Bel ve kalça ağrılarına dikkat

Eskişehir Özel Medline Hastanesi Orpotepedi Uzmanı Opr. Dr. Ahmet Bozkur, geçmeyen bel ve kalça ağrılarının kalça eklem kireçlenmesinin habercisi olduğunu söyledi.

Bel ve kalça ağrılarına dikkat

Opr. Dr. Ahmet Bozkurt yaptığı açıklamada, kalça eklemlerinde oluşan ağrıların en büyük sebebinin halk arasında ‘kireçlenme’ olarak bilinen kalçanın dejeneratif hastalıklarından ortaya çıktığını belirterek, "Günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen kalça kireçlenmesinin tedavisinde en etkili yöntem olan kalça eklem protezleri hastanın yaşam kalitesini artırarak tüm ağrılardan kurtulmasını sağlıyor. Ağrılı bir kalça eklemi hastanın günlük yaşam aktivitelerini kısıtlayacaktır. Hastalığın ilk aşamasında, merdiven inip çıkma ve uzun yürüyüşlerden sonra kalçaya yerleşen ağrılar şeklinde başlayan kireçlenme, zamanla ağrısız yürüme mesafesini iyice kısaltıyor ve kişinin kendi çorabını bile giyemez hale gelmesine sebep oluyor. Hastalığın ileri evrelerinde ise oturup kalkma sırasında bile dayanılmaz ağrılar çeken kişi, yataktan çıkamaz oluyor” dedi.

UZMAN ELLERDE YAPILMALI

Günümüzde bu hastalığın tedavisinde yüksek oranda başarı elde edilen ve en sık uygulanan ortopedik cerrahi yönteminin kalça protezi takmak olduğunu ifade eden Özel Medline Eskişehir Hastanesi Ortopedi Uzmanı Opr. Dr. Bozkurt, “Doğru protez ile hastanın cerrahi uygulamadan maksimum yarar görmesi sağlanarak, potansiyel riskler en alt seviyede tutulabilir. Uygun hastaya doğru implantların başarılı bir cerrahi teknik ile uygulanması, alınan başarılı sonuçların uzun soluklu olmasını sağlar. Burada önemli olan cerrahın hasta ile ilgili faktörlerin yanı sıra kendi yeteneği ve deneyimini de değerlendirmesidir”

DOĞRU TEŞHİS ÇOK ÖNEMLİ

Dr. Ahmet Bozkurt, yapılan araştırmalara göre kalça protezi takılan kişilerin yüzde 95’inin ameliyat öncesi kalça ağrısı şikayetiyle doktorlara başvurduğunu ifade ederek, "Hastalar bu ağrıyı, yorgunluk, bacakların üzerinde duramama veya çeşitli hareketleri yapamama şeklinde tarif ediyor. Genellikle kasık ve uyluğun ön yüzünde hissedilen bu ağrılar hareket halinde artarken dinlenme esnasında azalıyor. Ameliyata karar verecek olan cerrah, kalça ağrısının kaynağını, yerini, sıklığını, şiddetini ve fiziksel aktivite ile ilişkisini detaylı olarak değerlendirmelidir. Ağrının mekaniği ve karakteri araştırılmalı, hastaların ağrıya karşı toleranslarının değişken olacağı akılda tutulmalıdır. Cerrahın deneyimi kalça ağrısının müdahale gerektirip gerektirmeyeceğini ayırt edebilecek durumda olmalıdır” diye konuştu.