Avusturya’nın başkenti Viyana’da terör saldırısı

Avusturya’nın başkenti Viyana’da sinagog yakınlarında silahlı saldırı düzenlendi. Saldırganlardan biri polis tarafından öldürüldü. 1 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda 7'si ağır 15 kişi de yaralandı.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da terör saldırısı

Avusturya'nın başkenti Viyana'da meydana gelen terör saldırısında iki kişinin öldüğü duyuruldu.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Harald Sörös, Avusturya Haber Ajansına (APA) yaptığı açıklamada, saldırıda iki kişinin öldüğünü söyledi.

Sörös, çatışma esnasında bir sivilin yanı sıra saldırganlardan birinin öldüğünü ifade etti.

Öte yandan Viyana Sağlık Kurumu Sözcüsü Christoph Mierau da 15 kişinin yaralandığını bunlardan 7'sinin durumunun ağır olduğunu açıkladı.

"ÇOK SAYIDA YARALI VE ÖLÜMÜZ VAR"

İçişleri Bakanı Karl Nehammer, düzenlendiği basın toplantısında terör saldırısına ilişkin son gelişmeleri paylaştı.

Nehammer, Avusturya tarihinin zor günlerinden birinin yaşandığını vurgulayarak, "Ne yazık ki çok sayıda yaralı ve ölümüz var. Özel birimlerimizin özverili mücadelesi sonucunda bir saldırgan etkisiz hale getirildi. Şu anki son bilgilere göre bir saldırgan da kaçak durumunda." şeklinde konuştu.

Vatandaşların çok zorunlu olmadığı müddetçe evlerinden çıkmaması uyarısını yineleyen Nehammer, saldırının yaşandığı birinci Viyana'dan uzak durulması gerektiğini belirterek, çocukların okullara gönderilmemesi çağrısında bulundu.

"SİNAGOGUN HEDEF OLUP OLMADIĞI BİLİNMİYOR"

Öte Yandan Avusturya Yahudi Cemaati Başkanı Oskar Deutsch, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, saldırının yaşandığı bölgedeki sinagogun kapalı olduğunu ancak söz konusu sinagogun hedef olup olmadığının henüz bilinmediğini kaydetti.

SALDIRIDA BİR TÜRK YARALANDI

Saldırıda Recep Tayyip Gültekin isimli bir Türk genci de hafif yaralandı.

Saldırı anına Recep Tayyip Gültekin ile birlikte tanıklık eden Mikail Özen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Geçmiş olsun dileklerinde bulunan herkese teşekkür ederiz. Allah’a şükürler olsun sağlığımız yerinde. Bize hiçbir şey olmadı. Şu anda aşağıya inip polislere ifade vermek zorundayız. Geçmiş olsun diyen herkese teşekkür ederim. Sağ olun var olun” ifadelerini kullandı.

VİYANA'DA 'YÜKSEK TEHLİKELİ HESAP' İLANI!

Habertürk Dış Politika Koordinatörü Çetiner Çetin'in aktardığı bilgiye göre saldırgan içerikler paylaşılan bir sosyal medya hesabında, Viyana'da tehlikeli hesapları denetleyen bir kurum iki gün önce bu hesabı yüksek tehlikeli hesap olarak ilan ettiği bilgisi paylaşıldı...

VİYANA POLİSİNE CEVAP: "DEVAMI GELECEK!"

Çetin ayrıca şunları aktardı: "Telegram'da saldırgına ait olduğu ifade edilen fotoğraf dolaşıma girdi, O fotoğrafı gördüm. Eylemi İŞİD'in üstlendiği saldırganın da Halife Ebu İbrahim El Haşime'ye biat etmiş olduğu iddia ediliyor. Bu konuda iki perspektif var. Bu kişinin iki gün önce Twitter hesabından benzer eylemler yapacağına dair bir açıklama yapmış olması ve ikinci olarak aynı şahsın eylemler esnasında 'Daha bu gördükleriniz ne ki, devamı gelecek' şeklinde Viyana polisine cevap vermesi dikkat çekiyor."

KURZ: "ZOR SAATLER GEÇİRİYORUZ"

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, başkent Viyana'da meydana gelen saldırıya ilişkin, "Polisimiz bu iğrenç terör saldırısının faillerine karşı kararlı bir mücadele yürütüyor." ifadesini kullandı. Kurz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ülkenin zor saatler yaşadığını belirterek, bu zaman zarfında emniyet güçlerinin gösterdiği çaba için teşekkür etti. Başbakan Kurz, saldırıya ilişkin "Polisimiz bu iğrenç terör saldırısının faillerine karşı kararlı bir mücadele yürütüyor." görüşünü paylaştı. Polisin saldırganlardan birini etkisiz hale getirdiğini vurgulayan Kurz, teröre karşı mücadelenin kararlı bir şekilde sürdürüleceğini ifade etti. Kurz, uluslararası toplumdan gelen dayanışma mesajlarına teşekkür ederek, hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulundu. İçişleri Bakanlığı, Viyana'da kimliği belirsiz kişiler ve emniyet güçleri arasında yaşanan çatışmada iki kişinin öldüğünü, çok sayıdaki saldırganın yakalanması için çalışmaların sürdüğünü duyurmuştu.

MACRON: "AVUSTURYALILARIN ŞOKUNU VE KADERİNİ PAYLAŞIYORUZ"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan saldırıdan dolayı Avusturyalıların şokunu ve kederini paylaştıklarını belirtti.

Macron, Viyana'daki saldırıya ilişkin Twitter hesabından Fransızca ve Almanca açıklama yaptı.

Fransızlar olarak Avusturyalıların şokunu ve kederini paylaştıklarını ifade eden Macron, "Fransa'dan sonra saldırıya uğrayan dost ülke ve Avrupamız oldu. Düşmanlarımız kiminle uğraştıklarını bilmeli. Pes etmeyeceğiz." ifadesini kullandı.

Avusturya İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Harald Sörös, yaptığı açıklamada, Viyana'daki saldırıda iki kişinin öldüğünü söylemişti.

Viyana Sağlık Kurumu Sözcüsü Christoph Mierau da 15 kişinin yaralandığını bunlardan 7'sinin durumunun ağır olduğunu açıklamıştı.

VİYANA BÜYÜKELÇİSİ OZAN CEYHUN: "LÜTFEN DIŞARI ÇIKMAYIN"

Habertürk TV'ye bağlanan Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Avusturya'da yaşayan Türk vatandaşlarına Habertürk kanalıyla çağrı yaparak şöyle konuştu:

"Bir yardım rica edeyim. Türk vatandaşlarının sokağa çıkmayıp, evlerinde kalmalarını istiyoruz. Bulundukları yerleri terk etmesinler. Tehlike geçmemiş durumda. Hala dışarıda uzun namlulu silahlarla gezen, etkisiz hale getirilmemiş teröristler mevcut. Vatandaşlarımızın can güvenliğiyle ilgili hiçbir kayba tahammülümüz yok. Sayı konusunda bilgi vermem spekülasyon olur. Şu anda Viyana polisi 1'den fazla polisin sokaklarda gezdiğini belirtiyor ve tüm Viyanalıların evde kalma çağrısı yapıyor. Bu Avusturya tarihin en büyük saldırılarından biri. Saldırının olduğu saatte sinagog kapalıydı. Ama sinagoga saldırının olmadığını söyleyemem. Saldırının yapıldığı saatte genelde yayaların olduğu bir zaman. Teröristler acımasız bir şekilde canice ateş açmış durumdalar. Ancak yaralı ve can kaybıyla ilgili olarak bir spekülasyon yapmamak için bir açıklama yapmamayı yeğliyorum. Medyada söylediği bir cümle dile getiriliyor. Onun içinde 'Allah' kelimesi geçtiği spekülasyonları var. Şu an en önemli olan 130 bin civarında yaşadığı Viyana'da hiçbir can kaybının olmaması en büyük temennimiz. Yarın tüm gerçekler ortaya çıktığında tek bir vatandaşımızı yitirmemiş olmak en büyük temennim."

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: "TÜRKİYE BU ZOR ZAMANDA AVUSTURYA HALKI İLE DAYANIŞMA İÇİNDEDİR"

Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirilen terör saldırısına ilişkin Dışişleri Bakanlığı, "Onyıllardır terörün her türlüsüyle mücadele eden Türkiye, bu zor zamanda Avusturya halkı ile dayanışma içindedir" açıklamasında bulundu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Viyana'da meydana gelen terör saldırısı sonucunda ölü ve yaralıların olduğu üzüntüyle öğrenilmiştir. Saldırıyı şiddetle kınıyor, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Onyıllardır terörün her türlüsüyle mücadele eden Türkiye bu zor zamanda Avusturya halkı ile dayanışma içindedir" denildi.

TBMM BAŞKANI ŞENTOP: "TERÖRE KARŞI KÜRESEL İŞBİRLİĞİ MECBURİYET HALİNE GELMİŞTİR"

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, saldırıyla ilgili olarak sosyal medya paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"Bu gece Viyana’da gerçekleşen terör eylemlerini şiddetle lanetliyorum. Fâili, muhatabı, gerekçesi ve amacı ne olursa olsun sivilleri hedef alan her şiddet eylemi terördür ve insanlık suçudur. Teröre karşı küresel işbirliği, ihmal edilemeyecek bir mecburiyet hâline gelmiştir."

İBRAHİM KALIN: "ŞİDDETLE KINIYORUZ"

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Avusturya'da düzenlenen saldırıyla ilgili olarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şöyle dedi:

"Viyana’da yapılan terör saldırısını şiddetle kınıyoruz. Bu menfur saldırıda hayatını kaybedenlere taziyelerimizi sunuyor, ailelerine başsağlığı diliyoruz. Terörün her türüne karşı Avusturya’nın yanındayız. Terör belasına karşı mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz."

FAHRETTİN ALTUN: "TÜRKİYE AVUSTURYA HALKININ YANINDADIR"

İletişim Başkanı Fahrettin Altun, olayla ilgili olarak yaptığı sosyal medya hesabı Twitter mesajında şu ifadeleri kullandı: "Viyana’da gerçekleşen terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum. Türkiye, terörizmin karşısında ve Avusturya halkının yanındadır. Acınızı paylaşıyoruz."