Formda bir yaza hazır mısınız?

Hızlı bir yaz mevsimi geçirmeyi hayal ediyorsanız metabolizmanızın da size ayak uydurmasını sağlayabilirsiniz.

Formda bir yaza hazır mısınız?
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Keyifli, dinamik ve formda bir yaz geçirmek istiyorsanız beslenmenizi bu keyifli mevsim dönümüne göre adapte etmelisiniz. İşte yaz sıcaklarında sizi bunaltarak sağlığınızı bozacak bütün fazla yağ birikintilerine karşı savaş açmanın yöntemleri…

METABOLİZMANIZI HIZLANDIRIN

Hızlı bir yaz mevsimi geçirmeyi hayal ediyorsanız metabolizmanızın da size ayak uydurmasını sağlayabilirsiniz. Yapılan bilimsel çalışmalar yeşil çayın metabolizma hızını artırdığını ortaya koyuyor. Yemeklerinizde acı sos ya da kırmızıbiber kullanarak de metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Çünkü acı kırmızıbiberin içerdiği kapsaisin adlı madde vücutta sıcaklık hissini artırarak daha fazla enerji harcamanıza neden oluyor. Kan kolesterolü, beyin fonksiyonları ve bağışıklık sistemi üzerinde önemli etkilerinin yanı sıra omega-3 yağ asitleri de metabolizmanın düzgün çalışması konusunda etkili. Çünkü Omega-3 yağ asidinin eksik alınması metabolizma hızını yavaşlatır. Haftada 2-3 kez balık tüketmek  ara öğünlerde yaklaşık bir avuç yağlı kuruyemiş tüketmek yeterli olacaktır. B grubu vitaminlerden biri olan biotin yumurtada fazla miktarda bulunur. Bu vitaminin enerji üretim reaksiyonlarında yer alması metabolizmamız üzerinde söz sahibi olmamızı sağlar. Sağlıklı kişilerin her gün,  kolesterolü yüksek kişilerin ise haftada 2-3 kez yumurta tüketmesi metabolizmanın biraz daha hızlı çalışmasını sağlayacaktır. Biotinin vücudunuza etkili bir şekilde kullanılmasını istiyorsanız tükettiğiniz yumurtanın sarısının tam pişmiş olması gerekir.

PROTEİN ENERJİ HARCATIR

Vücut yeterli protein alamadığında çalışmasını yavaşlatır. Bu da metabolizmanın yavaşlaması anlamına gelir. Vücut proteini sindirirken daha fazla enerji harcar, bu nedenle de herkesin yeterli miktarda protein tüketmesi gerekir. Ana öğünlerinizde hayvansal protein kaynakları olan süt ve süt ürünleri, et çeşitlerine yeterli miktarda yer vererek vücudunuzun düzenli çalışmasını sağlayabilirsiniz.Tam tahıl ürünleri, B vitaminlerinden ve posadan oldukça zengindirler. B grubu vitaminleri, vücutta enerji üretiminde kullanılır. Posaların ise sindirimi daha uzun sürdüğü için vücudun enerji harcamasını artırır. Metabolizmanıza çift yönlü destek vermek amacıyla beyaz un ve beyaz ekmek yerine tam tahıl unları ve ekmekleri tercih etmeniz gerekir. Besin tüketiminden 4 saat sonra kan şekeri düşmeye başlar. Düşen kan şekerini vücut, açlık durumu olarak algılayarak harcadığı enerjiyi yani metabolizmayı yavaşlatır. Bu nedenle uzun süreli açlıklar kaçınılması gereken durumların başında gelir. Öğünlerinizin arasında 2-3 saat olmasına özen göstererek ve gün içinde 4 saatten daha uzun süre aç kalmadan beslenmeye dikkat ederek bu riski ortadan  kaldırabilirsiniz. Günlük öğün düzeninde ana ve ara öğünlere yer vermek, metabolizmayı hızlandırmanın en etkili yoludur. Günde toplam 6 öğün beslenerek metabolizmanıza hız verebilirsiniz.

NİL ŞAHİN GÜRHAN / AKŞAM
Konular Kadın / Bakım