Bebeği öpmeden önce bir daha düşünün!

Grip ve soğuk algınlığına benzer şikâyetlere sebep olan RSV virüsü özellikle yenidoğanları ve prematüre bebekleri tehdit ediyor.

Bebeği öpmeden önce bir daha düşünün!

Türkiye Gazetesi'nden Ziyneti Kocabıyık'ın haberine göre soğuk havalar sebebiyle sık havalandırılmayan kapalı ortamlarda bulaşıcı virüsler çok daha fazla hastalığa sebep oluyor. Bu virüslerden biri de soğuk algınlığı gibi başlayan ancak özellikle iki yaş altı çocuklarda hastaneye yatışlara ve hatta ölümlere sebep olan Respiratuar sinsisyal virüs (RSV). Her yıl yaklaşık 400 bin bebeğin ölümüne sebep olan RSV virüsten korunmanın en etkili yolunun korunmak ve riskli grupların tedavi edilmesi olduğunu söyleyen Soroka Üniversitesi Tıp Merkezi Pediatri Bölümü Başkanı Prof. Dr. David Greenberg “Bağışıklık sistemi henüz yeterince gelişmemiş olan iki yaşından küçük çocuklara yaklaşırken temizlik kurallarına çok dikkat etmek gerekiyor.  Bebeğe dokunmadan önce ellerin yıkanması, bebeklerin kalabalık ortamlardan uzak tutulması, öpmekten kaçınılması ve oyuncaklarının sık sık dezenfekte edilmesi çok önemlidir” dedi.

Bir toplantı için Türkiye’ye gelen pediatrik bulaşıcı hastalıklar konusunda bilimsel çalışmalarıyla dünyanın önde gelen bilim insanları arasında sayılan Prof. Dr. David Greenberg “Aslında hepimiz RSV virüsüne maruz kalabiliyoruz. RSV yetişkinlerde, hatta yaşlı kişilerde de ortaya çıkabiliyor. Çocukların yüzde 50’si hayatlarının birinci yılında bu virüs tarafından enfekte oluyor. Basit bir soğuk algınlığı gibi başlayan enfeksiyon bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda önce bronşiyolit sonra zatürreye çevirebiliyor. Ebeveynler semptomları aşamalı olarak meydana geldiği için hemen fark edemeyebilir. Belirtiler enfeksiyondan dört ila altı gün sonra ortaya çıkar. Hafif vakalarda, ilk belirtiler soğuk algınlığı gibidir. Düşük ateş, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, öksürük, huysuzluk vardır. Ağır durumda ise ateş yükselir, öksürük şiddetlenir, hırıltı ve aşırı yorgunluk gözlenir” dedi.