Kaşıntıya son vermek elinizde!

Bilinçsiz güneşlenme sonrası ortaya çıkan kaşıntı ve kuruluk cildi tahriş ediyor. Yaşam kalitesini düşüren bu duruma karşı uzmanlar, karbonat ve limonu tavsiye ediyor...

Kaşıntıya son vermek elinizde!
Takvim'de yer alan habere göre yaz aylarında özellikle güneşlenme sonrası oluşan kuruluk ve kaşıntı hissi, kişileri rahatsız ediyor. Kaşıntının iç organ rahatsızlığından, ciltte enfeksiyon olmak üzere yüzlerce sebebi olabiliyor.

Ancak her kaşıntının altında ciddi nedenler aramanın yanlış olduğunu ifade eden uzmanlar, basit kaşıntılara karşı evde uygulanabilecek şu tarifleri veriyor:

KARBONAT:
Karbonat kaşıntılı ve döküntülü deri tedavisinde bütün dünyada yaygın şekilde kullanılır. Banyo suyuna karıştırarak veya küvetteki suya karıştırarak kullanılan karbonat kaşıntılara karşı iyi geliyor.

LİMON:
Antiseptik, anestetik, antienflamatuar ve anti-tahriş edici özelliklere sahip olan limon aynı zamanda sitrik asit ve asetik asit ihtiva etmektedir, bundan dolayı kaşıntı sorunları için alternatiftir. Limon suyunu bir pamuk yordamıyla ciltte kaşınan kısma uygulayın. Fakat bu işlemi yatmadan önce yapın, uygulamayı yaptıktan sonra güneşe çıkmamaya dikkat edin.

ARDIÇ KARPUZU VE KARANFİL:
Ardıç ile birlikte kullanılan karanfil kaşıntılı bir cilt için mükemmel bir çare olabilir. Ardıç meyveleri etkili anti-inflamatuar özelliklere sahiptir bunun yanında, karanfil kaşıntı hissini azaltmak için uyuşmuş sinir uçları yardımcı olan güçlü bir uçucu yağ içerir. Bir tencerede tuzsuz tereyağını eritin, başka bir tencerede 2 çorba kaşığı balmumunu eritin. Sonra iyice birbirine karıştırın. Daha sonra, ardıç meyvesini ve karanfili ekleyerek tekrar karıştırın. Soğuduktan sonra etkilenen kısma sürün.

YULAF EZMESİ:
Yulaf ezmesi kaşıntı anında rahatlama sağlar, anti-tahriş, anti-inflamatuar ve yatıştırıcı özellikler içerir. Küveti su ile doldurun ve bir miktar yulaf ezmesi katarak içinde 20-30 dakika durun. Suyun çok sıcak olmamasına dikkat edin. Çünkü bu durum kaşıntıyı artırır.

KEKİK:
Anestezik ve anti-inflamatuar özelliklere sahip timol olarak adlandırılan maddeyi önemli miktarda içerir. Kekiğin içerdiği timöl uyuşmuş sinir lifleri yanında kaşınmaya neden olan inflamasyonu azaltabilir. Yemeklerde kullanılarak tükebilirsiniz.

NANE YAĞI:
Nane yağı uyuz veya stresin neden olduğu kaşıntıyı rahatlatma ve tedavi edici özelliği vardır. Bunun için ılık su ile doldurduğunuz küvete, birkaç damla nane yağı ekleyin ve daha sonra suya girerek 30 dakika suyun içerisinde bekleyin. Ayrıca nane yağı dışında suya hindistan cevizi veya badem yağından bir yemek kaşığı ekleyebilirsiniz.

ELMA SİRKESİ:
Elma sirkesi antiseptik, anti-kaşıntı, antifungal özelliklerinden dolayı, kaşıntıdan kurtulmaya yardımcı olabilir. Ilık banyo suyuna 1-2 bardak elma sirkesi ekleyin, pamuk yardımıyla kaşıntı olan kısımlara uygulayın ve daha sonra saf suyla duş alın.