Beyin check-up'ı yaptırmanız şart!..

Yrd. Doç. Dr. Ünsalver: “Mutlu bir gelecek sağlıklı bir beden ve ruh sağlığı ile mümkün. Beyninizi yenileyecek faaliyetler yapın ve önünüze mutlaka hedefler koyun. 1 yılda 5 yaş almamak için beyin check-up’ı yaptırın”

Beyin check-up'ı yaptırmanız şart!..
Bugün'den Serda Kıvılcım'ın haberine göre herkesin sene sonunda yılın bilançosunu yapıp hayatına dair gelir ve giderlerini gözde geçirmesini öneren Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, fiziksel ve psikolojik gelir ve giderlerin göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlattı.

Kendinizi çok mu yoruyorsunuz?

Geçen bir yılda yapılan olumlu ya da olumsuz davranışların, seçimlerin ve ilişkilerin değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Ünsalver, yeni yıla girerken şu tavsiyelerde bulundu:

"Beden ve akıl sağlığının yerinde olması hayat kalitesini belirleyen en önemli kriterlerdir. Beden sağlığını olumsuz etkileyen hemen her şey akıl sağlığını da olumsuz etkiler. Zaten beden ve zihni birbirinden ayırmak pek de mümkün değildir. Başka bir deyişle bedeninize yaptığınız yatırım zihninize de yapılmış olacaktır ve tersi de geçerlidir.

Sağlıklı, düzenli ve dengeli beslenmek ilk hedef olmalı. Aç kalmak ya da zaman zaman tıkınırcasına yemek kan şekerinde düzensizliğe neden olarak baş ağrıları, gerginlik, huzursuzluk, konsantrasyon güçlüğü gibi belirtilere neden olabilir. Yeni yılda daha fazla su içmek ve gazlı içeceklerden uzak durmak iyi bir hedef olabilir.


Uykunuza önem verin

Hayat koşullarının getirdiği kısıtlanmalar sebebiyle uykunuzdan kırpıyor olabilirsiniz, bu durumda uykusuzluğun getirdiği huzursuzluk, dikkat dağınıklığı ve metabolik sorunlar gelişmeye başlayabilir. Yeni yılda uykunuzdan fedakârlık etmeden hayat kalitenizi yüksek tutmayı hedefleyin.

Spor yapın ama kilo vermek için değil

Haftada 3 gün en az 45 dakika ve nabzımızı 100'ün üstüne çıkaracak düzeyde spor yapmak hem kalp damar sağlığı hem de zihinsel yorgunluğu uzaklaştırmakta faydalıdır. Kilo vermek için spor yapmayın, bu sizi baskı altında tutacak bir hedef olacaktır ve spor yapmaktan alacağınız keyif azalacaktır.

Öfke kontrolünüzü geliştirin!

Özellikle kalabalık şehir hayatı ve bireyselleşmenin artması çoğumuzun öfke kontrolünde güçlük yaşamasına neden oluyor. Öfke patlamaları sadece çevreye değil aynı zamanda kişinin kendisine de zarar verir. Öfke dışa vurumun sağlıklı yollarını bir uzman desteğiyle bulabilirsiniz.

Beyninizi uyarılara maruz bırakın!

Beynimiz plastik bir yapıya sahiptir ve biz onu ne kadar çok değişik ve çeşitli bilgiyle donatırsak o kadar canlı kalır ve şekillenir. Yeni bilgiler karşısında beynimiz sinir hücreleri arasında yeni bağlantılar oluşturur.Yeni beceri yeni bir beyin anlamı taşır."


Beyin check-up’ı

Bugün ABD’de zihinsel faaliyete önem veren, uzun ve nitelikli yaşamak isteyenlerin başvurdukları bir inceleme yöntemidir. Özellikle yönetici ve işadamları kendilerini zihinsel ve sinirsel testlerden geçiriyor ve öneriler alıyorlar. İleri yaşlarda unutkanlık, dalgınlık, dikkat dağınıklığı, zihinsel yorgunluk, çocuk ve gençlerde okul başarısızlığı, dikkat dağınıklığı durumlarında önleyici ve koruyucu sağlık uygulaması olarak önerilir.

Klasik Kranial MR beyinde anatomik yapısal değişiklikleri ile ilgili bilgi verir. Volumetrik MR ise çekim sonrası saatler süren otomatik analizlerle beynin her bölgesinin hacim ölçümlerini çıkarır. Uzun yıllar sonra değişiklikleri izlemede işe yarar. Beyindeki biyolojik süreçlerin son ürünü olan biyoelektrik faaliyeti ölçmek, bir dizi Nöropsikolojik Testler ve Kantitatif EEG (Beyin Haritalaması) ile mümkün.