Anne-Baba adayları dikkat!

Tüp bebekte tek embriyo şartı, başarı oranını düşürüyor. Uygulama değişmezse her 4 anne adayından 3'ü gebe kalamayacak.

Anne-Baba adayları dikkat!

Tüp bebekte tek embriyo şartı, başarı oranını düşürüyor. Uygulama değişmezse her 4 anne adayından 3’ü gebe kalamayacak.

Sağlık Bakanlığı’nın 6 Mart’ta uygulamaya koyduğu yeni yönetmelik hakkında tartışmalar sürüyor. Yönetmelik, son olarak Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nin Antalya’da düzenlediği kongrede gündemdeydi ve geniş çapta tartışıldı.

Basın toplantısında açıklama yapan Derneğin İkinci Başkanı Prof. Dr. Bülent Tıraş, yönetmeliğin 35 yaş altı kadınlara tek embriyo, iki başarısız uygulamanın ardından iki embriyo transferi, 35 yaş üstündeki kadınlara da en fazla 2 embriyo transferi uygulamasına karşı olduklarını söyledi.

Yönetmeliğin amacını anladıklarını belirten Tıraş, "Bu konuda hastaların özel durumlarını dikkate alan esnek bir yapı ile 35 yaş üstü kadınlara, yaş gruplarına göre daha fazla embriyo transferine olanak sağlanmalı" diye konuştu.

4 kadından 3’ü hamile kalamayacak

Tek embriyo transferinin bir çifte yaklaşık yüzde 20-25, 2 embriyonun yaklaşık yüzde 45, 3 embriyonun ise yaklaşık yüzde 55 gebelik sağlayabildiğini bildiren Tıraş, "Yeni Tüp Bebek Yönetmeliği ile 35 yaşından genç kadınlara getirilen tek embriyo şartı, tüp bebek uygulamalarında başarı oranımızı düşürdü. Gebelik oranımızı yüzde 25’e gerileten uygulamayla her dört anne adayından üçü gebe kalamayacak" dedi.

Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tüp bebek uygulamalarını 2 kez ile sınırladığı düşünüldüğünde, çiftlerin ilk 2 uygulamada gebelik elde edemezse bundan sonraki denemelerde ilaç dahil tüm harcamaları kendi ceplerinden karşılamak zorunda kalacaklarını da vurgulayan Tıraş, "Oysa tüp bebek uygulamalarında tek embriyo transferi uygulayan kuzey Avrupa ülkelerinde, devlet çiftlere sınırsız tüp bebek uygulama hakkı veriyor. Amerikan Üreme Tıbbı Derneği ise ’35 yaşından küçük kadınlara 1 ya da 2, 35-37 arasındakilere 2 ya da 3, 38-40 arasındakilere 3 ya da 4, 40 yaşından büyüklere ise 5 embriyo verilmesini’ öneriyor" dedi.

TJOD’un söz konusu düzenlemeyle ilgili Danıştay’da açtığı dava sürüyor.

Çiğdem İşler /Hürriyet