Saç dökülmenizi durdurun

Saç dökülmesinin nedenleri nedir? Saç dökülmesi için neler yapabiliriz?..

Saç dökülmenizi durdurun

Akşam Gazetesi'nden Yasemin Miras'ın yazısı...

Sağlıklı saçlar bakımlı görünmemizde çok önemli bir rol alıyor; ancak beslenme alışkanlıklarından, stresten hatta yanlış ürün kullanımından ve çeşitli hastalıklara kadar pek çok etken, saç dökülmesine sebep olabiliyor. Durum böyle olunca psikolojimizde bozuluyor. Bu hafta sizlere saç dökülmesinin nedenleri ve saç dökülmesi için neler yapabiliriz, onu anlatmak istiyorum.

SAÇ DÖKÜLMESİNE İYİ GELEN BESİNLER

Kırmızı et: Yeterli miktarda alınmayan protein saçın cansızlaşmasına ve geç uzamasına neden olur. Yağsız kırmızı et gibi kaliteli protein kaynağı yeterli miktarda, düzenli tüketildiğinde, saçların güçlü ve canlı uzamasını sağlar, dökülmenin önüne geçer.

Yumurta: Kaliteli protein kaynaklarından biri olan tavuk yumurtası folik asit, demir, çinko, fosfor, biotin bakımından zengindir.

Havuç: En fazla A vitamini içeriği bulunan havuç, saçların daha parlak ve güçlü görünmesini sağlar.

Zeytinyağı: Zeytinyağı saç derisinin ihtiyaç duyduğu E vitamini bakımından zengindir. Saç derisinin sağlıklı ve nemli olmasına yardımcı olur. Ayrıca saçın güçlenmesini sağlayarak dökülmesini önler.

Yulaf: Yulaf potasyum, magnezyum, biotin içermesi ile saçları güçlendirerek kırılmasına önler. Bunun için kahvaltı ya da gün içinde bir ara öğününüze yulaf ezmesi eklemeniz yeterlidir.

Kırmızı kapya biber: Antioksidan bileşiklerden ve C vitamininden zengin olan kırmızıbiber, saç sağlığını iyileştirir ve saçların daha hızlı uzamasını sağlar.

GÜZELLİK SIRRI BİBERİYE

Biberiye antiseptik özellikler taşıyan önemli bir bitkidir. Kullanımı çok geniş olmakla birlikte saça olan faydaları ise çok bilinmez. Biberiye saç deriniz üzerindeki dolaşımı hızlandırarak saçlarınızın daha çok beslenmesini sağlar ve dökülmesini engeller. Özellikle saç telleriniz inceyse biberiye saç direncini arttırarak saçlarınızın daha sağlıklı görünmesini sağlar. Antiseptik olması sebebiyle kepek oluşumunu engeller ve saçlarınıza nem kazandırır.

Biberiye yağı çok kuvvetli bir yağdır. Bu sebeple taşıyıcı bir yağ ile kullanılması gerekmektedir. Hindistancevizi, badem, lavanta, nane ve zeytinyağı kullanabileceğiniz taşıyıcı yağlar olabilir. 2 çorba kaşığı seçtiğiniz yağ ile 2-4 damla biberiye yağını karıştırıp ısıtmalısınız. Fakat çok yüksek bir sıcaklıkta olmamasına dikkat edin. Saçlarınızı bölümlere ayırarak saç diplerinize ve saç uçlarınıza masaj yaparak bu yağı saçlarınıza uygulayın ve yaklaşık 10 dakika boyunca saçınızda bekletin. Sıcak bir havlu ile saçlarınızı sarın ve 30 dakika bekletin. Saçlarınızı yıkayın ve en son soğuk su ile durulayın.

Yasemin MİRAS / Akşam Gazetesi