habur Sınır Kapısı’na alternatif olarak açıklanan Ovaköy’de yeni sınır kapısının açılması için başlayan çalışmalarda ön hazırlıklar tamamlandı. Bölgenin güvenliği ve işleyişin tam olarak oturması için Türkiye ve Irak merkezi hükümeti çalışmalara başladı. Şırnak'ın Silopi İlçesi Ovaköy’de açılması planlanan yeni sınır kapısı, Başbakan Binali Yıldırım’ın Bağdat ziyaretinde son şeklini alacak. Projeyle ticaretin büyük bölümü Habur'dan Ovaköy'e kaydırılacak ve Türkmen bölgesinde refahın artmasına katkı sağlayacak.

HABUR'U BAĞDAT'A DEVRETMEYİ REDDETMİŞTİ

Barzani’ye karşı en büyük ekonomik hamle olarak ilk günden itibaren masadaki yerini koruyan Ovaköy’de yeni sınır kapısı için Irak merkezi hükümeti kendi bölgesince inceleme başlattı. Ticari faaliyetler TIR’ların sınırın her iki tarafında park edeceği uygun mevkiler için de çalışma başladı. Güvenlik güçleri ise sınırın her iki tarafında bölgenin güvenliği için eş zamanlı çalışma başlattı. Türkiye, referandum sonrası “Habur’u merkezi hükümete devret” çağrısına Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nden olumsuz karşılık alan Bağdat Hükümetine yeni ticaret adresi olarak Ovaköy Sınır Kapısı’nı göstermişti.

TİCARİ GÜZERGAH OLMASI İÇİN YATIRIM GEREKİYOR

Halen giriş çıkışları askerler tarafından kontrol edilen Ovaköy’de henüz ticari bir güzergah olabilecek ölçüde yeterli bir alt yapı bulunmuyor. Ancak Bağdat hükümeti ile görüşmelerin olumlu sonuçlanması halinde kapının karşılıklı olarak yapılacak yatırımlarla kısa sürede aktif hale getirilebileceği belirtiliyor. Bu doğrultuda bir yandan Bağdat hükümeti ile görüşmeler bir yandan da hazırlıklar sürüyor.

Türkiye'den Barzani'ye soğuk duş!..

ANKARA VE BAĞDAT BÖLGEDE İNCELEME YAPTI

Ovaköy’de kapının ne kadar sürede devreye alınabileceğine ilişkin durum tespiti için gerekli incelemeler yapılıyor. Geçen hafta da Irak Merkezi hükümetinin sınırın Irak tarafında Ovaköy karşısında incelemeler yaptığı öğrenildi. Yapılan tespitlerin ardından konu Başbakan Binali Yıldırım’ın Bağdat ziyaretinde netliğe kavuşacak.

ALTERNATİF KAPILAR AÇILMASI ZORUNLULUK

Habur kapısının Kuzey Irak yönetimi memurlarından alınması için Irak askerinin olası müdahalesi beklentiler arasındaydı. Bu tip gerilimler de ticareti olumsuz etkiliyor. Türkiye halen İran’la 5 sınır kapısı üzerinden yaptığı ticaretin çok daha fazlasını Irak ile tek bir sınır kapısı üzerinden, Habur’dan gerçekleştiriyor. Son olarak Bağdat Hükümeti’nin IKBY’nin Habur’u Merkezi hükümete devretme çağrısını Kuzey Irak Yönetimi reddetmişti.

Türkmen bölgesine refah gelecek

Ovaköy Sınır Kapısı açıldığı takdirde, Barzani’nin vanası kapanırken, Kuzey Irak yönetimince önemli bir bölümü fiili işgal altında tutulan Tel Afer-Musul-Kerkük hattı kullanılacak. Bu hatta bulunan Türkmenler ve Araplar büyük ekonomik canlanma yaşayacak. Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Ovaköy köyü sakinleri de, sınır kapısı açıldığı takdirde bölgenin ekonomik anlamda hareketleneceğini söylüyor.

BARZANİ YÖNETİMİNE EKONOMİK DARBE VURACAK

Bu doğrultuda da Habur’a alternatif sınır kapıları bir gereklilik olarak Türkiye ve Irak’ın gündeminde. Ovaköy, aynı zamanda Kuzey Irak ticaret yolunu da değiştireceğinden ve Kuzey Irak yönetiminin önemli bir gelirini azaltacağından, Irak kuzeyindeki Barzani yönetimine ağır bir ekonomik darbe olarak görülüyor.

Bağdat'ta son karar verilecek

Türkiye, yeni kapı üzerinde çalışıyor. İnceleme sonuçları, Başbakan Yıldırım’ın Bağdat ziyaretinde ayrıntılı değerlendirilecek. Ovaköy Sınır Kapısı, IKBY ile yaşanan gerilimin ötesinde, Habur’daki ticaretin ek kapılarla dengelenmesi için de yapılması bir süredir istenen bir sınır kapısı. Sınır kapısı ile ilgili çalışmaların son şeklinin, bu kritik ziyaret sonrası netlik kazanacağı belirtiliyor.

HALKI CEZALANDIRMAYACAK FORMÜL

Irak kuzeyinde yasadışı bağımsızlık referandumu kararıyla Habur Sınır Kapısı’nın kapatılması gündeme geldi. Ancak Irak ile işlek tek kapının kapatılması halinde bölgede yaşayan halkların ve Bağdat hükümetinin de cezalandırılmış olacağı, hatta Türkiye’nin Irak kuzeyindeki askeri birliklerine ikmallerde sıkıntı yaşanacağı gündeme geldi.

2013'TE AKTEPE İLE BİRLİKTE GÜNDEME GELDİ

Bunun üzerine Türkiye, alternatifler üzerinde çalışmaya başladı. Bu doğrultuda gözler, 2013’te gündeme gelen Ovaköy ve Aktepe sınır kapılarına gözler çevrildi. Türkiye, bu kapılardan Ovaköy’ün yeni sınır kapısı olarak devreye alınması talebini Bağdat Hükümetine sundu.

Engelleme lobisi devrede

Ovaköy'de sınır kapısı açılması için hem Ankara hem Bağdat yönetiminin girişimleri sürerken, bir yandan da her iki tarafta projeyi engelleme çabalarının olduğu belirtiliyor. Ovaköy kapısının açılmasıyla beraber, Habur üzerinden elde ettikleri rantı kaybetme endişesi yaşayan bazı grupların, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'nin de teşvikiyle lobi çalışması yürüttüğü ifade ediliyor. Buna rağmen hem Ankara hem Bağdat, ticareti kolaylaştıracak ikinci bir kapı gerekliğinde hemfikir.