İlhan Böke'den komşusuna klima davası

Kıbrıs Türk Hava Yolları (KTHY) ve HAVAŞ ortaklığında kurulan CAS şirketinin eski genel müdürü İlhan Böke’nin komşusuna açtığı klima davası karara bağlandı. Bilirkişi tarafından yapılan incelemede klimada herhangi bir sese rastlanmamasına rağmen mahkeme klimanın kaldırılmasına karar verdi.

İlhan Böke'den komşusuna klima davası

12punto'dan Müslim Sarıyar'ın haberine göre Bakırköy 14’ncü Asliye Hukuk Mahkemesi, İlhan Böke’nin komşusu olan Eczacı Yiğit Gümrü’ye açtığı klima davasını karara bağladı. Böke’nin Ataköy'de aynı sitede oturduğu alt kattaki komşusu Gümrü'nün evindeki klimadan çıkan sesten rahatsız olduğu için 'elatmanın önlenmesi' davası açtı.  

Yatak odasına denk gelen klima motorundan çıkan sesin ‘Çin işkencesi misali katlanılamaz hale geldiğini ve bu nedenle oturma odasında uyumak zorunda kaldığını’ iddia eden İlhan Böke, klimanın kaldırılmasını talep etti. Mahkeme Böke’nin açtığı davayı karara bağlayarak klimanın kaldırılmasına karar verdi.

SESSİZ BİR MOTOR TAKMASINI TALEP EDİYORUZ

İlhan Böke'nin avukatı Abdulvahap Dağ tarafından hazırlanan şikâyet dilekçesinde şu ifadelere yer verildi: 

“Müvekkil durumu yönetime bildirmiştir. Yönetim, bağlantının yanlış kurulduğunu, bu sebeple düzeltilmesi gerektiğini Yiğit Gümrü'ye ikaz etmiş, fakat bundan da bir sonuç alınamamıştır. Yiğit Gümrü, 'Eğer rahatsız oluyorsan benim klimamı değiştir' diyerek cevap vermiştir" dedi.  Bu duruma bir çözüm aramayan Yiğit Gümrü, sulh girişimlerimize olumsuz cevap vererek, apartman sakinlerinin bu durumu kabullenmesini beklemiştir. Bunun üzerine rahatsızlığın sonlandırılması için Bakırköy 3. Noterliği aracılığıyla kendisine son kez ihtarname gönderilmiş, Yiğit Gümrü mevcut durumu sonlandırmamıştır. Yönetim planına ve kararlarına uymayan, komşuluk hukukuna aykırı davranışlar sergileyen Yiğit Gümrü'nün bu davranışlarının sonlandırılmasını, klima motorunun kaldırılarak sessiz bir motor ile değiştirilmesini talep ediyoruz”

BİLİRKİŞİ İNCELEDİ

Bilirkişi 14 Temmuz 2021 tarihinde Gümrü’nün evinde bulunan klima motorunun seç çıkarıp çıkarmadığını inceledi. Mahkemeye gönderilen raporda şu ifadelere yer verildi: 

“Duvar tipi siplit klimanın bakım ve ses kontrolünde yapılan bakım ve incelemede çalışma ses yüksekliğinde fabrika ayarlarında olduğu, montajının fabrika yetkili servis tarafından montaj prosedürüne uygun standartlarda yapıldığı tespit edilmiştir. Çalışma sesinin ölçümlerinde 43 ve 47 desibel aralığında çalıştığı tespit edilmiştir. TSE standartlarında olduğu ve ayıplı bir mal olmadığı tespit edilmiştir.”

“SANA HUZUR VERMEYECEĞİM”

Eczacı Yiğit Gümrü, Böke’nin kendisini ‘Sen o klimayı açtığın sürece sana huzur vermeyeceğim’ dediğini iddia ederek Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na 'tehdit' davası açtı.

Böke, hakkında yapılan suç duyurusuna yaptığı savunmada ‘Sana huzur vermeyeceğim’ ifadesini kullandığını kabul etti.  

Bakırköy 14. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde üç yıldır devam eden davayı karara bağladı. İlhan Böke'nin davasını kısmen kabul ederek Yiğit Gümrü'nün ortak alanda bulunan klimasının mimari projeye ve yönetim planına aykırı olduğu gerekçesiyle kaldırılmasına, elatmanın önlenmesine ve eski haline getirilmesine hükmetti. 

Mahkeme, klimanın eski haline getirilmesi için de Yiğit Gümrü'ye 1 iş günü süre verdi.