Ağabeyine şifa olacaktı ama...

Lösemili ağabeyine ilik nakli için dünyaya getirilen çocuk, dokuları tutmayınca kardeşinin en iyi arkadaşı haline geldi.

Ağabeyine şifa olacaktı ama...

Denizli’de lösemi hastası ağabeyi Aziz’e (7) ilik nakli umuduyla dünyaya getirilen Ümit (2), dokuları tutmadığı için şifa veremedi ama hiç dışarı çıkamayan kardeşinin dünyasını arkadaşlığı ile renklendirdi.

Denizli’de bir otelde bulaşıkçılık yapan baba Süleyman Kuluç ile ev kadını Mutlu Kuluç çiftinin tek erkek çocukları Aziz’e 2 yaşındayken lösemi teşhisi konuldu. Oğullarının ölümcül bir hastalığı olduğunu öğrenen çift üzüntüye boğulurken, doktorların "tek çare ilik nakli" sözüyle Kuluç ailesi ilik aramaya başladı. Anne, baba ve yakın akrabalarda doku uyumu için araştırma yapıldı ancak bir sonuç elde edilemedi. Bunun üzerine doktorlar aileye "Bir çocuk sahibi olursanız doku uyma ihtimali çok yüksek" dedi.

Oğullarının yeniden sağlığına kavuşması için her şeyi göze alan Kuluç çifti iki yıl önce bir bebek dünyaya getirdi. Ağabeyinin hastalığına umut olması için Ümit adı verilen minik bebekten Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi’nde doğar doğmaz doku örneği alındı. Alınan örnek aynı gün İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne gönderildi. Ancak minik Ümit’in dokusu ağabeyine uymadığı için ilik nakli yapılamadı. Doku uyumsuzluğu haberi ile yıkılan aile, çaresiz bir şekilde oğullarının tedavisini sürdürdü.

DÜNYALARI YIKILDI

2 yaşına basan Ümit, virüs kapma riski bulunduğu için zorunlu olmadıkça dışarı çıkamayan ağabeyinin en yakın arkadaşı oldu. Aziz tüm gününü kardeşi Ümit ile geçirmeye başladı. İzmir’e sık sık kontrol için giden ve sürekli kanı değiştirilerek hayatta tutulan Aziz, 7 yaşına bastı. Aziz’in geçtiğimiz ay yapılan kontrollerinin ardından doktorlar, "Kesin tedavi için ilik nakli şart" diyerek Kuluç ailesine yeni bir bebek daha dünyaya getirmeleri konusunda tavsiyede bulundu.

Aziz’in kesin tedavisi için yeni bir çocuk tavsiyesini değerlendiren anne Mutlu Kuluç ise, "Hastalıktan kurtulacağı kesinse hemen yeni bir çocuk sahibi olmak için çabalarız. Ancak bunun garantisi yok, verilemiyor" diye konuştu.

KÖK HÜCRE UMUDU VAR

Aziz’in kontrollerinin sürdüğünü söyleyen anne Kuluç, "Son dönemde Aziz daha iyi. Saçları yeniden çıktı. Ama ne zaman ne olacağı belli olmuyor. Birden ateşi yükseliyor ve biz soluğu İzmir’de alıyoruz. Aylık kontrollerimiz sürüyor. Aziz dışarı çıkamıyor, okula gidemiyor, askere alınmayacak. Yasaklarla büyüyor. Gün boyu Ümit’le vakit geçiriyor. Umarım bir gün ona uygun bir doku bulunur ve hastalığına çare olur. Allah’tan tek dileğim bu" diye konuştu. Aziz’e kardeşinden ilik naklinin mümkün olmadığını ancak kök hücre nakli umudu olduğunu belirten Kuluç, "Hastalık ilerlerse kök hücre nakli düşünülüyor" dedi.

UFUK SOYHAN