Jeff Bezos ölmeden önce servetini bağışlayacak

Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, verdiği bir röportajda servetinin çoğunu ölmeden önce hayır kurumlarına bağışlayacağını açıkladı.

Jeff Bezos ölmeden önce servetini bağışlayacak

ShiftDelete'den Gökberk Baycan'ın haberine göre, Dünyanın en zengin insanı sıralamasında dördüncü sırada yer alan Jeff Bezos, 124 milyar dolarlık servete sahip. Yakın zamana kadar listede ikinci sırada yer alan Bezos, Louis Vitton CEO’su Bernard Arnault ve Adani Group kurucusu Gautam Adani tarafından geride bırakıldı. Bezos yaptığı bir açıklama ile sıralamada daha da gerilere düşeceğinin sinyallerini veriyor.

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos, verdiği bir röportajda servetinin çoğunu ölmeden önce hayır kurumlarına bağışlayacağını açıkladı. Bezos, yapacağı yardımların çoğunun iklim değişikliği ve dünya barışı konusunda yağacağını belirtiyor.

Bu açıklamadan önce Bezos, şarkıcı ve yardımsever Dolly Parton’a 100 milyon dolarlık bir bağışta bulunacağını duyurdu. Yönetici daha önce, insan kaynaklı klim değişikliğine siyasi ve teknolojik çözümler getirmeyi amaçlayan Bezos Earth Fund’a on yıl boyunca 10 milyar dolar taahhüt etmişti. Bezos’un eski eşi MacKenzie Scott ise geçtiğimiz birkaç ay içinde kuruluşlara yaklaşık 4 milyar dolar bağışladı.

Microsoft’un kurucu ortağı Bill Gates de geçtiğimiz yıllarda benzer bir şekilde büyük bir bağış hareketi başlatmayı hedeflemişti. Uzun süre dünyanın en zengini olan Gates, Bill & Melinda Gates Vakfı aracılığıyla hayır kurumlarına ve bilimsel araştırmalara bağış yapmayı sürdürüyor. Gates ayrıca, milyarderlerin paralarının en az yarısını bağışlamaları amacıyla The Giving Pledge’i kurmuştu.

Diğer büyük iş insanlarında olduğu gibi Bezos da sahip olduğu serveti ile eleştirilerin odağında. Çevreye verilen zarar nedeniyle Amazon defalarca çeşitli suçlamalarla karşı karşıya kalmasına rağmen şirketin 2021’de emisyonlarının arttığını görüldü. Diğer yandan zorlu çalışma koşulları da Amazon’un karşı karşıya kaldığı bir diğer konu.

Jeff Bezos’un bağış yapmak için neden bu kadar beklediği de merak ediliyor. Özellikle şirketin Blue Origin ile zenginleri uzaya götürmesi çokça eleştirildi.