Mars'taki yaşamın kendi kendini yok etmiş olabileceği ortaya çıktı

Yeni bir araştırma, Mars'ta milyarlarca yıl önce var olduğu düşünülen mikroskobik canlıların kendi kendini yok etmiş olabileceğini ortaya koydu.

Mars'taki yaşamın kendi kendini yok etmiş olabileceği ortaya çıktı

Independent Türkçe'nin haberine göre, yeni bir araştırma, Mars'ta milyarlarca yıl önce var olduğu düşünülen mikroskobik canlıların kendi kendini yok etmiş olabileceğini ortaya koydu.

Yaklaşık 3,7 milyar yıl önce Mars'ta hidrojen tükettiği ve metan ürettiği farz edilen bu varlıklar bilgisayar simülasyonlarında canlandırıldı.

Hakemli bilimsel dergi Nature Astronomy'de yayımlanan makalede açıklanan simülasyonlar, Marslıların, Dünya'da olduğu gibi kendi gelişimlerine uygun bir ortam yaratmak yerine, iklim değişikliğine neden olarak atmosfere zarar vermiş olabileceğini ortaya koydu.

Yaşam kendi kendini nasıl yok etti?

Fransa'daki l'Ecole Normale Supérieure Biyoloji Enstitüsü'nden araştırmacılar, yaşamın Dünya'da gelişip Mars'ta yok olmasını iki nedene bağladı: Gezegenlerin atmosferlerindeki gaz bileşimleri ve Güneş'ten uzaklıklarının birbirinden farklı olması.
Güneş'ten daha uzakta olan Mars, yaşama uygun sıcaklıkları korumak için karbondioksit ve hidrojen gibi ısı tutan sera gazlarına daha bağımlıydı.

Bulgulara göre Mars'taki mikroskobik canlılar, hidrojen tüketip metan üreterek gezegenin ısıyı hapseden örtüsünü yok etti. Zira metan, Dünya üzerinde önemli bir sera gazı olsa da ısı tutmada hidrojen kadar güçlü değil.

Bu nedenle sürecin sonunda Mars'ın son derece soğuduğu ve karmaşık yaşam biçiminin gelişmesi için uygun koşulları sağlayamadığı düşünülüyor.

Buna göre Kızıl Gezegen'deki yüzey sıcaklıkları 10 ila 20 dereceyken, eksi 57 dereceye düştü. Böylece mikroskobik canlılar gezegen kabuğunun daha sıcak derinliklerine kaçtı.

Kızıl Gezegen görevleri teoriyi kanıtlayabilir

Araştırmacılar bu teoriye kanıt bulmak için bu canlılardan herhangi bir grubun hayatta kalıp kalmadığını öğrenmek istiyor.

NASA'nın Curiosity uzay aracı ve Kızıl Gezegen'in yörüngesindeki uydular daha önce metan izleri tespit etmişti. Bu izler mikroskobik canlıların gezegende halen var olabileceğini düşündürmüştü.

Araştırmanın başyazarı Boris Sauterey, "Yaşamın bileşenleri evrenin her yerinde" ifadelerini kullandı.

"Yani evrende yaşamın düzenli olarak ortaya çıkması mümkün. Ancak gezegenin yüzeyinde yaşanabilir koşulların sürdürülememesi, neslinin çok hızlı bir şekilde tükenmesine neden olur" diyen Sauterey, sözlerini şöyle sürdürdü:

Biyosfer kendi kendini yok eden bir etki yaratabilir.

Konular uzay