KOAH öldürüyor

Medicalpark Özel Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Klinik Direktörü Doç. Dr. Tekin Yıldız, sigaranın bilinen en önemli KOAH sebebi olduğunu söyledi.

KOAH öldürüyor

Türk Toraks Derneği 2012 yılı 15. Ulusal Kongre Organizasyon Komitesi üyesi olan Dr. Yıldız, ’’Sigara içenlerde KOAH gelişme riski yüzde 20 civarında. Yaşla birlikte bu oranda bariz artış görülür. KOAH’lı hastaların birçoğunda eşlik eden başka risk faktörleri de olmakla birlikte, olguların yüzde 80’inden sigaranın sorumlu olduğu düşünülmektedir. KOAH gelişiminde sigaraya başlama yaşı, sigara içme süresi ve günlük içilen sigara sayısı gibi faktörler önemlidir. KOAH’ın önlenmesindeki en önemli hedef, sigara içme oranlarının düşürülmesidir’’ dedi.

Dr. Tekin Yıldız, özellikle pasif olarak sigara dumanına maruziyetin de KOAH gelişme riskini arttırdığını söyledi. Kronik obstrüktif akciğer hastalığının (KOAH) tam olarak geri dönüşümlü olmayan ilerleyici hava akımı kısıtlanması ile karakterize bir hastalık olduğunu anlatan Yıldız, "Bu hastalık zararlı gaz ve partiküllere, özellikle sigara dumanına karşı oluşan iltihabi bir süreç sonucu gelişir. Bu iltihabi süreç yalnızca akciğerlerle sınırlı kalmaz ve vücuttaki diğer organları da etkiler.

KOAH’da kronik hava yolu daralması, küçük çaptaki solunum yollarında daralma ve akciğer dokusunda yıkıma bağlı olarak gelişir. Kronik yangı küçük çaplı solunum yollarında yapısal değişikliklere sebebiyet verir.

Tüm bu değişiklikler, hava yollarının nefes verme sırasında açık kalmasını engeller. Oluşan bu hava akımı kısıtlanması ucuz, basit, tekrarlanabilir ve uygulanması kolay bir test olan spirometri ile kolaylıkla ölçülebilir" diye bilgi verdi.

Risk faktörlerini de açıklayan Yıldız, "Tütün dumanı maruziyeti (aktif veya pasif), mesleki tozlar ve kimyasallar, iç ortam kirliliği (tezek, odun, diğer organik yakıtlar) KOAH riski taşır. Kırk yaş üzeri bir vakada bu bulgulardan herhangi birinin varlığında KOAH düşünülmeli ve spirometrik inceleme yapılmalıdır.

Bu bulgular tek başına teşhis olmamakla beraber, birden fazla bulgunun bir arada olması KOAH ihtimalini arttırır. Kesin teşhis için mutlaka spirometri yapılmalıdır. KOAH’lı hastaların genellikle nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma şikayeti olur. KOAH, bütün dünya ülkelerinde önemli bir sakatlık ve ölüm sebebidir.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre KOAH, dünyada en yaygın görülen 4. ölüm sebebidir. Her yıl 2.7 milyon kişinin ölümüne sebep olmaktadır. 2004 yılında yayınlanan Sağlık Bakanlığı ’Ulusal Hastalık Yükü (UHY)’ çalışmasına göre KOAH Türkiye’de 3. ölüm sebebidir" dedi.