Birevim mağdurları isyan etti: "Paramızı geri istiyoruz"

Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’nda yapılan değişiklikten sonra BDDK, 21 tasarruf finansman şirketinin tasfiyesine karar verdi.

Birevim mağdurları isyan etti: "Paramızı geri istiyoruz"

Tasfiye edilmeyen 6 firmadan olmasına rağmen Birevim tasarruf finansman şirketinin birçok müşterisini mağdur ettiği iddia ediliyor. Millî Gazete’den Onur Şehmus Şahin'e yaşadıkları sıkıntıları anlatan Birevim mağduru vatandaşlar, şirket yetkililerine seslenerek, ödedikleri paraları geri istiyor.

Tasarruf  finansman faaliyeti yürüten şirketlerin denetimi, alınan bir kararla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) devredildi. Bu doğrultuda Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman ve Tasarruf Finansman Şirketleri Kanunu’nda yapılan değişiklikten sonra BDDK, intibak şartlarını sağlayamadığı gerekçesiyle 21 tasarruf finansman şirketinin tasfiyesine karar verdi. Ancak faizsiz konut ve araç alma vaadiyle hizmet vermeye devam eden sayılı firmalardan olan Birevim tasarruf finansman şirketinin, birçok müşterisini mağdur ettiği iddia ediliyor. Tasfiye edilen Çözüm Tasarruf’un da Birevim’e devredilmesiyle yaşadığı sıkıntılar katlanan birçok vatandaş şimdi ne yapacağını bilmiyor. Çeşitli bahanelerle onlarca kişiyi mağdur eden şirket hakkında seslerini duyurmaya çalışan Birevim mağdurları haklı isyanlarını dile getirdi.

“SÖZLEŞMEM TEK TARAFLI FESHEDİLDİ”

Birevim şirketiyle 2019 yılında bir sözleşme imzaladığını belirten S.Z.K., “Haziran ayında sözleşmenin durumunu sormak için Birevim Şubesi’ne gittim ama sözleşmemin tek taraflı fesih edildiğini söylediler. Ben de fesih nedenini ve fesih edildiğine dair belge istedim. Yetkili ‘Bizde belge yok, genel merkezi arayın’ dedi. Ben de genel merkezi aradım. Müşteri yetkilisi ‘Haberimiz yok, talep oluşturalım’ dedi. Ben de hemen bir daha şubeye geri döndüm. ‘Paramı ve fesih belgesini almadan şubeden çıkmayacağım’ dediğimde, kolumdan ve boğazımdan tutarak şubeden çıkarmaya çalıştılar. Ben de direndim, karakolluk olduk, polis nezaretinde hastaneden darp raporu aldım ve şikâyetçi oldum. Sonuç olarak hakkım olan 53 bin 250 TL parayı alamadım. Yetkili, ‘Git nereye şikâyet edersen et’ diyor. Birevim şirket sahibi sesimi duy, paramı istiyorum” ifadelerini kullandı.

 “HAKKINI ARAYANLARIN SÖZLEŞMELERİNİ FESHETTİLER”

Birevim firması mağdurlarından olan Orkun Can ise, “Aralık 2020’de 270 bin TL proje teslimatı alacaktım. Ancak firma, eski kurucu ortağı olan Birevim firmasına satıldı. Birevim’in müdürü ilk etapta 1-2 ay içinde ödeme yapacaklarını söylerken, sonraları kesinlikle Çözüm Tasarruf müşterilerine proje teslimatı yapmayacaklarını, BDDK’nın Çözüm Tasarruf’u zorla aldırdığını söyledi. Kabul etmeyenlerin ve hakkını arayanların sözleşmelerini feshettiler. Teslimatı da yapmıyorlar. Hukuki süreç başlattık ancak yasal boşluktan yararlanıyorlar. Birevim ve Çözüm Tasarruf müşterilere gayri hukuki ve gayri ahlaki yollarla, despotça, dönüşüm projesi dayatıyor yahut proje teslimatını yapmayacağını söyleyerek zorla iptal ettiriyor” şeklinde konuştu.

“TASFİYE OLMADAN MÜDAHALE ŞART”

Haziran ayından itibaren hakkını alamayan A.Ö. de bir çözüm yolu aradığını belirterek, “Birevim tasarruf finansman şirketine Mart ayında, Haziran teslimat olacak şekilde 100 bin liralık projeye 30 bin lira peşinat yatırarak dahil oldum. Mayıs ayı geldiğinde alım satım işlemleri için evrak teslimi yaptım. Haziran ayı geldiğinde ödeme yapamayacaklarını, şirketin kasasının boş olduğu söylendi, pandemi ve BDDK sürecini bahane ederek teslimatımı 4 ay ileri bir tarihe atarak hukuksuzca sözleşmeye uyulmadı. Şube yetkililerine ulaşamıyoruz. Şirket bütün proje teslimatlarını Ekim ve Kasım aylarına atarak yığılma oluşturdu. Muhtemelen kendini tasfiye ettirecek ve tasarruf sahiplerinin birikimlerini kaçıracaklar. Daha sonra da yük devlete kalacak ve herkes mağdur olacak. Tasfiye olmadan müdahale edilmesi şart” diye konuştu.

 “FİRMA SÖZLEŞMEMİ HUKUKSUZ BİR ŞEKİLDE FESHETTİ”

Çözüm Tasarruf AŞ ile 30.08.2020 tarihinde, Mayıs 2021 tarihinde ev almak üzere sözleşmesi imzaladığını belirten Mesut Sarı, “Teslimat tarihi olan Ocak 2021 tarihi geldiğinde aldığımız duyumlar bu firmanın artık teslimat yapmadığı, müşterilerini proje iptaline zorladığı yönündeydi. Benim teslimatım Mayıs ayı olduğu için ödemelerime mecburen devam ettim. Nisan ayı geldiğinde müşteri temsilcim beni arayarak teslimatın olmayacağını, istersem Birevim bünyesinde yeni bir projeye dahil olabileceğimi ya da 180 gün sonra paramı iade alabileceğimi söyledi. Ben de kabul etmedim ve hukuki süreci başlatacağımı söyledim. Sonra mağduriyetlerimi sosyal medyada dile getirdiğim için firma sözleşmemi hukuksuz bir şekilde feshetti. Şu an mahkemede davamız devam ediyor. Benim gibi binlerce insan var. Devletimizin bu mağduriyetleri ve çağrıları duyacağına inanıyorum” diyerek yetkililerden yardım istedi.

Onur Şehmus Şahin / Millî GAZETE