Tansiyonunuz düşük ise dikkat!

Tansiyon düşüklüğü, kalp yetmezliği, kalp kapak bozukluğu ya da böbrek üstü bezi yetersizliği gibi ciddi hastalıkların ilk belirtisi olabiliyor.

Tansiyonunuz düşük ise dikkat!
Türkiye Gazetesi'nden Ziyneti Kocabıyık'ın haberine göre sağlıklı bir kişide 12/8 olması gereken tansiyonun düşüklüğünün de hastalık habercisi olabileceği bildirildi. Büyük tansiyonun 90 mm/ hg, küçük tansiyonun 60 mm/ hg'nin altında olmasının düşük tansiyon olarak kabul edildiğini söyleyen Emsey Hospital  İç Hastalıkları Uzmanı  Dr. Songül Özer, bazı kişilerin genetik olarak tansiyonunun düşük olduğunu belirterek, “Eğer genetik bir yatkınlık söz konusu değilse, tansiyonun düşük seyretmesi vücutta bir şeylerin ters gittiğinin sinyalidir. Bu kişilerin özellikle kalp ve damar hastalıkları yönünden incelenmesi gerekir” dedi.

UZUN ÖMÜRLÜ OLUYORLAR

Düşük tansiyonun ciddi belirtileri olmadığı sürece sanıldığı kadar tehlikeli ve önemli bir problem olarak görülmediğini hatırlatan Dr. Özer, “Aksine araştırmalar kan basıncı düşük seyredenlerin yüksek tansiyonlulardan daha uzun yaşadığını gösteriyor. Ancak bu tansiyon düşüklüğü son zamanlarda yaşanmaya başladıysa ve uzun sürüyorsa mutlaka bir doktora görünmek gerekir” diye konuştu. Düşük tansiyonun özellikle kalbi ilgilendiren problemlerin ilk belirtilerinden biri olduğunu ifade eden Dr. Özer, “Örneğin böbrek üstü bezi yetersizliği, kalp yetmezliği, kalp ritim bozuklukları, kalp kapak hastalıkları en sık görülen nedenlerdendir. Ağır ishaller, kan kayıpları, uzun süren kusmalar, dikkatsiz kullanılan idrar söktürücü ilaçlar, hipertansiyon ilaçları tansiyon düşüklüğüne neden olabilir. Ayrıca göğüs ağrısı için kullanılan nitrat ve nitrit içeren ilaçlar, bazı parkinson ve depresyon ilaçları da kan basıncının düşmesine yol açabilir. Bunun yanında vitamin B12 eksikliği, folat eksikliği, demir eksikliği gibi yetersiz beslenmeye bağlı beslenme bozuklukları da tansiyon düşüklüğüne yol açabilir” dedi.

Tansiyon düşüklüğünün farklı şekillerde ortaya çıktığını hatırlatan Dr. Özer en çok halsizlik, yorgunluk, güçsüzlük, tekrarlayan baş dönmeleri görüldüğünü belirterek, bazı kişilerde bayılma nöbetleri, unutkanlık, kulak çınlaması, odaklanma güçlüğünün en sık görülen şikayetler olduğunun altını çiziyor.

Yataktan kalkmadan önce 2 dakika dinlenin

Ani tansiyon düşüklüklerinde tansiyonu düşük olan kişinin hemen yatırılarak ayaklarının vücuttan yüksek bir yere kaldırılması gerektiğini belirten Dr. Songül Özer, “Bu arada, tuz oranı artırılmış bir içecek tercihen ayran içirilerek sıvı desteği sağlanır. Bu şekilde eğer tansiyon yükselmiyorsa, mutlaka bir sağlık merkezine başvurulmalıdır” dedi. 

Dr. Özer, tansiyonu genel olarak düşük  olan kişilerin tansiyonlarını dengelemek için yapması gerekenleri şöyle sıraladı:
> Bol su içilmelidir. Su ve diğer sıvılar kan hacmini artırarak, tansiyonu yükseltir.
> Sağlıklı beslenilmelidir. Sebze, meyve, beyaz eti içeren besinlere ağırlık vermek, doktor önerisiyle diyetteki tuz oranını artırmak gerekir.
> Vücut pozisyon değişikliklerini yavaşça yapmak önemlidir. Özellikle yatar ve oturur pozisyondan ayağa ani olarak kalkılmamalıdır. Sabah yataktan kalkarken derin bir nefes almalı ve kalkmadan önce birkaç dakika yatakta oturulmalıdır. Uyurken baş biraz yüksek tutulmalıdır. Eğer tansiyon düşüklüğü belirtileri hissedilirse, düz bir zemine uzanarak ayaklar, bacaklar bir sandalye veya benzeri bir yüksek yere koyulmalıdır. Bu durum kanı, bacaklardan kalbe ve beyne yönlendirecektir.
> Sık sık yemek yenilmeli;  karbonhidrat içeriği az yiyecekler tüketilmelidir. Öğünlerin karbonhidrat (patates, pirinç, pasta ve ekmek) miktarının az olmasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda bilinen bir yan etki olmadığı sürece, çay ve kahve içmek düşük tansiyonun yükselmesinde fayda sağlayacaktır.