Dört ayaklı dostlarımız güzelleşiyor!..

Batılılar'ın hayvan sevgisi öyle boyutlara ulaştı ki, evcil hayvanlara estetik yaptırmak giderek yükselen bir trend haline geldi..

Dört ayaklı dostlarımız güzelleşiyor!..

Geçtiğimiz haftalarda sosyetik güzel Süreyya Yalçın'ın köpeğine botoks yaptırdığı iddia edilmiş, Yalçın da "Bir şey uydurmadan önce tıbbi olarak mümkün olup olmadığını araştırsınlar" diye tepki göstermişti.

Köpeğe estetik yapıtırılması tıbbi olarak mümkün; hatta moda bile olmuş! Hindistan'dan Brezilya'ya, hatta Japonya'ya kadar akıl almaz boyutlara ulaşan estetik cerrahi çılgınlığı, son dönemlerdeki yayılışına yepyeni bir alan daha ekledi: Hayvan estetik cerrahisi. Bu yöntem, özellikle ABD ve İngiltere'de moda olma yolunda hızla ilerliyor. Lifting, liposuction, yüz maskeleme, cilt temizleme, protez burun ve kulak ameliyatları, dövme, piercing, protez testis nakli, hatta botoks...

AMERİKA'DA ÇOK MODA

Estetik cerrahinin son dönemde adını çok duyduğumuz bu uygulamalarının sadece insanlara mahsus olduğunu düşünüyorsanız, fena halde yanılıyorsunuz. Dünyanın bizim yaşadığımız köşesinde pek rastlamasak da bir başka köşesinde, özellikle Amerika'da modern tıbbın tüm güzellik teknolojisi insanlardan sonra şimdi de hayvanların hizmetinde. Özellikle Amerikalıların hayvan sevgisi öyle bir noktaya vardı ki, çok sevdikleri hayvanlarını fiziksel rahatsızlıklardan kurtarmanın yanı sıra güzelleştirmek için de hayvan estetik cerrahisine başvuruyorlar. Ülkede son yıllarda evcil hayvanlara yapılan estetik cerrahi müdahalelerin yüzde 80 oranında artış göstermesi de bu durumu rakamsal olarak kanıtlıyor.

YÜZ MASKESİ

Kimi durumlarda estetik çılgınlığı hayvan ve sahibinin birbirlerine benzemesine kadar varabiliyor. Hayvanlarını daha güzel görme isteği, estetik arayışını bazen o kadar ileri noktalara taşıyor ki, morali düzelsin diye köpeğine protez testis taktıran ya da yüz maskesi uygulatan bile var! Bu yeni modanın başkenti Amerika, özellikle de New York. Bugün Manhattan'da Doghouse Spa gibi evcil hayvan güzellik merkezlerine rastlamak hiç de sıra dışı görülmüyor. Bu gibi merkezlerde başta köpekleri olmak üzere evcil hayvanlarını götürüp güzelleşme kürlerine sokanlara, yüz maskeleriyle bakıma alanlara, diş temizliği yaptıranlara rastlamak artık sıradan şeyler. Bunların bir adım ilerisi, yani estetik cerrahi uygulatmak da gün geçtikçe sıradanlaşıyor.

MORALLERİ DÜZELİYORMUŞ

New York'lu politikacı Nicole Malliotakis hayvanlara estetik ameliyat yapılmasını yasaklayan bir yasa önerdi. Malliotakis, tüm bunları bir tür vahşet olarak nitelendiriyor. Ancak herkes onun gibi düşünmüyor. Örneğin hayvanlar için yapay silikon testisler konusunda uzmanlaşmış Neuticles firması kurucusu Gregg Miller'a göre estetik cerrahi ile insanlar hayvanlarının normal görünümlerini korumalarına yardım ederken, hayvanların kendilerine güvenlerinin sarsılmamasını da sağlıyorlar. 500 bin hayvana bu şekilde estetik cerrahi uygulayan şirketin müşterileri arasında köpek ve kedilerin dışında kimi zaman maymunları, fareleri, boğaları ve hatta bufalo gibi hayvanları da görmek mümkün.

BURUN DA KÜÇÜLTÜLÜYOR

Hayvanlara yapılan estetik ameliyatlar kulakların dik durması için yapılan müdahalelerden, ısırmamaları için dişlerin düzeltilmesine ya da mobilyalara zarar vermemesi için tırnak ve pençelerin tamamen alınmasına kadar varabiliyor. Hayvanın doğuştan ya da kaza sonucu zarar gören yerlerinin eski haline getirilmesi, burnun küçültülmesi, hatta liposuction ve lifting de istenenler arasında. Morallerinin düzelmesi için hayvanlara takılan yapay testislerin ve operasyonun fiyatları ise 120 ile 600 dolar arasında değişiyor.