Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'dan 128 milyar dolar açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınması sürecinde ortaya atılan ve muhalefet partilerinin sık sık gündeme getirdiği Merkez Bankası rezervlerinden 128 milyar doların satıldığı iddiası gündemdeki yerini koruyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'dan 128 milyar dolar açıklaması

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın tüm işlemlerinin açık ve şeffaf biçimde her hareketinin görülebileceğinin altını çizen Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, NTV'de katıldığı yayında şu ifadelerle konuyu bir kez daha aydınlattı:

"HAZİNE VE TCMB ARASINDA PROTOKOL VARDIR"

"Merkez Bankası tüm alım ve satımlarını kamuoyu ile paylaşır. Hazine ve TCMB arasında bir protokol imzalanmıştır. Ve buna göre MB olağanüstü bir durumda doğrudan işlem yapabiliyor. Bu protokol yasal mıdır diyebilirler hemen bununla ilgili de kanunu paylaşıyorum.

Hazine müsteşarlığı kanununda; "Türk parasının dolaşım ve istikrarını sağlamaya yönelik politikaları TCMB ile birlikte oluşturmak"

TCMB kanununda da 4. maddede "Hükümetle birlikte Türk Lirasının iç ve dış değerini korumak için gerekli tedbirleri almak ve yabancı paralarla arasındaki değerinin belirlenmesi için döviz ve efektiflerin vadesiz ve vadeli alım ve satımları ile dövizlerin Türk Lirası ile değişimi bankanın temel görevleri arasında sayılmıştır" der.

BU PROTOKOL YASALDIR, ELEŞTİREBİLİRSİNİZ AMA KİMSEYİ YOLSUZLUKLA SUÇLAYAMAZSINIZ!

Dolayısıyla bu protokol yasaldır. Siz bir yöntemi eleştirebilirsiniz. Ama kimseyi yolsuzlukla suçlayamazsınız. Sadece yolsuzluk da değil talimatların sayın Cumhurbaşkanımız tarafından verildiği gibi iftiralar.

Merkez Bankası Başkanının da ifade ettiği gibi döviz alım ve satım işlemi MB tarafından gerçekleştirilmiştir. Bir kamu bankası aracılığı ile bu alım ve satımı elektronik işlem platformlarından gerçekleştirdiğini görüyoruz."