Akupunkturla uykusuzluk tedavisi

Dr. Murat Topoğlu: "Stres nedeniyle oluşan uykusuzluğun tedavisinde, akupunkturun antistres hormonlarını artırmasından yararlanıyoruz.."

Akupunkturla uykusuzluk tedavisi

Bunlardan en sık kullanılanı endorfin hormonudur. Halk arasında mutluluk hormonları olarak adlandırılan bu hormonların, aynı zamanda vücutta ağrı kesici etkileri de vardır. Vücudun sakinleşmesini sağlarlar. Kulak, baş ve yüz bölgesinde bulunan akupunktur noktalarından yararlanarak, bu hormonların daha fazla salgılanmasını sağlıyoruz. Böylece stres nedeniyle uykusuzluk çeken insanlara, akupunkturun büyük etkisi oluyor. Stres nedeniyle uykusuzluk, genellikle geç saatlerde uykuya dalma şeklinde görülüyor. Uyku saati en az iki-üç saat ileriye kayıyor. Ayrıca, bazı baş ağrıları kafa derisi arterlerinin genişlemeye uğramasından kaynaklanır. Bu da uykusuzluk için önemli bir nedendir. Akupunkturla, genişlemeye neden olan serotonin maddesini azaltarak, bu ağrının ortadan kalkmasına, dolayısıyla rahat uyumaya yardımcı oluyoruz.

Çocuklarda ve hamilelerde kullanılabilecek en güvenli yöntemlerden biri de akupunkturdur. Özellikle hamilelik döneminde ilaç almak mümkün olmadığı için, yoğun uykusuzluk çeken kişilerde, psikoterapi ile kombine ederek akupunkturu uygulayabiliyoruz.

AKUPUNKTURLA UYKUSUZLUK TEDAVİSİ

Depresyon ve uykusuzluk tedavisinde kullanılan triptofan takviyesinin altında yatan teori, beyindeki serotonin ve melatonin düzeylerini yükselteceğidir. Akupunktur ile yapılan tedavi şekli dopamin ve serotonin ve adrenalin seviyesini düzenliyor. Dopamin seviyesini arttırıyor ve dolayısıyla triptofan maddesinin yapması beklenen etkiyi vücut mekanizması kendiliğinden üretiyor.

Hasta, başlangıçta ilk 10 seans boyunca her gün veya gün aşırı gelir. 10 seans sonunda 7-10 gün ara verilir. Takip eden 3 hafta boyunca haftada 2 kez, takip eden 6 ay boyunca ayda 1 kez seanslara devam edilir. Hastalığın tekrarlamaması için yılda 1 kez tekrar edilir.

PANİK ATAK

Panik atak aniden ortaya çıkan, şiddetli korku, yoğun kaygı, bunaltı karışımı bir nöbettir.Bu nöbet kişiye öylesine yoğun bir korku ve rahatsızlık duygusu yaşatır ki, kötü bir şey olacağı veya sonunun geldiğini, öleceğini hisseder. Bu korku fırtınasını yaşayan insan, doğal olarak o
ortamdan ve durumdan kaçma, uzaklaşma davranışı gösterir, bir an önce yardım alınabilecek bir sağlık kuruluşuna müracat edilir. Çoğu kez de hastane, doktor gördüğünde kişide rahatlama olur ve nöbet geçebilir.

PANİK ATAK BELİRTİLERİ

1. Çarpıntı, kalp atışlarını duyumsama, kalbin yerinden fırlayacakmış gibi olması, göğüste basınç bazen sol kola yayılan ağrı ve uyuşmalar...

2. Terleme(Sıcak -Soğuk boşalımlar, bazen üşüme bazen alevlerin basması hissi)

3. Titreme, sarsılma, itilme hissi

4. Boğulma ve nefes alamama hali (Boğazda düğümlenme veya bir yumru, tıkanma hissi)

5. Soluğun kesilmesi (Derin nefes alma ihtiyacı, havanın yetmemesi gibi hisler)

6. Göğüste daralma, sıkışma, ağrı duyumsama

7. Bulantı, karında ağrı, şişkinlik, gaz oluşması, geğirti.(Bazen mideden başlayıp boğaza doğru yayılan kalkışma rahatsızlık hali)

8. Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma hali

9. Derealizasyon (Gerçek dışılık duyguları panik yaşandığında olaylar bir sis perdesinin gerisinde algılanır, cisimler, küçülür her şey bulanıklaşır, ya da depersonalizasyon (Benliğinden ayrılmış olma hali; sanki bedenle ruh birbirinden ayrılıyor ve kişide kendisini hissedememe, algılayamama, kendisine yabancılaşma durumu oluşur.)

10. Panik anında kontrolünü kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu (Kendisine, çocuklara, çevreye zarar verme korkusu)

11. O esnada "yaşamım buraya kadarmış" duygususu, ölüm korkusu

12. Ellerde, kollarda, bacaklarda, başta ve birçok yerde uyuşmalar, yanmalar, karıncalanmalar, diken diken olma halleri

13. Üşüme, ürperme ya da ateş basmaları

AKUPUNKTURLA PANİK ATAK TEDAVİSİ

Akupunktur birçok psikiyatrik kökenli rahatsızlığın tedavisinde olduğu gibi panik atak hastalığının tedavisinde de çok başarilıdır. Akupunktur, panik atak hastalarında kuşku, korku ve endişe yönünde bozulan psikolojik dengeyi tekrar yerine getirir. Akupunktur, söz konusu etkiyi oluştura bilmek için vücuttaki bir takım kimyasalların kandaki seviyelerinde değişik yaparak vücudun mutluluk ve haz alma sisteminin parçası olan endorfin seratonin gibi kimyasalların seviyesini arttırmıştır. Yine akupunktur ile vücuda stresle baş etmesi ve endişe verici durumlardan kurtulmasını sağlayan kortizol maddesi salgılatılır.

Panik atak ve benzeri hastalıkların akupunktur ile tedavisi;
Akupunktur, başlangıçta ilk 10 seans boyunca her gün veya gün aşırı yapılır.10 seans sonunda 7-10 gün ara verilir. Takip eden 3 hafta boyunca haftada 2 kez, takip eden 6 ay boyunca ayda 1 kez seanslara devam edilir. Hastalığın tekrarlamaması için yılda uygulanacak 1 ya da 2 seans yeterli olacaktır.

AKUPUNKTURLA STRES VE DEPRESYON TEDAVİLERİ

DEPRESYON
Depresyon çağımızın en sıklık rastlanan hastalıklarından biridir. Stres ve depresyon uzun süre devam ederse kalp hastalıkları dâhil birçok cilt, böbrek, kanser gibi birçok hastalıkları oluşturabilir.

Keyfsizlik, isteksizlik, hayattan zevk alamama, moral bozukluğu, kendini beğenmeme, kendine ve hayata bakışında bozulmalar, enerjisizlik gibi temel ruhsal belirtilerin dışında iştah ve kilo kaybı, bazı hastalarda iştahta artma, kilo alma, uyku bozuklukları (uykusuzluk, gece uyanmalar veya aşırı uyuma), cinsel istekte azalma veya artma halsizlik, enerjisizlik, bazı hastalarda vucutta ağrılar, baş ağrısı gibi bedensel belirtilerde eşlik edebilir.

Hastalık genç veya orta yaşlarda çıkarsa; kadınlarda 15,erkeklerde 11 yıl hayat süresini kısaltabilir.

STRES

Günlük yaşantımızda; gerek insanlalar arası ilişkilerde ve sosyal olaylarda karşılaştığımız her türlü zorluk ve engellemelerin iç dünyamızda yarattığı olumsuz ve sıkıntı verici duygular topluluğuna stres adını veririz. Eğer stres az düzeyde duyulursa iş ve özel hayatta itici bir güç olabilir.

İş yerinde yoğun çalışma ve günlük yaşantımızdaki yaşam mücadelesi, şehir yaşamı koşuşturma bize haddinden fazla stres yaşatmaktadır. İşte bu durum karşısında vücudumuzda savunma mekanizmaları zayıflar. Akabinde aşırı sinirlilik, çabuk öfkelenme, tahammülsüzlük, gerilim baş ağrıları, midede yanma ve ekşime gibi şikâyetler gelişir.

AKUPUNKTURLA TEDAVİLERİ

Akupunktur tedavisi sırasında çıkan bir takım biyo kimyasallar ortaya çıkar. Burada en önemli salgı serotonindir. Akupunktur genelde hiçbir yan etkisi yoktur. Serotonin mutluluk salgısıdır.
Bütün dünyada gerek vücut akupunkturu gerekse kulak akupunkturu stres ve depresyon tedavisinde oldukça yüz güldürücü sonuçlar vermektedir.

Tedavi hemen her gün veya gün aşırı olarak 10-12 seans uygulanır. Seans süresi 30 dakika sürer Birinci kür bittikten sonra tedaviye haftada 2 kez 5 hafta daha devam edilir. İyileşme durumuna göre tedaviye haftada bir veya iki haftada bir kez devam edilir. Tedavi 6 ay sürebilir.