Sağlık için 'altın' formül!

Sigara, yanlış beslenme ve spordan uzak bir yaşam, adeta hastalıkları çağırıyor. Sağlıklı olmanın koşulu “dengeli beslenme” ve “düzenli egzersizden” geçiyor...

Sağlık için 'altın' formül!

Yeni Asır Gazetesi'nin haberine göre Özel Egepol Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Rida Berilğen, teknolojik gelişmeler sonucunda oluşan yaşam standartlarındaki artışın, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşama yol açtığını söyledi. Birçok insanın hasta olana kadar yaşam tarzına dikkat etmediğini dile getiren Berilğen, sağlıklı yaşamın temel birkaç kuralına uyularak başta diyabet (şeker hastalığı) olmak üzere; önemli sayıda hastalığın önlenebileceğinin altını çizdi.

YARI YARIYA AZALIYOR

Toplumda hasta olsun olmasın, tüm bireylerin sağlıklı yaşam tarzına ait uyması gereken temel özelliklerin bulunduğunu belirten Dr. Rida Berilğen, özellikle sigara, yanlış beslenme ve egzersiz yetersizliğinin hastalıklara devetiye çıkardığını vurguladı. Sigara içenlerde kalp damar hastalıklarından ölüm riskinin 2 kat arttığına dikkat çeken Dr. Berilğen, "Sigara içen bir kişinin sigarayı bırakmasıyla, kalp damar hastalıklarından ölüm riski yarı yarıya azalmaktadır. Pasif içicilik adı verilen sigara içilen ortamlarda bulunma yoluyla oluşan maruziyet de, sigara içimi kadar risk taşımaktadır" dedi.

KIZARTMAYI UNUTUN

Berilğen, "Herhangi bir hastalığı bulunmayan bireylerde beslenmenin ağırlığını sebze, meyve, salata, az yağlı süt ürünleri oluşturmalıdır. Haftada en az iki gün balık önerilmektedir. Besinler pişirilirken kızartılmamalı, kavurulmamalı; haşlama, ızgara, fırınlama benzeri yöntemler tercih edilmelidir. Margarin türevi yağlardan uzak durulmalı, zeytinyağı tercih edilmelidir" diye konuştu.

BELİNİZİ ÖLÇÜN!

Sağlıklı bireyin vücut kitle indeksinin 20-25 kg/m2 olması gerektiğine değinen Berilğen, "Bel çevresi erkeklerde 94 cm, kadınlarda 80 cm'yi geçmemelidir. Kan basıncı ölçümleri 140 / 90 mmHg üzerinde olmamalıdır" dedi.

YÜRÜYÜŞÜ İHMAL ETMEYİN

Dr. Berilğen, "Günlük toplam 30-60 dakika egzersiz yeterli olmaktadır. Kilo problemi olan bireylerde bu süre uzatılabilir. Egzersiz programı 5 gün gibi haftanın büyük çoğunluğuna yayılmalıdır. Egzersiz olarak en sık tempolu yürüyüş önerilmektedir. Bunun yanında daha kısa sürelerle ağırlık kaldırma gibi egzersizlerin de yapılması yararlı olabilir. İdeal bir egzersiz orta yoğunlukta olmalıdır. Orta yoğunlukta egzersizle kast edilen yaşa göre maksimum kalp hızının en az % 50'sine ulaşılan egzersizdir" dedi.