Afganistan'da Taliban en önemli gelişmeyi duyurdu

Son ABD askerinin de uçağa binmesiyle Kabil'de Taliban'ın kutlamaları başladı, sabah olduğunda ise örgütün yöneticileri havalimanında gövde gösterisi yaptı. ABD ordusu 73 savaş uçağı, helikopter ve onlarca zırhlı aracı imha ettiğini duyururken, geride kalan Batılıların akıbeti ise meçhul.

Afganistan'da Taliban en önemli gelişmeyi duyurdu

BBCTürkçe'nin haberine göre Dünya tarihini değiştiren 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından ABD'nin Afganistan'a girmesiyle başlayan Washington'ın en uzun savaşı, Pazartesi'yi Salı'ya bağlayan gece yarısı resmen sona erdi. 15 Ağustos'ta Kabil'in düşmesiyle canhıraş bir şekilde tahliye operasyonlarına girişen ABD ve koalisyon üyeleri, 123 binden fazla insanı Afganistan'dan çıkarmayı başardı.

ABD ordusu, son olarak bir C-17 kargo uçağının gece yarısından hemen sonra ABD Büyükelçisi ile birlikte havalandığını duyurdu. C-130'a binen son kişi Tümgeneral Chris Donahue, tarihe geçti.

ABD ORDUSU 73 SAVAŞ UÇAĞINI İMHA ETTİ 

Son uçağı havalanmasının ardından Taliban Kabil'de kutlamalara başladı. Kentin dört bir yanında havaifişekler atıldı, kutlamalarda silah sesleri de duyuldu.

Geri çekilmenin ardından Taliban güçleri, havalimanında kalan Amerikan ordusuna ait ekipmanları da ele geçirdi. Çekilen bazı fotoğraflarda Taliban militanların bu ekipmanları kullandığı da görüldü.

Los Angeles Times muhabiri Nabih Bulos, Taliban militanlarıyla havalimanına giren gazeteciler arasındaydı. Bulos, ABD'lilerin geride bıraktığı savaş uçaklarını sosyal medya hesabından paylaştı.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı General Kenneth McKenzie, çekilmenin sona erdiğini duyurduğu basın toplantısında ABD ordusunun geride bıraktığı savaş uçakları, helikopterler ve zırhlı araçları imha ettiğini söyledi.

"Bu uçaklar bir daha asla uçamaz" diyen General Kenneth McKenzie'nin verdiği bilgiye göre, çekilme sürecinde 73 savaş uçağı, 70 zırhlı araç, 27 Humvee ve yüksek teknoloji roket savunma sistemi kullanılamaz hale getirildi.

KABİL'E İNİYOR 

Taliban'ın dört kurucusundan biri olan ve geçen hafta CIA Direktörü William Burns'le Kabil Havalimanı'nda gizli bir görüşme yapan örgütün siyasi lideri Molla Baradar'ın Kandahar'dan Afganistan'ın başkentine geçtiği bildiriliyor.

Taliban hesapları, 31 Ağustos tarihinin örgüt tarafından bağımsızlık günü bayramı olarak kutlanacağını yazdı. Daha önce kamuoyu önüne hiç çıkmayan ve nerede olduğu bilinmeyen dini lider Hibetullah Akhundzade'nin Afganistan'da olduğu, örgüt tarafından dün doğrulanmıştı.

HAVALİMANINDA GÖVDE GÖSTERİSİ 

Kabil'de gün ağardığında ise Taliban yöneticileri Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na giderek gövde gösterisi yaptı, Amerikan ordusundan kalan üniformaları giyen militanları tebrik etti.

Taliban'ın sosyal medya hesapları, örgütün sözcüsü Zabihullah Mücahid'in yanı sıra Hakkani grubunun lideri Enes Hakkani'nin de havalimanında olduğunu gösteren videolar paylaştı.

YÜZLERCE AMERİKALI VE BATILI MAHSUR KALDI 

Bu sabah havalimanı dışında ise, ellerinde ABD pasaportları ve belgeleri olan çok sayıda kişinin Taliban militanları tarafından durdurulup havalimanına sokulmadığı görüldü. Son uçak havalanmasına rağmen havalimanına girmeye çalışanlar, Afganistan'da mahsur kalmış oldu.

ABD'li komutan General Kenneth McKenzie, 100 veya 250 kadar Amerikan vatandaşının Afganistan'da kaldığını doğruladı. İngiltere Dışişleri Bakanlığı da yine bu sabah yaptığı açıklamada yüze yakın Birleşik Krallık vatandaşının Afganistan'dan ayrılamadığını duyurdu. İngilizlerin yanı sıra diğer Batılı ülke vatandalarının da mahsur kaldığı biliniyor.

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise, koalisyon güçleri için çalışan 40 bini aşkın Afgan ve ailelerinin halen Afganistan'dan bir çıkış yolu aradığını söyledi.

Kabil'den tahliye operasyonları sürerken terör örgütü DEAŞ'ın Horasan kolu tarafından intihar saldırısı düzenlenmiş ve aralarında 13 ABD askerinin de bulunduğu 170'i aşkın insan yaşamını yitirmişti.

Bir kara saldırısında en fazla sayıda askerini yitiren ABD, 20 yıl süren işgal boyunca toplam 2 bin 461 asker ve sivilini kaybetti. ABD'nin Afganistan'daki 20 yıllık varlığı boyunca, 800 binden fazla ABD askeri ve 25 bin sivil görev yaptı.

Konular Afganistan