Derya Büyükuncu: 'Türkiye'ye sözümü tuttum'

Üst üste 6. kez olimpiyata katılarak dünya spor tarihine geçecek olan Derya Büyükuncu, kariyerine 2012 Londra’da nokta koyacak...

Derya Büyükuncu: 'Türkiye'ye sözümü tuttum'

Henüz 16 yaşındayken 1992 Barcelona Olimpiyatı’nda yüzerek ‘en genç’ sıfatıyla tarihe geçen Derya Büyükuncu şimdi 36 yaşında üst üste 6. kez olimpiyatta yüzerek dünya tarihe geçmek için gün sayıyor... Dile kolay tam 32 yıldır havuzlarda kulaç atan, 27 yıldır milli takımda yer alan ve bu sürede Türk yüzmesinde ‘ilkleri’ başaran Büyükuncu, şimdi 6. olimpiyatla dünyada bir ilke imza atacak.

‘TÜRKİYE’YE SÖZÜMÜ TUTTUM’

Bir yılı aşkın süredir ABD’de olimpiyat barajı geçmek için tek başına çalışan Büyükuncu, hedefine son şansında ulaşabildi. “Herkesin tatil için gittiği Bahamalar’a biz baraj geçmek için gittik. 16 Haziran 2012’de 200 metre sırtüstünde 2.01.09 ile barajı geçtim. Bu yarış benim baraj için son şansımdı.” diyen Büyükuncu, şimdi başarmanın huzurunu yaşıyor: “Ben Türk halkına olimpiyata gideceğim ve tarihe geçeceğim diye söz vermiştim. Sözümü tutmanın huzur ve mutluluğunu yaşıyorum. Artık ölsem de gam yemem!”...

Bu başarının sadece kendisine ait olmadığını söyleyen Büyükuncu, “Ben Survivor sonrası isteseydim dizi filmlerde, reklamlarda oynayıp bu popülerliğimi kullanabilirdim. Fakat ben Türkiye’ye sözümü tutmak için bunlara girmedim ve sadece yüzmeyi seçtim. Bu başarı Derya’nın değil, Türkiye’nin başarısı olacak” diye konuştu.

REKORLARI ÇOCUKLARIM KIRAR

32 yıldır sürekli yüzdüğünü ve Londra’yı son nokta olarak gördüğünü söyleyen Derya Büyükuncu, “Yüzmeyi 6. olimpiyatımı yüzerek bırakacağım. Sonra yüzücü yetiştirmeyi istiyorum. Hala kırılamayan rekorlarım var. Bu çok ayıp. Belki o rekorları yetiştireceğim yüzücüler kırar. Olimpiyat sonrası çocuk da düşünüyoruz. Belki de rekorları benim çocuklarım kırar.” ifadelerini kullandı.

Büyükuncu, kariyeri boyunca 500’ü aşkın rekor kırdığını, Türkiye’ye yüzmede ilk Avrupa ve Dünya madalyalarını kazandırdığını hatırlatırken, bugüne kadar yüzdüğü mesafeyi de açıkladı: “Dünya çevresinde neredeyse yüzerek iki tur attım!” 32 yılda haftada ortalama 50 km, ayda 200 km, yılda 2 bin 500 km yüzdüğünü belirten milli yüzücü, “Kaba taslak bir hesapla kariyerim boyunca 80 bin kilometreye yakın kulaç atmışım. Yani 40 bin kilometre olan dünyanın çevresinde iki tura yakın yüzmüşüm” diye konuştu.

‘BAYRAĞI TAŞIMAK İSTERİM’

Derya Büyükuncu, Atlanta’dan 24 yıl sonra 6. ve son kez olimpiyata katılacağı Londra’da açılış töreninde Türk bayrağını taşımayı çok istediğini de açıkladı. Milli yüzücü, “Bu onurlu görevi üstlenmeyi gerçekten çok istiyorum. Bunun rüyasını görüyorum. Eğer bu görev bana verilirse, Ay-Yıldızlı bayrağımızı büyük bir gururla taşırım.” dedi.

TARİH 1 AĞUSTOS!

Londra’da seçmeyi 1 Ağustos’ta yüzeceğini ve bunun da eşi Zehra ile ilk çıktıktarı tarihe denk geldiğini söyleyen Büyükuncu, tarihlerle ilgili ilginç tesadüfler yaşadığına da vurgu yaptı: “Barajı geçtiğim 16 Haziran, çok sevdiğim dedemin ölüm yıldönümüydü. Olimpiyata kabul edildiğim gün doğum günümdü. Hatta haberi aldığım an doğduğum ana denk geldi”.

‘1992’DE YÜZDÜĞÜMDE RAKİPLERİM DOĞMAMIŞTI’

Derya Büyükuncu’nun, 2012 Londra Olimpiyatı’ndaki rakiplerinin bazıları, milli yüzücü 1992 Barcelona’da ilk olimpiyatını yüzerken henüz doğmamıştı bile. 200 metre sırtüstü seçmelerine Büyükuncu ile birlikte girecek olan 34 yüzücüden ikisi bir yıl sonra, üçü ise o yıl dünyaya gelmiş. Yarıdan fazlası ise ya bebek, ya da yüzmeye başlamamış durumda. Milli yüzücü, “Bu benim için ayrı bir mutluluk. Demek ki, jenerasyon değişse de hala onlarla yarışacak kapasideyim” diye konuştu.

‘ROBOT GİBİ YAŞIYORUM’

Milli yüzücü başarılı bir kariyer için büyük özveriyle çalıştığını söyledi, "32 senedir yüzüyorum. Hergün 6’da kalkıp antrenman yapıyor, mazbut bir yaşam sürüyorum. Gece hayatım yok, saat 10’da yatıyorum. Hep protein ağırlıklı aynı tip besleniyorum. Adeta bir robot gibi yaşıyorum. Fakat başarı için bu disiplin şart’ dedi. Büyükuncu, kimi çevrelerin kendisini eleştirmesine de “‘Birçok insan beni antipatik buluyor olabilir. Kimse beni sevmek zorunda değil ama yaptığım işe ve verdiğim emeğe saygı duymak zorunda." diye konuştu.

Murat AĞCA


NOT: Derya Büyükuncu, Nihat Doğan’ın, "Annem bile olimpiyatlara girer, Derya Büyükuncu giremez" sözlerine bu açıklamalarıyla en güzel cevabı vermiş oldu...

İşte Nihat Doğan'ın o açıklamaları...

İzlemek için haberin videosuna TIKLAYINIZ!..




Konular Spor Haberleri