Dengeli beslenmek yaşam tarzımız olmalı

Besinlerimiz ne kadar çok ve çeşitli besin elementi içerirse, vücudumuz o kadar sağlıklı çalışır.

Dengeli beslenmek yaşam tarzımız olmalı

Akşam Gazetesi'nden Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Beslenme doğduğumuz andan itibaren başlayan ve ölene kadar sürdürmemiz gereken temel ihtiyacımızdır. Besinler vücudumuzun yakıtlarıdır. Besinlerin içinde bulunan besin elementleri vücudumuzun sağlıklı ve yeterli ölçüde çalışmasında görevlidir. Kaliteli beslenmek, besin elementleri ihtiyacımızın tam karşılanması demektir. 

BESİN ELEMENTLERİ

Besinlerimiz ne kadar çok ve çeşitli besin elementi içerirse, vücudumuz o kadar sağlıklı çalışır. Kaliteli beslenme; sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenerek sağlanabilir. Rahat ve sağlıklı beslenmek için; yeterli ve dengeli beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmeliyiz. 

Canınızın istediği yiyeceği istediğiniz zaman istediğiniz miktarda yemek beslenme özgürlüğü gibi algılanıyor. Ancak bu durum zamanla, sizi birçok yönden kısıtlayan sağlık problemleriyle dolu bir hayata sürükler. Her geçen gün obezite çukuruna saplanır, obezitenin esiri olabilirsiniz.  

ALIŞKANLIKLARINIZA DİKKAT

Beslenme sosyal ve kültürel bir olgudur. Nasıl besleneceğinizi alışkanlıklarınız ve zevkleriniz belirler. Alışkanlıklarınızın paralelinde sağlıklı beslenme mantığında kendinize uygun beslenme sisteminizi oluşturmalısınız. Sağlıklı beslenmeye çalışırken, sağlıklı beslenmenin ne olduğunu da öğrenmemiz gereklidir. Sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirebilmeniz için mantığını kavramalısınız. 

Yiyeceklerin bileşiminde bulunan birçok mikro ve marka besin öğesi vardır. Bu öğelerin her biri vücutta başka bir işlemin gerçekleşmesi için gereklidir. Sağlıklı beslenme, bu elementlerin yeterli ve doğru alımıyla sağlanabilir. 

Özgür beslenme mantığında, ilk bilinmesi gereken beslenmenin pozitif bir bilim dalı olduğudur. Bu nedenle kendi sağlıklı beslenme sistemini oluşturmak için bir rehbere ihtiyaç vardır. Bu rehber beslenme ve diyet eğitimi almış bir diyetisyen olmalıdır.

BESİNLERİ TANIYIN

Özgür beslenmeyi yaşam tarzına getirebilmek için besin elementlerini ve besin gruplarını daha yakından tanımalı ve sadece evde değil, dışarıda, seyahatte, tatilde, iş toplantılarında da şartlar ne olursa olsun beslenmenizi sağlıklı bir menü haline getirmelisiniz. Besinleri, besin gruplarını tanımanız birçok alternatif imkanı oluşturmanızı sağlayacaktır. 

İnsanları kötü ve yanlış beslenmeye iten en önemli etkenler;  Sağlıklı beslenmenin karizmatik, ulaşılmaz, eksantrik ve uygulanamayan sıkıcı bir beslenme olduğu imajı oluşturulmasıdır. Beslenme konusunda herkesin doğru yanlış bir sözü vardır, bu sözler ve görüşler durumu iyice trajikleştirmektedir. Sevilen keyifli olan her şey sağlıksızdır, kilo aldırır mesajı kişilerde beslenme de kırmızı ışıkta yürümenin kaçınılmaz olduğunu düşündürmektedir. Modern yaşamla beraber gelen zamansızlık sonucu beslenmenin basitleştirilmesi, fast-foot alışkanlığı, ev mutfaklarının zamanla zayıflaması, rafine yiyeceklerin çoğalması ve fazla tercih edilmesi gibi sebepler beslenmemizin bozulmasını kolaylaştırmaktadır.

BİLGİ ÖZGÜRLÜK KAZANDIRIR

Yanlış beslenme alışkanlıklarının hızlı bir şekilde artmasının diğer bir nedeni de hızlı kilo vermeyi vaat eden sağlıksız diyet listeleridir. Unutmayın; vücudumuzun sağlıklı beslenme ihtiyacı günlüktür. Bu nedenle her gün sağlıklı beslenmek gereklidir. Her gün sağlıklı beslenmenin en eğlenceli ve kolay yolu ise sağlıklı beslenmeyi öğrenmektir. Bilgi özgürlük kazandırır. Sağlıklı beslenme bilgiside özgür ve eğlenceli bir beslenme düzeni oluşturmanızı sağlar.

Nil Şahin GÜRHAN / Akşam Gazetesi