Prof. Dr. Ercüment Ovalı’dan flaş açıklama!

Aşı ve tedavi geliştirmek için çalışmalar yapan Prof. Dr. Ercüment Ovalı’dan heyecanlandıran açıklama geldi. Ovalı, laboratuvarda yaptıkları araştırmalar sonucunda koronavirüse karşı kullanılmasını tavsiye ettiği etkili bir ilacın adını paylaştı.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı’dan flaş açıklama!

Prof. Dr. Ercüment Ovalı, bir aydır üzerinde çalıştıkları bir ilacın ismi 23 Nisan’da açıklamayı planladıklarını ancak ilacın beklediklerinden de etkili olması nedeniyle daha erken açıklama gereği duyduğunu belirtti.

Sosyal medyadan açıklamada bulunan Ovalı şu ifadeleri kullandı:

”1 aydır lab.da çalıştığımız bir ilacın ismini 23 nisanda açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim.”

Prof. Dr. Ercüment Ovalı’dan flaş açıklama!

DORFAZ ALFA İLACI NEDİR?

Dornaz alfa (Rekombinan insan DNaz), human DNaz I enziminin rekombinan formudur. Bu nedenle “rekombinant human DNAz” (rhDNaz) olarak da adlandırılır. Bu ilaç, KF (Kistik Fibrozis) hastalarının mukusundaki nekroza uğramış nötro fillerden açığa çıkan çok miktardaki serbest DNA’yı yıkmak ve böylece solunum yolu sekresyonlarının viskoelastisitesini azaltmak, mukusun klirensini artırmak ve solunum yolu enfeksiyonlarının sık ve şiddetini azaltmak yoluyla akciğer fonksiyonlarını korumak ya da iyileştirmek amacıyla geliştirilmiştir.

‘ZATEN KULLANILAN BİR İLAÇ’

Ovalı’nın paylaşımının ardından sosyal medyada tartışmalar başladı. Almanya Dresden Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağhan Kızıl sosyal medyada yaptığı paylaşımda, Ovalı’nın duyurduğu Dornaz Alfa üzerine daha önce çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı.

Kızıl’ın paylaşımı şöyle, “Umut tacirliği her devir yaşanan şey. Klinik çalışma yapılsın deniyor. Fransa’da COVID için klinik çalışmada zaten kullanılan bir ilaç bu. Üzerine yayınlarlar. Labda çalışılan şey etkili olsa da ilaç anlamına gelmez” dedi.

Prof. Dr. Ercüment Ovalı’dan flaş açıklama! - Resim : 2