Az tuzla kanserden kurtulun

Uzmanlar, fazla tuz kullanımının sağlanması durumunda obezite, kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet ve felçlerin yüzde 80, kanserin ise yüzde 40 azaldığını belirtti.

Az tuzla kanserden kurtulun

Bartın Sağlık Müdürü. Dr. Dursun Koç, günlük tuz kullanımının Türkiye'de önerilenin 3 katından fazla olduğunu söyledi. Dr. Koç, Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı (2011-2015) kapsamında gıda üretimi yapan tüm kamu ve özel kuruluşlara tuz tüketimi hakkında bilgilendirmek amacıyla mektup gönderildiğini belirtti.

Dr. Dursun Koç, "Gönderilen mektuplarda aşırı tuz tüketiminin zararları ve halk sağlığını koruyabilmek için yapılması gereken düzenlemelere yer verilmiştir. Dünya genelinde hızla artan obezite (şişmanlık), diyabet (şeker hastalığı), hipertansiyon, kalp hastalığı, böbrek hastalığı ve kanser gibi kronik hastalıklardan ölen kişi sayısı giderek artmakta ve her 5 kişiden 3'ü bu hastalıklar yüzünden ölmektedir. Gıda sanayisinde ve sofralarda önemli yeri olan tuzun aşırı tüketilmesi (günlük 6 gramdan fazla), hipertansiyon, felç, kanser, kalp ve böbrek hastalıklarına zemin hazırlamaktadır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı (2011-2015) hazırlanmış ve illerde çalışmalara başlanmıştır. Bu çalışmada sağlık çalışanlarına olduğu kadar gıda üretimi yapan tüm özel/kamu kuruluşlarına da önemli görevler düşmektedir. Öncelikle bireysel beslenmenizden başlayarak, verdiğiniz hizmette halk sağlığını koruyabilmek için uygulamalarınızda bazı düzenlemeler yapmanızı bilimsel olarak uygun bulmakta ve temenni etmekteyiz. Ürününüzün (unlu mamüller, ekmek, fast food, sulu yemek) tuz içeriği azaltılabilir. İşlenmiş gıdalar, menülerden ve üretimden uzaklaştırılabilir. Servis aşamasında masalardan tuzluklar kaldırılarak, 1 gramlık poşet tuzlar kullanılabilir ve tuzsuz ekmek seçenekleri sunulabilir. Yemeğin tuzu, pişmeye yakın ölçülerek ilave edilebilir. Yemek ve unlu mamullerde tuzsuz ve az tuzlu seçenekler çoğaltılabilir. Restoran ve kafeteryalarda menülere yemeğin tadına bakmadan tuz eklemeyin. Yüksek tuz felçlere neden olur. Sağlıksız beslenme, sigara içme, yetersiz fiziksel aktivite, aşırı alkol kullanma gibi risk faktörleri önlenebildiğinde, obezite, kalp hastalıkları, hipertansiyon, diyabet, felçler yüzde 80 azalıyor. Kanser yüzde 40 azalıyor. Aşırı tuz (sodyum) tüketimi de değiştirilebilir bir sağlıksız beslenme uygulamasıdır ve bazı hastalıklara sebep olan etkenlerden biridir" dedi.