Kabak çekirdeği enerjinin işareti!..

Özellikle mevsim geçişlerinde yaşanan yorgunluk ve halsizliğe karşı Uzm. diyetisyen Şafak, önerilerde bulunuyor: 'Kabak çekirdeği yiyin. Kahvaltıyı asla atlamayın. Günlük 30 dakika spor yapın.'

Kabak çekirdeği enerjinin işareti!..
Takvim'de yer alan habere göre sonbaharın bitimine sayılı günler kala, kış mevsimi de yaklaşıyor. Mevsim geçişiyle birlikte yorgunluk ve halsizlik ise kendini gösteriyor. Uzman Diyetisyen Müge Özyurt Şafak, sağlıklı kilo vermenin yanında, kendinizi enerjik hissettirecek ve yorgunluğunuzu üstünüzden atacak, besin önerilerinde bulunuyor:

YULAF EZMESİ:
Yulaf ezmesi, bulgur, tam buğday ekmeği, mercimek gibi glisemik indeksi düşük olan besinler kan sekerini yavaşça yükselterek daha uzun süre enerji dengesi sağlarlar. Yulaf ezmesinde enerji metabolizmasından sorumlu olan B gurubu vitaminleri bulunur. Güne yulaf ezmesi, yoğurt ve meyve ile yapacağınız bir kahvaltı ile başlamak gün boyu kendinizi enerjik ve tok hissetmenize yardımcı olacaktır.

KIRMIZI ET:
Demir eksikliğine bağlı kansızlık yorgunluk ve halsizliğe neden olur. Kırmızı et, demirin en iyi kaynağıdır. Ayrıca kırmızı et yağ asitlerinin enerji üretimi için kullanılmasını sağlayan L-karnitin içerir. Bu da daha kolay kilo vermenize yardımcı olur.

ISPANAK:
Vücudun performansını arttıran elzem besin ögelerini içeren dopdolu bir besindir. Sadece içeriğindeki demir ile değil, potasyum ve magnezyum gibi minerallerle halsizlik ve yorgunluğa karşı savaşır. İster çiğ olarak isterseniz sebze yemeği olarak tüketebilirsiniz.

KABAK ÇEKİRDEĞİ:
Magnezyum eksikliğinde halsizlik, kas yorgunluğu, kas ağrısı ve kramplar görülebilir. Magnezyumdan zengin beslenmek yorgunlukla savaşmanıza yardımcı olur ve enerjini arttırır. Kabak çekirdeği, ay çekirdeği, badem, fındık, kaju, çikolata magnezyum için iyi bir kaynaktır.

YOĞURT:
İyi bir protein kaynağı İyi bir protein kaynağı olmanın yanı sıra içerdiği probiyotik bakteriler sayesinde vücut direncini artırır ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Her gün 1 kase yoğurt veya 1 bardak kefir içmelisiniz.

BALIK:
Vücudun yeterli ve sağlıklı çalışması için elzem olan omega-3 yağ asitlerini içerir. Omega-3 yağ asitleri bilişsel ve zihinsel gelişim ve normal beyin fonksiyonları için gereklidir. Haftada 2-3 kez 250 gram balık yiyin.

YÜRÜYÜŞE YARIM SAAT AYIRIN
Yapılan egzersizin kalıcı ve sürdürülebilir olması çok önemlidir. Bu nedenle ben, sağlıklı ve kalıcı kilo vermek isteyenlere haftada 5 gün 30 dakika yürüyüş yapmalarını öneriyorum. Herkesin sağlığı için her gün ayırabileceği bir 30 dakikası olmalıdır.

KAHVALTI YAPMAK İYİ HİSSETTİRİR!
Gece uzun süren açlıktan sonra vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamak için kahvaltı en önemli öğündür. Güne dengeli bir kahvaltı ile başlamak gün boyu kendinizi enerjik ve tok hissetmenizi sağlar. Kahvaltıda tam buğday ekmeği, peynir, yumurta ile mevsim yeşillikleri veya süt, yulaf ezmesi ve meyve ile dengeli bir öğün hazırlayabilirsiniz.

PORSİYONLARINIZI AZALTIN
Kilo vermek alınan ve harcanan kalori arasındaki denge ile basitçe açıklanabilse de aslında bu işin sırrı her besin grubunu tüketerek bu kalori dengesini sağlamaktan geçiyor. İlk iş porsiyon kontrolünü elinize almakla başlar. Porsiyonlarınızı üçte bir oranında azaltın.

VÜCUT DİRENCİ İÇİN HAVUÇ
Güçlü bir antioksidan olan A vitamini ve beta-karotenden zengin beslenmek bağışıklık sisteminizi güçlendirir ve yorgunluğunuzu alır. Salatalarınızda havuç, kayısı, roka, marul, ıspanak gibi sebze ve meyvelere yer verin.