Karatay diyetine uzmanlardan tepki!..

'Kolesterol yararlıdır' diyerek hastalara ilaç bıraktıran Canan Karatay'a tepki yağıyor. Prof. Dr. Akıncı, 'Hiçbir bilimsel geçerliliği olmayan bu tavsiye, ömrü kısaltıyor' uyarısı yaptı..

Karatay diyetine uzmanlardan tepki!..

Diyet, beslenme ve sağlıklı hayat üzerine kitapları bulunan Prof. Dr. Canan Karatay'ın tavsiyeleri adeta 'ömür törpüsü'. Kolesterolü dost gören Canan Karatay'ın tavsiyesine uyan birçok kişinin hayati tehlike yaşadığını söyleyen Prof. Dr. Esat Akıncı, "Diyetisyen değilim ama doktorum ve kolesterol damar sertliği yapar. Ben de dahil birçok doktor tedirginiz" diye uyardı. Karatay'ın, 'Kolesterol zararlı değildir' sözünün bilimsel olmadığını belirten Prof. Dr. Akıncı, şöyle konuştu:

'MEDYAYI KULLANDI'
"Canan Karatay, 'İlaçlar gerekli değildir, kolesterol faydalıdır' diyor. Bu nasıl bir tavsiyedir? Üstelik medyayı çok iyi kullandığından birçok insan izleyip inanıyor ve ilacını bırakıyor. Damar sertliğine neden olan yüksek kolesteroldür, sigara ve diyabetten bile tehlikelidir. Karatay'ın önerileri ömürden çalmaktır."

KARATAY'DAN İNCİLER
 Sahurda pastırma yiyin.
 En sağlıklı yiyecek lahmacun ve kebaptır.
 Her yemekte kuyruk yağı kullanın.
 Bol bol kellepaça tüketin.
 Günde 2 yumurta, saf tereyağı ile hazırlanmış menemen yiyin.
 Her gün kırmızı et, 1 porsiyon bonfile yiyin.
 Bütün salatalara kaya tuzu koyun.
 Günde 12 siyah zeytin yiyin.
 İstediğiniz kadar ceviz, fındık, fıstık, badem yiyin.

'SORUN BÜYÜYOR'
Yüksek kolesterolün yaşam süresini kısalttığını söyleyen Prof. Dr. Esat Akıncı, "Hastalarımda tedaviye hemen başlıyoruz. Ama gelmeyenler de var. Karatay hoca bu hastaların sorumluluğunu alıyor mu?" dedi.

* Karatay diyetini uygulayıp da zarar gördüğünü söyleyen çok sayıda okurumuz gazetemizin telefonlarını kilitledi. Birçok kişi de, tedirginliğini dile getirdi.

KOLESTROL, HER YAŞTA TEHLİKELİ
Kolestrol hastası Banu Unculu'yu dün arayan bazı kişiler, "Biz Karatay diyetini yaptık ve bize bir şey olmadı" dediler. Ancak Unculu, sıkıntının kilo vermek olmadığını, yüksek kolesterolünden dolayı damar tıkanması yaşadığını ve baypas olduğunu söyledi.

YORUMLARI YANLIŞ
Prof. Dr. Canan Karatay'ın açıklamalarına daha önce de tepkiler gelmişti. Onlardan biri de dünya çapında tanınan kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez'di. Sönmez, Karatay'ın ilaçlar konusundaki yorumlarına karşılık şunları söylemişti: "Kolesterol ilaçları konusunda çok yanlış yorumlar yapılıyor. Her ilacın yan etkisi vardır, kar zarar hesabı yapılarak uygulanır. Hepimiz biliyoruz ki, damar sertliği plakları içinde kolesterol mevcuttur. Hocamız 'Sadece pıhtıdır, pıhtı çözücü ilaçlarla geçer' diyor. Doğru değil"

BURÇİN GÖKTAN / TAKVİM İNTERNET SİTESİ