Telekulak'ta iki içtihat değişikliği!..

YARGITAY Ceza Genel Kurulu (YCGK), bir uyuşturucu ticareti davasının temyizinde telekulağı genişleten çok önemli bir karar verdi.

Telekulak'ta iki içtihat değişikliği!..
Hürriyet'ten Oya Armutçu'nun haberine göre kurul, İstanbul’da ‘uyuşturucu ticareti yapma’ davasında biri hakkında dinleme kararı bulunmasına rağmen diğeri hakkında bulunmayıp dinlemeye takılan 2 kardeş sanık hakkındaki tapelerin ikisi için de delil sayılıp mahkumiyete esas alınabileceğine hükmetti. Kurul, “Mevzuatta hüküm yok. Suça iştirak halinde dinlemeye takılan hakkında da kesin hukuka aykırılık hali yoksa ve kamu yararı bulunuyorsa tapeler delil sayılır” dedi.

TELEKULAKTA 2 İÇTİHAT DEĞİŞİKLİĞİ

4. yargı paketi ile dinlemeye ağır ceza mahkemesince oybirliğiyle karar verilmesi şartı getirilip dinleme süresinin toplam 3 aya indirilmesinin ardından YCGK’nın mahkemeler açısından bağlayıcı yeni örnek kararı kapsamında, suça iştirak varsa dinlemeye takılanlar açısından tapeler mahkumiyete esas delil olabilecek. Geçen ay Adana’dan gelen uyuşturucu ticareti davasının temyizinde de “Hangi suç için telefon dinleme kararı verilmişse, kayıtların sadece o suç için kullanılabileceğine” ilişkin içtihat değişikliği yapılmıştı.

Örnek karara göre, bundan sonra başka bir suçtan dolayı telefon dinleme kararı verilmiş olsa bile, dinlemeyle ortaya çıkan diğer suçlar açısından da bu kayıtlar delil sayılabilecek.