Siren Ertan'dan özel açıklamalar

"Benim giydirdiğim kadınlar asil, şık, zarif ve güçlü duruşuyla sürüden farklı olmalı" diyen Siren Ertan, özel açıklamalarda bulundu...

Siren Ertan'dan özel açıklamalar

- Sizin için moda ne ifade ediyor?
Moda, giyimden mobilyaya kadar her alanda değişim sağlar ve hayatlarımıza renk katar. Bu nedenle neşeli bir şey olduğunu düşünürüm. Ancak bunun da ötesinde modanın, milyonlarca kişiye istihdam sağlamasını seviyorum.

- Tasarımlarınızda nelerden ilham alırsınız?
Tamamen müşterimin kendisinden ilham alırım. Onu hayatında olabilecek en güzel haliyle göstermeyi hedeflerim. Tasarladığım günlük bir iş kıyafeti de olsa, kızının düğününde giyeceği bir tuvalet de olsa ben kadınımı asil, şık, zarif, feminen, güçlü ve rafine duruşuyla sürüden farklı görmek isterim.

- Tasarımlarınızı kimin üzerinde görmek istersiniz?
Kapımdan ve gönlümden giren her müşterimin başımın üzerinde yeri vardır.

- Hayalinizdeki kıyafet nedir?
Müşterim için; onun kusurlarını örtüp güzel yanlarını öne çıkardığım, rengiyle, kumaşıyla, kalıbıyla, onun yaşına ve konumuna en uygun kıyafettir. Kendim için ise; beyaz ya da krem rengi bir parça, çünkü en sevdiğim ve kendimi iyi hissettiğim renklerdir.

- Dünyada ve Türkiye'de kendinize örnek aldığınız tasarımcılar var mı?
Hayatta üretken olmayı seçen ve bir şeyler yaratabilen herkese büyük saygı duyarım. Yıldırım Mayruk gibi haute couture'un duayenlerini ise ayakta alkışlarım. Çünkü benim mesleğim çok ama çok zordur.

EVLİLİĞİM İŞİMDE  BÜYÜMEYE UYGUN DEĞİL

- İstanbul'daki moda haftalarını yakından takip ettiniz mi? Nasıl buldunuz?

Hayır, tamamını takip ettiğimi söyleyemem çünkü yapacak daha önemli işlerim olabiliyor. Nasıl bulduğuma gelince; beynen ve fiziken insan gücünün, paranın ve zamanın çok daha iyi kullanıldığı moda haftaları diliyorum. Çünkü aşık olduğum şehrim İstanbul bunu fazlasıyla hak eder.

- Yurtdışındaki moda haftalarına katılmayı düşünüyor musunuz? Mesela bir Paris Moda Haftası'nda sizi görebilir miyiz?
İşim söz konusu olduğunda pek mütevazı biri değilim. Yurtdışında bir defileyi en güzel şekilde gerçekleştirebileceğimi biliyorum ve bunu gerçekleştirebilecek güce de sahibim. Ama inanın bu anlamda hiçbir hayalim yok. Çünkü hem evliliğim işimde büyümeye uygun değil hem de Türkiye'nin dört bir yanından gelen müşterilerimle kurduğumuz bire bir dünya beni çok mutlu ediyor.

- Gökhan Çarmıklı ile mutlu bir evlilik sürdürüyorsunuz. Mutluluk sırlarınız var mı?
Sevgi ve sabırdır. Ona karşı ikisinin de azalmasına asla izin vermiyorum.

- Evliliğinizi bir çocukla perçinleştirmeyi düşünmüyor musunuz?
Hayatta sahip olmayı istediğim tek şey bir çocuk ama henüz mümkün olmadı ne yazık ki.

GİDEREK DAHA SADE GİYİNİYORUM

- Size göre gelmiş geçmiş en önemli stil ikonu kimdir?

İlk aklıma gelen Coco Chanel, giyim tarzı ve yarattıkları ile tüm dünyayı derinden etkilemiş bir kadındır.

- Türkiye'nin en iyi giyinen kadınlarından biri olarak peki ya siz gündelik hayatınızda nasıl giyiniyorsunuz?
O kadar yoğun çalışıyorum ki sabahları evden çok hızlı çıktığımdan olsa gerek gittikçe daha sade giyiniyorum. Gömleklerime, kumaş pantolonlarıma, diz boyu elbiselerime, tüm ceketlerime bayılırım.

- Tarzınızı nasıl tanımlarsınız?
Klasik ama farklı.

- Paranızı giyimde en çok neye harcarsınız?
Sekiz yıldır kıyafetlerimin çoğunu kendim yaptığımdan en çok ayakkabı, çanta, dış giyim ve küçük mücevherler satın alırım.

- Hayata farklı bir yerden baktığınızı düşünüyor musunuz?
Yeni bir şey öğrendiğim, kendime bir şey ekleyebildiğim, kendimi işe yarar hissettiğim her güne şükrederim. Ve benim için hayattaki gerçek başarı; gittikçe daha iyi bir insan olmaktır, sadece böyle hatırlanmak yeter de artar bana!

ÇOCUKLUĞUNDAN BERİ MODAYA HAYRAN

Çocukluğundan bu yana moda ve sanata ilgi duyan Siren Ertan, üniversite eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil Tasarımı Bölümü'nde aldı. Mustafa Taviloğlu'nun teklifiyle İstanbul'a gelerek, gıda, medya, pazarlama, tekstil ve moda alanlarında çalıştı. Kendisi için tasarladığı kıyafetlerin çevresi tarafından beğenilip yoğun talep görmesi sonucu 2004 yılında kendi haute-couture atölyesini ve markasını kurdu.

O günden bugüne 'Siren Ertan İstanbul' markasıyla sofistike günlük kıyafetlerden çarpıcı gece elbiselerine, zarif mezuniyet kıyafetlerinden romantik gelinliklere kadar, kendi çizgisini taşıyan farklı tasarımlara imza atıyor. Ertan amacının; her zaman görmek istediği asil, şık, zarif, feminen ve güçlü kadını müşterilerine yansıtmak olduğunu söylüyor.

Erçin Dağ Eysen


Konular Röportaj