Gökmen Ulu'nun yönettiği 'Komünist Osman' belgeseli izleyiciyle buluştu

Sosyal belediyecilik uygulamalarıyla yerel yönetim devrimi yapan Osman Özgüven'in sıra dışı yaşamını konu alan 'Komünist Osman' belgeseli İstanbul'da gösterildi.

Gökmen Ulu'nun yönettiği 'Komünist Osman' belgeseli izleyiciyle buluştu

Sözcü Gazetesi'nden Ali Selim Yamancı'nın haberine göre emek, demokrasi, barış mücadelesinin simge isimlerinden olan ve sosyal belediyecilik uygulamalarıyla yerel yönetim devrimi yapan Osman Özgüven’in sıra dışı yaşamını konu alan belgesel film, İzmir Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki gösterimin ardından İstanbul’da Cemal Reşit Rey Sanat Merkezi’nde de izleyiciyle buluştu.


Gökmen Ulu'nun yönettiği 'Komünist Osman' belgeseli izleyiciyle buluştu


Etkinliğe 80 yaşındaki Osman Özgüven de şeref konuğu olarak katılırken Sözcü Gazetesi’nin Yayın Yönetmeni Neşet Şenizel ve gazetenin İsmail Yılmaz da belgeseli yerinde izledi.

YÖNETMEN KOLTUĞUNDA GÖKMEN ULU BULUNUYOR

Yönetmen koltuğunda Gökmen Ulu’nun yer aldığı ‘Komünist Osman’ belgeselinin anlatıcıları arasında Osman Özgüven’in ailesi, mesai arkadaşları, sendikacılar, çevreciler, işçiler, gazeteciler, yazarlar, hukukçular, bilim insanları, Midilli'deki Yunan dostları siyasetçiler Murat Karayalçın, Kemal Anadol, Özgür Özel, Atila Sertel, Mustafa Moroğlu, Yaşar Seyman, Hakkı Ülkü, Yüksel Çakmur, Aziz Kocaoğlu, Tunç Soyer ve onu yakından tanıyan sanatçılar Genco Erkal, Zülfü Livaneli, Suavi,Rutkay Aziz, Cahit Berkay, Orhan Aydın da bulunuyor.


Gökmen Ulu'nun yönettiği 'Komünist Osman' belgeseli izleyiciyle buluştu - Resim : 2


“BÜTÜN HİKAYE EMEK, DEMOKRASİ, BARIŞ”

Osman Özgüven’in birleştirici yanına vurgu yapan, barış ve demokrasiye ne kadar önem verdiğini dile getiren Gökmen Ulu, “Dünyanın bütün renklerini bir araya getirebilecek bir insan Osman Özgüven, her yerden insanlar onun etrafında birleşti. Osman Özgüven belgeselimizin başkahramanı ama onu tek başına değil, onurdaşlarıyla birlikte anlattık. Olaylara, çarpıcı olgulara yer vererek ilerledik. Bütün hikayeler emek, demokrasi, barış ekseninde ilerliyor. Genç ve orta yaştakiler Osman Özgüven’i tanımıyor, yaptıklarını bilmiyor. Böylece tanışacaklar, şaşıracaklar ve onu çok sevecekler” açıklamasını yaptı.

“O KAVGA FAŞİZME KARŞI, O KAVGA HÜRRİYET KAVGASI”

Osman Özgüven ve yoldaşlarından birçok şey öğrendiklerini söyleyen Ulu, “Birbirinden kıymetli insanlarla çalıştık bu belgesel için, aralarında benim çok değer verdiğim bir arkadaşımız var, Çınar… Çınar Özgüven. Hiçbir yerde bizi yalnız bırakmadı, dedesini de öyle. Dikili’den buraya geldi tekrar geri dönecek. Belgeseli yaparken çok tatlı anılarımız da oldu. Hikayemiz adalet, eşitlik, özgürlük temelinde yükseliyor. Emek, demokrasi, barış ekseninde ilerliyor. Osman Özgüven ve yoldaşlarını sahnede göreceksiniz, bütün bu yaptıklarınız ve hayata kattıklarınız size çok teşekkür ediyorum. Biz Dikilili çocuklar ne şanslıymışız meğer, sizlerden çok şey öğrendik. Birlikte yaşamanın değerini öğrendik, bizlere öğrettiğiniz kavga sürüyor hâlâ.. O kavga faşizme karşı, o kavga hürriyet kavgası” ifadelerini kullandı.

“İYİ Kİ VARMIŞSIN, HEP VAR OLACAKSIN”

Gösterime katılanlar arasında bulunan CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, “Bu gece açıkçası arkadaşlarımız saha çalışsın diye ‘Planlarınızı iptal etmeyin, çalışın’ demiştim ama çok pişman oldum. Keşke sahada geçirecekleri o 3 saati burada geçirmiş olsalardı. Osman Özgüven belgeselini sözümün ulaştığı, elimin ulaştığı herkesin izlemesi için elimden geleni yapacağım. Osman Özgüven bu haliyle çok yakından bildiğim, tanıdığım, fikrini fikrim saydığım mücadelesindeki kararlılığını bugün bu belgeseli izlerken bir kez daha hissettiğim, yüzyıllar boyunca Osman Özgüven’in fikri, inancı yaşayacak. İyi ki varmışsın, hep var olacaksın” dedi.

“TOPLUMCU BELEDİYECELİĞİ TARİHE NOT DÜŞMEK İSTİYORUZ”

‘Komünist Osman’ belgeselini izlemek için gelen Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, “Bize ilham olmuş Terzi Fikri’den başlayan, Osman Özgüven’e kadar ulaşan toplumcu belediyeciliğin örneklerini tarihe not düşmek istiyoruz. Onlardan öğrendiklerimizi bugün hayata geçirebiliyorsak, emin olun ki Osman ağabey gibi bize ilham olanlar sayesinde. Biz de Şişli’de toplumcu belediyeciliğin örneklerini yaşatıyoruz” diye konuştu.

“BU KADAR YAKINDAN BİLMİYORDUM”

Yakın arkadaşlarından olan sanatçı Cahit Berkay, “Ben gerçekten bu kadar yakından bilmiyordum Osman başkanımızın hayatını. Hem mutlu oldum, hem kıvanç duydum. İyi ki varsınız” dedi.