Şok!.. Fenerbahçe'yi bekleyen tehlike!..

Fenerbahçe'deki kayyum gelişmesi spor hukukçularını böldü. Dava riskine dikkat çekildi

Şok!.. Fenerbahçe'yi bekleyen tehlike!..

Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım ve yöneticiler Şekip Mosturoğlu ile İlhan Ekşioğlu'nun dernek üyeliklerine mahkeme kararıyla tedbir konmuştu. Sonrasında ise Dernekler Kanunu'nun 27. maddesi gereğince İstanbul Valiliği harekete geçti ve söz konusu 3 idareciyle ilgili tedbir kararı kesinleşinceye kadar Fenerbahçe'yi kayyum yönetecek.

Söz konusu gelişmeyi ilk kez Beşiktaş Sportif AŞ Yönetimi Bağımsız Üyesi ve Spor Yazarı olan Atıf Keçeci, gazetemize değerlendirerek "Futbol AŞ'nin 9 kişilik yönetiminin 7'si dernek üyesi olmalı. Yıldırım da bu yolla işbaşında. Dernek üyeliğiyle birlikte başkanlık yetkisi de düşer" demişti.

Bu gelişmeleri, spor hukukçuları Rezan Epözdemir, Alpay Köse ve Metin Ünlü'ye sorduk. Bu 3 ismin konuyla ilgili görüşleri şöyle:

Futbol AŞ'den istifa etmeliler

Bu kişilerin dernekteki yönetim kurulu üyelikleri tedbiren durdurulduğuna göre Futbol AŞ'deki yönetim kurulu ve kurul başkanlığı görevlerinin de yine tedbiren durdurulması ihtimali var. Kayyum, kulüp adına Futbol AŞ yönetim kurulunda da görev alma olasılığına sahip.

Bu olasılık gereğince; SPK ve şirketin denetçisi devreye girip bu durumu ortaya koyar. Görevi fiilen yönetim kurulu görüşüp karar altına alabilir. Görev, şirketin genel kuruluna, yöneticisine ve SPK'ya düşüyor. Futbol AŞ'deki yönetim listeleri dernekte.

Çünkü bazıları derneğin hissedarlığıyla Futbol AŞ'de yöneticilik yapıyorlar. Dernek yöneticilikleri askıya alınınca derneğin temsil kabiliyeti kalkıyor. Karar verecek olanlar kendi iç organları, SPK ve denetçileri genel kurulu olacak. Şimdi bir hissedar Futbol AŞ'ye karşı dava açabilir. Bu da kulübün geleceği iiçn belirsizlik doğurur. Futbol AŞ'ye de kayyum atanabilir. Bunlar hukuk gerekleri. Ancak önemli bir gerçek: Şirketin ana sözleşmesine bakarak bu sorulara kesin cevaplar verilebilir.

DERNEK ÜYELERi YÖNETİMDE

Futbol AŞ'nin yönetimine dernekten 6 üye atanıyor. Futbol AŞ futbolda, dernek ise amatör branşlarda söz sahibi. Kayyum gelişmesinin Futbol AŞ ile ilgisi yok. Görev yetkileri kararla birlikte ortaya çıkacak. Aziz Yıldırım'ın Futbol AŞ başkanlığını etkilemez. Dernekler Yasası'nda "Kötü şöhret sabihi olanların üyeliği düşer" diye madde var.

Valilik, kayyum atanmasını emredici mahiyette diyor. Bence kayyum üyeleri atayacağı 3 kişiyi dernek üyeleri arasından, kanaatimce divan kurulu üyelerinden atar. Çünkü daha eski ve tecrübeliler. Üyeler dernek dışından da atanabiliyor.  Dikkat çekici nokta, Futbol AŞ'nin yönetiminde dernek 6 üye gönderiyor. Bu kişiler dernek yönetiminde yer alamasa bile Futbol AŞ'de üye sıfatıyla görev alabilir.

Şimdilik sorun yok

Aziz Yıldırım, dernekle ilgili görevlerinden uzaklaşınca boşluk oluştu. Dernekler Kanunu'nun 27. maddesine göre uzaklaştırma nedeniyle kayyum atanması gerekiyor ve kayyum, dava sonuçlanan kadar görevinde devam edecek. Kayyum, derneğe atandığı için sadece orayı kapsıyor ve Futbol A.Ş.'yi ilgilendirmiyor.

Ancak Futbol AŞ'de aynı zamanda dernek üyeleri de görev aldığı için dernek üyelikleri düşen Futbol AŞ yöneticilerinin buradaki meşruiyetleri sorgulanabilir. Bu kişiler "Aziz Yıldırım, Şekip Mosturoğlu ve İlhan Ekşioğlu Futbol AŞ'yi temsil etmiyor" demediği sürece üçü için sıkıntı yok.

BATUHAN GÜLŞAH / BUGÜN İNTERNET SİTESİ

Konular Spor Haberleri