KARDEMİR'de 5 yılda 1,5 milyar dolar yatırım hedefi

Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir, gelecek 5 yılda 1,5 milyar doları bulacak yatırım hedeflerini belirtti.

KARDEMİR'de 5 yılda 1,5 milyar dolar yatırım hedefi

Kardemir Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Demir, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) tarafından düzenlenen toplantıda, ekonomi muhabirleriyle bir araya geldi.

Demir, yapılan çalışmalarla ilgili açıklamasında, "Ham çelik üretim tonajımızı kısa vadede yeni yatırım planlarımızla beraber 2,5 milyon ton seviyelerinden 3,5 milyon tona çıkartmayı hedeflemekteyiz. Katma değerli çelik üretimini önümüzdeki 5 yıl içerisinde iki katına çıkaracak planlamalar içindeyiz. Süreç boyunca uygulanacak kontrol mekanizmaları ile yarı mamul ve nihai mamul kaliteli teknolojiler ve nitelikleri sürekli iyileştirilecek, bunu destekleyen operasyonel verimlilik artırılacaktır" dedi.

'Türkiye Yüzyılı'na yakışır stratejik planla 5 yılda 1,5 milyar doları bulacak yatırım hedeflediklerini belirten Demir, yatırımlarının tamamında önceliğin; işe uygun, doğaya mümkün olan en saygılı teknik ve teknolojiyi seçtiklerini söyledi.

Demir, "Yük taşımacılığı hizmetlerimizin verimliliğini artırmaya ve daha yeşil ulaşım seçeneklerine geçişi desteklemeye yönelik başladığımız bu serüvende büyüklüğümüzü sürdürecek atılımların bir parçası olarak gördüğümüz Özel Demiryolu Taşımacılık İşletmesi olma yolunda alınan kararlar ile başlanılan projede onay sürecinin 2 yıl içinde tamamlanmasını planlıyoruz. Bu konuları stratejik iş birliği yapılabilecek paydaşlarla yapmak, planlarımızın bir parçası olabilir. Bu formülle liman ve demir yolu projeleri ile kritik stok seviyeleri etkin olarak takip edilecek, fırsat alımları değerlendirilecek ve stok maliyetleri kontrol altında tutulacaktır" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kardemir'e verdiği değerin, ülkenin sanayisi ve ekonomik kalkınması açısından kritik role sahip olduğunu ifade eden Demir, "Bu destek, Kardemir'in sadece bir sanayi kuruluşu olmanın ötesinde, ulusal ve uluslararası alanda rekabet edebilirlik gücünü artırarak Türkiye'nin sanayi potansiyelini daha da geliştirmesine katkı sağladığı gibi bu desteği, yerli üretimin teşvik edilmesi ve istihdamın artırılması gibi stratejik hedeflerimizi ve ülkemizin sanayideki önemli konumunu korumasına yardımcı olmaktadır" ifadelerini kullandı.

'ŞİRKETİMİZ YATIRIMCI ÇEKMEYE DEVAM EDECEKTİR'

Demir, katma değer ve karlılık konularının öncelikleri olacağını belirterek, "Bu sayede karlılığımız yeni ve yenilikçi yatırımları mümkün kılacağı gibi temettü dağıtımı ile hissedarlarımızı değere ortak etmeyi sürdürmek isteriz. Hisselerinin tamamı Borsa İstanbul'da işlem gören şirketimiz yaptığı yatırımlar ve karşılığındaki kazanç potansiyelini ortaya koyarak, yatırımcı çekmeye devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Hedeflerini de anlatan Demir, "Demir yolu sektöründe ray ve tekerde tek üretici konumunda olan şirketimiz, geliştirmekte olduğu ürünlerde de yol haritasını sektör temsilcileriyle birlikte oluşturacaktır. Demir çelik sanayisini geliştirecek ve sürdürülebilirliği sağlayacak yeşil çelik stratejilerini ortaya koyacak 'Yeşil Çelik Strateji Yol Haritası' son haline getirilecektir. Burada önemle altını çizdiğimiz konu ise yeşil çelik konusundaki teknolojiyi yerli ve milli firmalarla ortak paydada buluşarak geliştirmeyi planlıyoruz. 2026 yılı sonuna kadar 250 megavat yenilenebilir enerji üretimine ulaşılmasını hedeflemekteyiz. Böylelikle ülkemizi de dünyanın en büyük yenilenebilir enerji piyasasındaki öncül devletler arasında olmasına önemli bir katkı sağlamış olacağız" dedi.

'200 PERSONEL DAHA BÜNYEMİZE KATILACAK'

Demir, önce çalışanların güvenliğini sağlamak için 'sıfır iş kazası' hedeflediklerini vurgulayarak, "Stratejik insan kaynakları uygulamalarını etkinleştirmek ve organizasyon yapısını geliştirmek için iş gücü planlaması yapılacaktır. Göreve geldiğimizden bu yana Kardemir'in ihtiyaçları doğrultusunda istihdam artırma hedefine yönelik 527 yeni personeli bünyemize kattık. Bu ay içerisinde sayıyı 600'ün üzerine çıkaracağız. Yine bu doğrultuda önümüzdeki yıllarda da Kardemir, ülkeye ve bölgeye istidam sağlayan bir kuruluş olmaya devam edecektir. 2024 yılı içinde toplam 200 personelin daha bünyemize katılması planlanmaktadır. Kardemir, demir ve çelik üretimindeki uzmanlığıyla başta savunma sanayi olmak üzere nitelikli alaşım ihtiyacı olan kritik sanayi alanlarının ihtiyaç duyduğu yüksek kaliteli malzemelerin tedarikinde önemli bir role sahiptir. Kardemir'in büyük ölçekli üretim kapasitesi ve esnek üretim yetenekleri, bağlı ortaklıklarla sağladığı esneklikle kritik ve stratejik sanayimizin taleplerini karşılamak için ideal bir altyapı sunmaktadır. Kardemir'in bu katkıları; yerli ve milli üretimdeki güçlü adımlarımızı destekleyerek ülke güvenliğimizi daha da sağlamlaştırabilir. Savunma sanayisinde kazandığımız uzun yıllara dayanan deneyimleri, Kardemir'in operasyonlarına entegre ederek, hem ulusal hem de uluslararası alanda rekabet gücünü artırmayı hedefliyoruz" ifadelerini kullandı.

DHA