AİHM'den Atilla Taş kararı!

Darbe girişimi sonrası tutuklanan şarkıcı Atilla Taş'ın AİHM'ye başvurusunda "Özgürlük ve güvenlik hakkı ile ifade özgürlüğü hakkı ihlal edildi" kararı çıktı.

AİHM'den Atilla Taş kararı!

Sputnik'in haberine göre Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), şarkıcı Atilla Taş'ın başvurusunda hak ihlali kararı vererek Türkiye'yi mahkum etti.

Gazete Duvar'ın aktardığına göre İfade Özgürlüğü Derneği hukuk ekibi tarafından yapılan başvuruda, AİHM, Atilla Taş’ın başvurusunu kabul etti ve Sözleşme’nin 5 (1) (özgürlük ve güvenlik hakkı) ve 10. (ifade özgürlüğü) maddelerinden ihlal kararı verdi.

Mahkeme, Ankara'nın Taş' a 12 bin 275 euro manevi tazminat ve 3 bin 175 euro da mahkeme masrafı ödemesine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi de hak ihlali kararı vermişti

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında 14 ay Silivri Cezaevi’nde kalan Atilla Taş, 15 Nisan 2017 tarihinde çıkarıldığı mahkeme tarafından tahliye edilmiş ancak aynı gün yapılan itiraz üzerine yeniden tutuklanmıştı. 

Üç gazeteciyle birlikte tutuklanan Atilla Taş mahkemede verdiği ifadede, "Ben böyle bir yapılanma içinde olduklarını bilseydim, değil gazetelerinde çalışmayı, selam dahi vermezdim" demişti.

Taş, 23’ü tutuklu 29 sanığın yargılandığı davada, FETÖ'nün medya yapılanması'na ilişkin, 'örgüt üyeliği' ve 'darbeye teşebbüs' suçlarından açılan dava dosyalarının birleştirilmesinin ardından, 26 Ekim 2017 tarihinde tahliye edilmişti. 

Atilla Taş, İstinaf Mahkemesi'nin 3 yıl 1 ay 15 hapis cezasını onaması üzerine de 9 Kasım 2018'de yeniden tutuklanmıştı. Anayasa Mahkemesi, Taş’ın tahliye edilmesinin ardından yeniden tutuklanması ile ilgili hak ihlali kararı vermişti. İstinaf Mahkemesi kararı duruşma yapılmadan, savcının mütaalası taraflara tebliğ edilmeden verilmişti.