Sıcak havalarda bu besinleri tüketin!

Mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcaklar kronik hastalıklara davetiye çıkarıyor. Uzmanlar bu tehlikeye karşı klima etkisi yaratan salatalığı öneriyor...

Sıcak havalarda bu besinleri tüketin!
Takvim'de yer alan habere göre kalp, tansiyon, şeker ve böbrek gibi kronik rahatsızlıklar, bunaltan sıcaklarla birlikte yaşamı iyice tehdit ediyor.

Diyetisyen Şebnem Kandıralı, bu hastalıklara karşı doğru ve düzenli beslenmenin önemini vurgulayarak şöyle konuşuyor: "Yüksek su içeriğine sahip, çeşitli besin öğeleri ve antioksidanlarla dolu besinler bu yaz sıcaklarında serinlemek için birebirdir."

Kandıralı klima karşısında gibi hissetmenizi sağlayacak sağlıklı gıdaları şöyle sıralıyor...

KARPUZ: Yüzde 92 sudan oluşur. Yağsız ve düşük kalorilidir. Kolesterol içermeyen karpuz A ve C vitamini kaynağı olarak serinlik verir. KAVUN: Karaciğerden toksin atan, serinleten, enerji veren meyvelerdendir. Yüzde 90'ı sudan oluşur. Yağsız, kolesterolsüz ve düşük kalorilidir. SALATALIK: Bir salatalığın iç sıcaklığı dışarının sıcaklığından 20 derece daha serin olabilir Yağ ve kalorisi düşüktür. K vitamini zenginidir. Çoğunlukla sudan oluşur (yüzde 96). Harika bir yaz serinleticisi görevi görür . TURP: Potasyum, demir, kükürt ve iyot bakımından zengindir. Yüzde 95 sudan oluşur. C vitamini kaynağıdır. Sıcağın etkilerini yok etmeye yardımcıdır. MARUL: Yüzde 96 sudan oluşur. İyi C vitamini, demir, folat, lif, beta karoten kaynağıdır.

ISPANAK: Lif kaynağı olan ıspanak yüzde 92 su içeriğiyle ferahlatır. Yağ içermez. Yüksek potasyum ve C vitamini içerir. İyi A vitamini, demir, lif ve sebze proteini kaynağıdır.
NARENCİYE: (Portakal, limon, yeşil limon, greyfurt) : Greyfurt : Yüzde 91 sudan oluşur. Yüksek potasyum ve C vitamini kaynağıdır. Portakal : Yüzde 87 sudan oluşur. Yeşil limon: Antioksidan zengini limon yüzde 90 sudan meydana gelir. Enfeksiyonlara karşı savaşır. Yüksek C vitamini kaynağıdır.

NANE: Antioksidan ve diyet lifinden zengindir. Soğutucu ve rahatlatıcı etkisi var. Uzun yıllardır zihni ve bedeni yatıştırmak için kullanılır. Aynı zamanda ağrı kesici özelliği vardır. Kalp hızı ve kan basıncı kontrolünü sağlayan mineralleri içerir. Aynı zamanda hazımsızlıkları rahatlatmada yardımcıdır. ROKA: Çok iyi bir folat kaynağıdır. Antioksidan zenginidir. Salatalarınıza ekleyerek akşamları nem ve sıcağın etkisini hissetmeden uyuyabilirsiniz.