Zarif oyuncu bilinmeyenlerini anlattı

Klasik müzik eğitimi almasına rağmen oyuncu olmayı seçmiş Şahika Koldemir. Ama müzikten de kopmamış, her bulduğu fırsatta flütünü elinden bırakmıyor. Boş zamanlarında eviyle ve bahçesiyle ilgileniyor.

Zarif oyuncu bilinmeyenlerini anlattı
Akşam'dan Sibel Ateş Yengin'in röportajı..

“7 Güzel Adam” için ne söylersin?

Bu proje benim için çok öğretici bir tecrübe oldu. Birbirinden önemli insanlar tanıdım bu iş sayesinde. Edebiyat dünyasında iz bırakmış Erdem Beyazıt, Cahit Zarifoğlu, Nuri Pakdil, Alaeddin Özdenören, M. Akif İnan gibi şairlerin eserlerini okuma ve öğrenme şansım oldu bu dönemde. Bu güzel insanların ailelerini ve yakınlarını tanımak ve onlardan geçmişlerini öğrenmek büyük şans. Bunun yanı sıra çok güzel dostlar kazandım “Yedi güzel adam” sayesinde. Bir de Kahramanmaraş’ın o güzel yemekleri ve dondurmasından bol bol yeme fırsatım oluyor tabii.

Şiir sever misin?
Şiir okumaktansa  dinlemeyi daha çok severim. En çok tarih kitapları ya da biyografi okurum.

Peki, hangi tarihi kadın figür senin kahramanın olabilir?
Kahramanım demeyeyim de beğendiğim birçok kadın var tabii Kişilerden ziyade daha çok yaşanmış büyük olaylar beni etkiliyor. Yine de en çok Roma’da Bizans prensesi olmak isterdim galiba. Çünkü Roma’ya aşığım.

Başucu kitapların var mı?
Başucu kitaplarım ruh halime göre değişiyor. Bazen yatmadan dizi ya da film izliyorum. Aslında başucu kitaplarımın yerini de tablet bilgisayarım aldı. Tüm dergileri indirdim daha çok onları karıştırıyorum. En çok yolculuk esnasında kitap okumayı seviyorum.

HER ŞEYİ MERAK EDİYORUM

Diziye dönersek. Canlandırdığın Naciye karakterini anlatır mısın?

Naciye Bayazıt, Adil Erdem Bayazıt’ın eşi, Sevde ve Meral Bayazıt’ın annesi. Kahramanmaraş’ın önemli ailesine mensup biri. Çocuklarına çok düşkün bir anneymiş. O döneme göre iyi eğitim almış.

O yıllarda yaşamak ister miydin?
Geçmişin her döneminde yaşamak isterdim. Yakın tarihten Taş Devrine kadar her dönemi farklı coğrafyalarda görmek isterdim. İnsanlar nasıl yaşamış, ne yiyip ne içmişler, ne giymişler, nasıl tedavi olmuşlar? Her şeyi merak ediyorum. Bu yüzden sık sık önemli tarihi yerlere gitmeye çalışıyorum. Merakımı gidermek için okuyup araştırıyorum.

Nerelere gidiyorsun peki?
Türkiye’de çok önemli tarihi yerler var. Efes’ten Van’a kadar birçok şehirde illaki bir tarihi şehir kalıntısı bulunuyor. Gittiğim bazı şehirlerde yaşayanların bile bilmediği yerleri keşfediyorum. Artık daha çok yurtdışına çıkıyorum. Mesela İtalya’ya gittiğimde geçmiş zamanlarda yaşıyor gibi hissediyorum kendimi ve çok mutlu oluyorum. Prag da bana geçmişte yaşıyormuşum gibi hissettiren yerlerden biri.

Klasik müzik üzerine eğitim almışsın. Oyunculuk için aklını çelen ne oldu?
Yan flüt çalıyorum. Müziğe âşığım fakat Türkiye’de müzisyenlik yapmak istemedim. Oyunculuğu tercih ettim. Bir de dansçı olmak isterdim ama yaşım itibarıyla geç kalmıştım.

TOPRAĞI SEVİYORUM

Şahika adını kim koymuş?

Annem seçmiş bu ismi. Bir arkadaşı da kızına bu adı koymuş ve annem çok beğenmiş. İşin ilginç yanı doğduğumda Şahika adını unutmuş. İlla bu adı koymak istediği için hatırlayana kadar 40 gün isimsiz kalmışım. Sonra sözlüklerden araştırıp bulmuş.

Nasıl bir ailede büyüdün?
Memur bir ailenin en küçük çocuğuyum. Abim ve ablam var. Ailemdeki herkesle ilişkim çok iyi. Abim ve ablamla arkadaş gibiyiz zaten. Birlikte çok keyifli vakit geçiriyoruz. Annem de babam da bana karışmazlar, güvenirler. Zaten ben de güvenlerini boşa çıkarmam.

Oyunculuk dışında neler yapıyorsun?
Bol bol gezmeye çalışıyorum. Flüt çalıyorum. Profesyonel olarak çiftçilikle uğraşıyorum. Evimle ve bahçemle ilgilenmeyi seviyorum.

Çiftçilik işini biraz anlatır mısın?
Toprakla uğraşmayı çocukluğumdan beri çok severim. Bir yer satın alıp ağaçlar dikmeyi hep hayal ederdim. Sonunda bu sene hayalimi gerçekleştirdim çok şükür. Memleketim Mersin’de bir arazi alıp binin üstünde meyve ağacı ektik. Şimdi onlar benim bebeklerim. Her sene büyüdüklerini ve meyve verdiklerini görmek eminim beni çok mutlu edecek.

İDEALİST BİR GEZGİNİM

Nasıl bir tatil anlayışın var?

Dünyanın her yerini gezmek istediğim için bir sıralamam yok. İdealist bir gezginim. İnternete giriyorum ve ileri tarihlere bilmediğim ülkelere bilet alıyorum. İş nedeniyle bazen biletlerim yanıyor. Gitmek istediğim şehirleri önceden araştırıyorum kendime yapılacaklar listesi hazırlıyorum. Bazen arkadaşlarım da bana katılıyor. Programa ve kişi sayısına göre ev tutuyorum. Mesela gittiğim ülkenin mutfağını tamamen öğrenmeden gelmem. Çünkü döndüğümde gittiğim ülkenin mutfağına ait lezzetleri kendi mutfağımda da uygulamayı seviyorum. Bir de tatilde oralıymışım gibi yaşamaya çalışıyorum. O yüzden bu kadar çok araştırıp o ülkeye ait bilgiler topluyorum. Böyle yapınca daha keyifli oluyor. 
Konular Röportaj