'Hayat Devam Ediyor' iddialı geliyor

'Hayat Devam Ediyor' dizisinin yapımcısı Murat Tokat, böylesine çarpıcı bir hikayeye daha önce rastlamadığını söylüyor

'Hayat Devam Ediyor' iddialı geliyor
Sizce Mahsun Kırmızıgül, ’Hayat Devam Ediyor’u neden bir sinema filmi değil de, dizi olarak çekmek istedi?
Aslında Mahsun bu hikayesini sinema filmi yapsaydı, bence diğer üç filminden daha başarılı olurdu. Ben, son dönemde böylesine çarpıcı bir hikayeye daha rastlamadım. Mahsun’un hikayeyi diziye çekmesinin nedeni; sinemaya giden kitlenin belli olması. Mesela, gişede en büyük başarıyı elde eden ’New York’ta Beş Minare’ filmi, 3.5 milyon gişe yaptı. Mahsun anlattığı hikayelerin ve yaptığı filmlerin, insanlara ulaşmasını istiyor. ’Hayat Devam Ediyor’un da daha büyük kitlelere ulaşmasını istedi. Ayrıca bu ülkede bir şeylerin değişmesi için de hikayesini dizi olarak çekmeye karar verdi.

GERÇEK BİR TÜRKİYE PORTRESİ

’Hayat Devam Ediyor’un çok çarpıcı bir fragmanı var. Seyirci merakla dizinin yayına girmesini bekliyor. Peki, seyirciyi nasıl bir dizi bekliyor?
Hikayesi ile herkesi derinden etkileyecek ve insanların yıllar yılı unutamayacağı bir dizi olacak. Dizi izleyicisi aradığı her şeyi bu dizide bulacak. Tekniği çok yüksek, çok farklı ve kaliteli bir dizi olacak. Var olan dizilerin içinde kendisini fazlası ile hisettirecek ve insanları bambaşka dünyalarla tanıştıracak. Bu dizi, diğer dizilerden farklı olarak, Türkiye’ye çok şey anlatacak ve öğretecek. Görmediğimiz hayatları ve hikayeleri anlatacak izleyiciye. ’Hayat Devam Ediyor’, sosyal ve toplumsal konularda, gerçekleri halının altına süpürüp görmezden gelme alışkanlığımızı değiştirecek. Hikaye; günümüzde geçen, gerçek bir Türkiye portresi sunuyor.

’ÖTEKİ’LEŞENLERİN HİKAYESİ

Dizi, alışageldiğimiz Mahsun Kırmızıgül filmlerine benzeyecek mi?
Proje; gerek hikayenin kurgulanış biçimi, gerekse reji anlayışı ile Mahsun Kırmızıgül sineması ve sinematografik biçimlemesiyle hazırlandı. Bu dizi, bir dram projesidir. Dizi, küçük insanların, önemli toplumsal sorunlar karşısında içlerinde ve dışlarında verdikleri büyük kavgaların hikayesi üzerine kuruldu. Herhangi bir etnik kimlik iması dahi yapılmaksızın, ekonomik ve toplumsal statülerinin zayıflığı, yoksullukları ve çaresizlikleri nedeniyle görmezden gelerek sırtımızı döndüğümüz, ’öteki’leştirdiğimiz insanların hikayesidir bu.

Projenin, diğer dizilerden farkı ne?
’Hayat Devam Ediyor’da lüks konaklarda yaşayıp, aynı sofrada oturup aynı havayı soludukları halde, birbirlerine tüm ahlaki değerleri yıkacak yaklaşımlar gösteren dizi kahramanlarının tersine; onurlu ve inatçı bir şekilde, kendi doğrularının kavgasını verip hayata direnen insanların hikayeleri anlatılıyor. Bu da projeyi; abartı, demogoji, yalan, yanlış ve diğer tüm dayanaksız yaklaşımları içeren işlerden ayırıyor.
 
Dizinin tanıtımında ’Küçük insanların büyük hikayesi’ sloganını kullanıyorsunuz. Kim bu insanlar?
Çevrenizde her an gördüğünüz, duyduğunuz, sıradan ve basit bir aile... Dede, bir adam, iki eşi ve yedi çocuğundan oluşan, birlikte yaşamak zorunda olan büyük ve yoksul bir aile... Hiçbiri, doğaüstü güçlerle donatılmış kahramanlar değil yani... Canı acıyan, ağlayan, kanayan, hatta ölen, sıradan insanlar kısacası...

MAHSUN’UN İŞİNİ ÜCRETSİZ İZLEMEK YILIN TV OLAYI

Mahsun Kırmızıgül’ün ciddi bir sinema kitlesi var. Sizce bu kitlenin diziye tepkisi ne olacak?
Mahsun’un filmlerini sinemalara akın akın giderek ücret karşılığı izleyen insanların, yeni işini televizyonda ücretsiz olarak izleyecek olması, bence bu yılın en büyük televizyon olayıdır. Mahsun’un yapmış olduğu sinema filmlerini ücretli izleyen 10 milyon kişinin ekran başına kilitleneceğini düşünüyoruz. Daha ne olsun; herkes ondan sinema filmi beklerken, o yeni projesi ile sinemalarda değil, evlerimizde olacak.

BAŞARISI ORTADA

Kırmızıgül’ü eleştirenler de var...
O kesim küçük bir azınlıktan ibaret. Mahsun, işini çok iyi yapıyor. O duyarlı bir insan; toplumun, görmezden gelinen sorunlarını cesaretle anlatıyor. İşini, ödül almak ya da gişe için yapmıyor. Mahsun’un yaptığı işlerin başarısı ortada; o başarılı oldukça daha çok eleştirilecek ve daha çok kıskanılacak. Eğer sinemamızın çıtasını bu çapta yükselten ve halka ulaşan filmler yapabilen başka biri varsa; buyursun yapsın, biz sinemamız adına seviniriz. Ama hiçbir şey yapmadan Mahsun’a laf çakmalar, çok basit ve cevapsız kalıyor. Çünkü Mahsun kimseye cevap vermez...

TÜRKİYE’DE YAŞAYAN TÜM KADINLARIN HİKAYESİ

Araştırmalar; son 30 yılda 35 milyon insanın kırsal bölgelerden büyük şehirlere göç ettiğini gösteriyor. Ayrıca Hacettepe Üniversitesi’nin araştırması ortada. Türkiye’de çoğu kadının, 18 yaşının altında evlendiğini düşünürsek; bu dizi, Türkiye’de yaşayan tüm kadınların hikayesini anlatacak.

DİZİMİZ SİNEMA FİLMİ KALİTESİYLE YILLAR BOYU UNUTULMAYACAK
Hayat Devam Ediyor’ dizisi pek çok genç oyuncuyu da televizyon dünyasının ünlüleri arasına katacak. Mahsun Kırmızıgül, "Sektör bu diziyle yeni jönler kazanacak’ diyerek belirlediği genç erkek oyunculardaki titizliğini, yapımın genç kadın oyuncularını seçerken de gösterdi. Yüzleri televizyon ekranında fazlasıyla ’eskimemiş’, hem yetenekli hem de role uygun isimlerin seçimleri için aylarca süren deneme çekimleri yapıldı.

BİNLERCE ADAY VARDI
Çocuk yaşta evlendirilen genç kızların öykülerinden yola çıkarak, kadın sorunlarına değinen dizinin seyirciyle buluşturacağı genç kadın oyuncular Yasemin Allen, Seray Tokdemir, Neslihan Atagül, Meltem Miraloğlu... Güzellikleriyle dikkat çeken bu dört kadın oyuncu, binlerce aday arasından seçildi. Filmin yapımcısı Murat Tokat, çok yakında tüm Türkiye’nin konuşacağı güzellerin hepsinin kendine has yetenekleri olduğunu söylüyor.

USTALARDAN TAM NOT
Allen, Tokdemir, Atagül ve Miraloğlu, çekimlerdeki performansları ile setteki usta oyunculardan da tam not almayı başardı. Genç oyuncular da aynı Murat Tokat gibi, seyircinin ’Hayat Devam Ediyor’u yıllar boyunca unutamayacağını söyledi: "Dizimizin hikayesi herkesi saracak. İzleyenlerin mutlaka kendinden bir şeyler bulacağı dizimiz, kısa sürede farkını ortaya koyacak. Televizyon izleyecisi, sinema filmlerini aratmayacak kalitesi ile yıllar yılı unutamayacakları bir dizi izleyecek."

SERAY TOKDEMİR
Genç oyuncu, dizide; ’İsmail ve Kudret Bakırcı’nın 25 yaşındaki en büyük kızları ’Zeliha’yı oynuyor.

NESLİHAN ATAGÜL
İlk kez ’Yaprak Dökümü’ndeki rolüyle tanınan Atagül dizide, ’İsmail ve Kudret Bakırcı’nın küçük kızları ’Şirin’ rolünde.

YASEMİN ALLEN
Suna Yıldızoğlu’nun kızı olan Allen dizide, restoran işiyle ilgilenen ve mimar olan ’Pelin’e hayat veriyor.

MELTEM MİRALOĞLU
Güzel oyuncu dizide; 15 yaşında, ailesinin zoruyla yaşlı bir adamla evlendirilen ’Hayat’ı oynuyor.


Konular Röportaj