'Marjinal görünüyor ama taş fırın erkeği'

Yönetmen Mustafa Altıokların kızı Arya Su Altıoklar, babasıyla ilgili bilinmeyen gerçekleri tüm samimiyetiyle anlattı.

'Marjinal görünüyor ama taş fırın erkeği'
Sinema aşkı nereden geliyor öncelikle bunu sormak istiyorum?
ARYA SU : Aileden geliyor tabii ki. Doğduğumda direk sete doğdum. Bir çaycının kucağında bir görüntü yönetmenin kucağında taşına taşına ağır romanın setinden girdim biraz ağır oldu tanışmam ama. Babam işini çok zevkle, mutlulukla yapan bir insan onu mutlu görünce insan gerçekten etkileniyor. Çok özverili çalışan biri. Dolayısıyla bu şekilde mutlu çalışılan bir durumu gördüğüm için etkilenmem mümkün değil. Ayrıca annem kareograf, babam yönetmen, kuzenim oyuncu, dayım oyuncu, halam yapımcı, amca yapımcı , dedem yazar. Böyle bir aile olduğu için masa başı işi yapan yok çokta fazla seçeneğim yok o yüzden.

Niçin ekran önü değil ?
Aslında ben oyunculuğa çok meraklıydım. Tabii ki ekran önü çok daha çekici bir yer ama ben şunu farkettim. Hep kafam ekran arkasında, nasıl göründüğü nasıl çıktığına gidiyor, kendimi tutamıyorum, sürekli bakmak istiyorum, sürekli görmek istiyorum. O hissiyatı çok fazla artık ekran önünden fazla düşündüğümden demek ki ben orada mutluyum dedim. Ekran arkasında bir şeyler üretmekten daha mutlu oluyorum en azından aklım kalmıyor.

Sosyoloji okuyorsun. Neden sinema okumadın?
Evet sosyoloji okuyorum. Sinema okumak istemedim çok fazla. Çünkü nasıl çekeceğimden önce ne çekeceğimin biraz daha baskın olduğunu anlamak istedim. O anlamda da toplumu incelemenin çok daha iyi olacağına inanıyorum.

“BABAM SİNEMA OKUSAYDI YÖNETMEN OLAMAZDI “

Sosyoloji okuduğun için baban eleştirdi mi ?

Babam şaşırdı ilk öğrendiğinde benim sosyoloji okumama. Sinema Televizyon okurum diye düşünüyordu. Ama çok sonra o da destekledi. Zaten o da sinema televizyon okumamış biri ve Tıp okumasının çok büyük katkısı var. Sinema okusaydı yönetmen olamazdı diye düşünüyorum.

Babanla aran nasıl?
Fazla samimiyiz, fazla iyiyiz. Aynı gün doğumluyuz, aynı burcuz. Leb demeden leblebiyi anlama kısmı aynı bizim aramızda ama çok farklı insanlarız.

Kıskançmısın? Babanı kıskanır mısın?
Ben kıskanç biri değilimdir. Babamı kıskanmam hiç. Ama babam beni kıskanır ve kıskançtır. Marjinal görüntüsünün arkasında ailede taş fırın erkeği var

“BEN ODAKLI BİR NESİLİZ“

Nasıl bir çocukluk geçirdin ?

Çok ilgili bir babam ve annem vardı.

Bu ilgiden sıkıldın mı ve senin için sıkıntı yarattı mı ?
Yok ama, annemin ve babamın jenerasyonunun anne babaları aslında o kadar bireyci yetiştirmedikleri için ve onun karşı tepkisi ile çocuklarını çok fazla bireyci yetiştirdiler. Aman çocuğum sana bir şey olmasın, şuyun olsun, buyun olsun. İşte hiç bir şeyinin eksik olmaması da bir eksiklik aslında. O yüzden bizim jenerasyonun daha fazla kişisel kendine dönük ben odaklı bir nesil yetişti. O anlamda bir sıkıntı var.

EDA SÖNMEZ / SÖZCÜ İNTERNET SİTESİ

Konular Röportaj