Ümit Sayın'ın büyük aşkı müzik!..

Son albümüyle adından söz ettiren Ümit Sayın, "Müziğe karşı duyduğum bu enerjiyi tasvir edebilsem, herkes benim delirdiğimi düşünür."

Ümit Sayın'ın büyük aşkı müzik!..
Müziğe başlamanızın çok ilginç bir hikayesi varmış. Bu hikayeyi sizden dinleyelim mi?
1990 yılında, İzmir'deki Sezen Aksu konserinde sahneye fırlayıp, bu büyük ustayla şarkı söyleme fırsatı yakaladım. Ardından, vokalisti olarak yetiştirilmek üzere, kendisi tarafından İstanbul'a davet edildim. İstanbul'da, birkaç hafta Sezen Aksu'nun evinde kaldıktan sonra, kendisinin beni Fuat Güner'in stüdyosuna yönlendirmesiyle; Barış Manço ve Onno Tunç gibi çok büyük ustalar ile tanışma fırsatı yakaladım. 1992 yılında, Sezen Aksu'ya vokal yapmaya başladım.

'BEN OLDUM' DEMEMELİ

O sahneye çıktığınız an, hayatınızın bu kadar değişebileceğini tahmin edebilmiş miydiniz?

Kesinlikle hayır. Çünkü o sahneye, sadece böyle bir anım olmasını istediğim için çıkmıştım ve sonrasında gelişen olayları, hayal bile edemezdim. Nitekim o gece, Sezen Aksu tarafından İstanbul'a davet edildikten sonra eve geldim ve durumu aileme anlattım. Emekli bir öğretmen çocuğuydum ve hayatımın büyük bir bölümü, o zamana dek gecekondularda geçmişti. O nedenle, bu yaşadığım, tam anlamıyla bir rüyaydı ve o gece, heyecandan uyuyamadım.

Bu heyecanı yaşamış biri olarak, siz de gençlere destek oluyor musunuz?
İlk zamanlar oluyordum; hatta müziğe kazandırdığım isimler de var ama müzikte ustalaştıklarını iddia etmeleri, beni biraz rahatsız etti.

Yeni albümünüz 'Söz-Müzik Ümit Sayın' yayımlandı. Albümünüzde, geçmişte şarkılarınızı söyleyen ünlü isimlerle birlikte şarkı söylediniz. Böyle bir projeye imza atmaya nasıl karar verdiniz?
1990'lı yıllarda; insanlar, albümde bulunan bu şarkıları, bu seslerden dinledi ve sevdi. O nedenle, bu şarkıların yine aynı seslerde hayat bulmasını istedim. Bence, senelerce dinlenebilecek bir albüm oldu. Sadece şarkılar anlamında değil, albüm kartoneti için dahi çok özenli davrandık. Kız arkadaşım, şarkılar için özel desenler hazırladı. Türkiye'de fazla zaman geçirmediği için, ilk defa dinlediği şarkılarımın kendisindeki yansımalarını görmek, benim için heyecan vericiydi.

ARTIK UZUN ARALAR VERMEM!

Peki, albümün devamı gelecek mi?
Evet. Önümüzdeki yıl, bu albüme koyamadığım; 'Dön Bebeğim', 'Vazgeç Gönül' gibi hit olmuş diğer şarkılardan oluşan bir albüm daha yapmayı düşünüyorum. Fakat o albüme, yeni bestelerimden de birkaç şarkı serpiştireceğim. Sonrasında ise, 'Söz Ümit Sayın-Beste Ozan Çolakoğlu' adlı bir albüm de çıkarabilirim.

Albümlerinizin arasında, her zaman uzun bir ara oluyor. Bir sonraki albüm için, yine uzun bir ara verecek misiniz?
Bundan sonra, uzun aralar yok! Çünkü elimde, hazır olan pek çok proje var. Az önce bahsettiğim albüm çalışmalarına ek olarak, kafamda, elimdeki yeni şarkılarla ilgili çok büyük bir sahne projesi var. Muhtemelen, teatral bir sahne olacak; ancak, gerçekten dünyaya yayılabilecek güçte büyük bir proje olacağı için, şimdilik detay vermek istemiyorum. Ayrıca yıllardır İzmir'e, doğup büyüdüğüm şehre bir şarkı yazmak istiyordum ve nihayet ben buradan göçüp gittikten sonra bile insanların severek dinleyeceği bir şarkı hazırladım; buna da, yakın zamanda, bir albümde yer vermek istiyorum. Son olarak, batıdan doğuya bir yolculuk yapıp, o yolculuğu anlatan bir albüm yapmayı da düşünüyorum.

SEVGİLİM İÇİN ALBÜM YAPACAĞIM

Peki, kız arkadaşınızla ilgili bir proje var mı kafanızda?
Elbette var; kafamdaki bu projeler bittikten sonra, sadece kız arkadaşıma yazdığım şarkılardan oluşan ve ona ithaf edeceğim bir albüm yapacağım. Çünkü onda, derinlik buldum.

Müziğe karşı duyduğunuz aşk, her halinizden belli oluyor. Böylesine büyük bir aşk, sizi yormuyor mu?
Müziğe karşı duyduğum bu enerjiyi tasvir edebilsem, herkes benim delirdiğimi düşünür. Umarım, içimden taşan bu duyguları, şarkılarım aracılığıyla anlatmaya ömrüm yeter. Biz müzisyenler, yaratıcı insanlarız ve hepimizin içinde bir yerlerde, hayatı daha anlamlı kılmaya çalışmaya dair bir delilik var. Ben, bu deliliği çok seviyorum.

KANATLARIM OLSUN İSTERDİM!

Pop müziğin dışında, farklı müzik türlerinde de eserler vermeyi düşünüyor musunuz?
Belki ileride, benden bir hatıra olması adına, Türk Sanat Müziği'nden bir eser üretebilirim. Çünkü bazen, içimden, bu müziğe yaraşacak melodiler çıkıyor ve bu durum hoşuma gidiyor.

FİLME KATKIM OLUR

Günümüzde, pek çok müzisyen, dizi ve film müzikleri yapıyor. Siz de buna sıcak bakıyor musunuz?

Film müziği yapmak, çok ayrı bir branş; ama gerçekten sağlam bir film için teklif gelirse, o filmin üzerine, senaryoya büyük katkı sağlayacak bir müzik koyabilirim. Kimse kusura bakmasın ama bu konuda tevazu gösteremeyeceğim.

Hayatta arzu ettiği her şeye sahip bir adam gibi görünüyorsunuz. Sahiden, sahip olamadığınız bir şey yok mu?
Kanatlar... Hayatta, başka hiç bir şeye sahip olmayı, bu kadar çok istemezdim. Bir kuş gibi uçabilmek, muhteşem olurdu.


Konular Röportaj