Mehmet Esen kavuğu kime verecek?..

Mehmet Esen: "Cem Yılmaz da, Ata Demirer de apolitik! Kavuğu onlara vermem. Kavuğumu; 20'li yaşlarda, gerçekten komik ve politik bir gence vermek isterim ama böyle biri yok!"

Mehmet Esen kavuğu kime verecek?..

 EVDE DURUYORDU

 Lush Kabare’de gösteri sunmaya nasıl başladınız?
Mekanın sahibi arkadaşımdı. Burası kurulurken içinde kabare olmasını istediğini anlatıyordu. Kısa süre sonra da beni arayıp mekanın hazır olduğunu söyledi ve hemen çalışmalara başladık. Gösteri çok yeni olmasına rağmen gördüğüm ilgiden memnunum. Sosyal medya aracılığıyla da her geçen gün daha çok tanınıyoruz.

 Gösterinizi Erkan Yücel’in size verdiği kavuğun önünde yapıyorsunuz. Kavuk ne kadar zamandan beri sizde?
Şimdi şöyle... İsmail Dümbüllü kavuğunu iki kişiye veriyor. Erkan Yücel ve Münir Özkul. Her ikisi de benim ustam... Erkan Yücel, kavuğunu bana 20’li yaşlarımda verdi. Evde duruyordu, ben de buraya getirdim.

 Peki, kavuk sizden sonra kime geçecek? Belirlediğiniz bir isim var mı? Sonuçta siz Cem Yılmaz’ı da, Ata Demirer’i de sahneyle tanıştıran kişisiniz...
Cem apolitik biri, Ata da öyle. Komedyen dediğin; toplumsal sorunlara parmak basacak, taşın altına elini koyacak. Ben 20’li yaşlarda, politik, gerçekten komik bir gence kavuğumu vermeyi isterim. Ama böyle biri henüz yok!

"Ata da, Cem de APOLİTİK"

 Cem Yılmaz ve Ata Demirer’i nasıl keşfettiniz?

Tuncel Kurtiz, 1994 yılında Leman’da beni sahneye davet etti. Çok beğendiler, adım duyulmaya başlandı. Sahnede doğaçlama yapıyordum. Cem Yılmaz ve Ata Demirer beni sahnede görüp etkilendiler... Onlar da stand up yapmaya başladılar. Cem’i de, Ata’yı da çok beğeniyordum ama Ata’yı izlemeye daha az insan geliyordu. Ben Ata’ya moral verdim, bu işi bırakmamasını söyledim. Türkiye’de yeni gelecek kuşağın onu seveceğini söyledim. Nitekim öyle de oldu.

 Cem Yılmaz’a kırılmanıza neden olan olay nasıl gelişmişti peki?
1996 senesinde Bilkent Üniversitesi’nde gittiği bir konferansta; onun hakkında hiçbir şey konuşmadığım halde "O kim ki lan?" gibi ağır şeyler söylemiş. Öğrenciler şok olmuş ve bir dilekçe yazıp altına telefonlarını yazarak imza atmışlar. Protesto etmişler. Bana yolladılar, görünce çok şaşırdım...

CEM YILMAZ’A HAKKIMI HELAL ETMİYORUM!

 Cem Yılmaz, sizin hakkınızda "O kim ki lan?" dediği için dava açtınız ve kazandınız. Duruşmada kendisini nasıl savunmuştu?
Mahkeme öncesinde bir gün Güner Özkul’la Bebek Kahve’de otururken Cem’i gördüm. Yanıma çağırdım ve sordum. Bana yalan, yanlış şeyler söyledi. "Şaka yaptım" dedi, ben de çok sinirlendim. Hâlâ da sinirliyim ve ona hakkımı helal etmiyorum! Sadece hak yolunu bulsun diye açtım davayı... Savunmasını basına verebilirdim; insanlar onun gerçek yüzünü görebilirdi ama yıpranmasın diye yapmadım. Cem benim kötü çocuğum gibi...

 Sizce neden böyle yapıyor?
Çünkü piyasada tek olmak istiyor! Para ve şöhret uğruna hayatını zavallılaştırdı. Sistemin komedyeni oldu! Benim anlattığım her şeyin kanıtı var. Leman Kültür’de sahneye çıkarken afişlere benim bölümümde onun da adını yazdırırdık. Arşivlerden bakabilirsiniz. BKM’de çıktığında "Hocam" diye bana teşekkür etti. Gösterilerimin afişlerini tasarladı! Arşivlerde birlikte röportajlarımız vardı ama hepsini kaldırttı.

"İZLEMEYE GİTMEYİN" DİYORLAR!

 Cem Yılmaz sizi inkar ettiği için mi ona kızgın ve kırgınsınız?

Vefa benim için önemlidir. Ayrıca sırf beni inkar etmesi değil; Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının idamını onaylayan Demirel’in elini öpen kişi o! Beni protesto etti, işlerimi engelledi, ekmeğimle oynadı. Ben turnelere gidince bir hafta sonra peşimden o da geliyordu. Sırf beni yok etmek için... Ayrıca Yılmaz Erdoğan ve Necati Akpınar da benimle uğraşıyor.

ATA SAYGILIDIR

 Onlar size ne yapıyor?

Hakkımda "O çok kötüdür’ gösterisine gitmeyin!" tarzı söylemlerde bulunuyorlar. Yılmaz Erdoğan’a Twitter’dan kaç kere yazdım cevap vermedi. Ama unuttukları bir şey var; ben onlarla varolmadım. Hâlâ ayaktayım!

 Ata Demirer’le aranız nasıl?
Ata çok saygılıdır, çok iyidir. Kompleksi yok. Ayrıca hayatını güzel yaşıyor. Ailesiyle ve hobileriyle mutlu...

İçeride çok zor günler geçirdim

 Bilmeyenler için soralım; gösterinizde nelerden bahsediyorsunuz?
Tiyatroya nasıl başladığımı, yaşadıklarımı, Kenan Evren döneminde bana yapılanları anlatıyorum. O dönemi "Kenan Evren’in resim sergisi varmış, beni de o sergiyi görmeye çağırdılar" diyerek özetliyorum.

ANLATARAK KURTULDUM

 Neden sizi içeri aldılar? Ne kadar süre içeride kaldınız?
O dönem, kitleleri arkasından sürükleyebileceğine inandıkları, korktukları insanları içeri alıyorlarmış. Beni de bir gösteride söylediğim lafı yanlış anlayarak içeri aldılar. İçerde yaptıkları malum... Çok zor günler geçirdim. Bir yıl sonra beni serbest bıraktılar. Bir süre başka işlerle uğraştım, sonra geri döndüm. Yaşadıklarımı anlatarak kendime terapi yaptım. O zor günlerden böyle kurtuldum.

Aslı Örnek



Konular Röportaj