Genç şarkıcı Güneş: "Tık'lar müziğin kalitesini ölçmez"

Rap'in yükselişiyle yıldızı parlayan HipHop ve RnB türlerini de sıklıkla duyar olduk. Erkek egemen HipHop dünyasında kadın müzisyenler de 'buradayız' diyor. Onlardan birisi de ülkemizde RnB-Pop müziğe yepyeni bir sound getirmeyi hedefleyen Güneş...

Genç şarkıcı Güneş: "Tık'lar müziğin kalitesini ölçmez"

Akşam Gazetesi'nden Yeliz Coşkun'un röportajı...

Son dönemde gündemimiz malum pandemi... Bu süreç senin için nasıl geçti? Çalışmanı nasıl etkiledi?

Benim için avantajları da oldu, dezavantajları da. En büyük avantajı yeni bir sanatçı olduğum için daha fazla müzik üretmeme katkıda bulundu. Kendi sound'umu bulabildiğim, odaklanabildiğim bir dönem oldu. Ama bunun yanında kariyerimdeki gelişmelerden çok fazla haberimin olmadığı bir süreçti. Yani dışarıya çıkamadığım için, etkinlikler olamadığı için aslında yarattığım etkiyi çok fazla takip edemedim, fark edemedim. Bunu da normalleşmeye başladığımız bu dönemde anlayabiliyorum en çok.

Bu şekilde Hip Hop müziğe ilginiz nasıl ve ne zaman başladı, bu konuda ilerleyişimiz nasıl oldu?

Hip Hop müzik her zaman bildiğim ama ara sıra, modum olduğu zaman dinlediğim bir müzikti aslında. Yaptığım müziği RnB-Pop olarak tanımlıyorum. Tabii ki RnB'nin de Hip Hop'un bir parçası olduğuna inanıyorum. Genel olarak ve yaşam stili olarak aslında benzerler.

Başka ilginizi çeken müzik tarzı oldu mu?

Jazz, Funk ve RnB. Bu tarzlar daha çok ilgimi çekiyor.

Erkek egemen bir tarzda kadın olarak nasıl karşılanıyorsunuz?

Bir kadın olarak değil müzisyen olarak müzik yapıyorum. Bu yüzden sadece müzisyen olarak yargılanmak, değerlendirilmek isterim.

İNSAN HİKAYALERİNDEN İLHAM ALIYORUM

Teklilerinde en çok dikkat çekmek istediğin konular neler ve neden?

Bu çok değişiyor. Genel olarak aslında hislere hitap ediyorum ve çok da sorunlardan, problemlerden bahsetmiyorum. Bunlardan kaçmak için genelde müzik yapıyorum ve beni dinleyen insanların da bunları düşünmesini istemiyorum. Sadece anın tadını çıkarmalarını ve dans etmelerini istiyorum.

Söz yazarken nelerden ilham alıyorsun?

Her şeyden ilham alabiliyorum ama genellikle kendi yaşadıklarımdan ziyade çevremdeki insanların yaşadığı şeylerden çok ilham alıyorum. Bazen ilham alamadığım hikayeler duyduğumda kendim hikayeler yazıyorum. Onlarla ilgili şarkılar yapıyorum, senaryolar üretiyorum.

SOKAKTAN BESLENİYORUZ

Bu tarzda gerçekten sokaktan beslenme diye bir gerçek var mı?

Kesinlikle var. Her şeyin çok spontane gelişmesi bununla ilgili, her şey bir anda oluyor. Diğerlerine nazaran biraz daha özgür bir müzik olduğunu, kalıplara çok da sığmadığını düşünüyorum.

Dijital platformlardaki dinlenme sayılarındaki rekabet için neler düşünüyorsun? Sence de başarı o platformlardaki sayılarla mı ölçülmeli?

Dijital platformlardaki sayıların bir başarı ölçütü olduğunu düşünmüyorum. Bu tabii ki de bir şirkette çalıştığınızda ya da geçiminizi bundan sağladığınızda sizin için önemli olabiliyor. Ama yaptığım müziğin kalitesini bunun belirlediğini düşünmüyorum.

13 SOLO PARÇA GELİYOR

İlk albümünü ne zaman yayınlayacaksın?

Atlantis benim ilk albümün olacağı için aslında her ne kadar söz versem de istediğim tarihe yetiştiremedim. Çünkü her seferinde daha iyi bir fikir geliyor aklıma, daha çok üstüne çalışıyorum. Biraz mükemmeliyetçiyim, yükselen burcum Başak. O yüzden çok fazla değişiklik oldu. Ama bu süreçte de tabiki dinleyicilerimi boş bırakmıyorum. Kasımda albümden single vereceğim. Benim için albümdeki en önemli şarkılardan birisi bu parça. Sonrasında bekletmeden sık aralıklarla albümden şarkılar yayınlamayı düşünüyorum. 13 parça var albümde ve çok fazla düet yaptığımı düşünüyorum bu zamana kadar. Bu yüzden yeterince Güneş dinlenebilmesi için 13 tane solo parça yaptım.

Sektörde hedeflediğin nokta neresi?

Artık anlaşılmak için bir çaba sarf etmediğim, sadece davrandığım, konuştuğum ve müziğimi sunduğum bir noktaya gelmek benim için ideal bir yer. Yani soru işaretleri bırakmadan her adımı atabildiğimde hedefime ulaştım diyeceğim.

Konular Müzik Güneş