Uğur Dündar 5 hafta sonra ekrana döndü

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) 5 hafta yayın yasağı getirdiği "Demokrasi Arenası" yeniden seyircisiyle buluştu. Duayen gazeteci Uğur Dündar, yeniden ekrana döndü.

Uğur Dündar 5 hafta sonra ekrana döndü

TELE1'in haberine göre RTÜK, gazeteci Sedef Kabaş’ın sözlerini gerekçe göstererek TELE1’e yüzde 5 para cezası verirken, TELE1’de yayınlanan Demokrasi Arenası programına da 5 hafta yayın yasağı getirmişti. Uğur Dündar’ın RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’i eleştirmesi nedeniyle de yüzde 3 idari para cezasına oy çokluğuyla hükmedilmişti.

Haftalar sonra yayınlanan programda, duayen Gazeteci Uğur Dündar’ın konukları Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı Hüsnü Bozkurt, Siyaset Bilimci Prof. Dr. Barış Doster, Ekonomist Selçuk Geçer ve Sanatçı Müjdat Gezen oldu.

Programda ilk olarak 18 Mart Çanakkale Zaferi hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. ADD Başkanı Hüsnü Bozkurt, “Biz yüz binlerce şehit verdik o vatan kurtulsun diye. Sürekli yenilen Osmanlı ordusunun morali yerine geldi, Anadolu ahalisi bir millet olduğunun orada farkına vardı. En önemlisi de Milli Mücadele’yi başlatacak olan ‘Sarı Paşa’yı orada kazandı. Dolayısıyla bugün bu zaferi kutlarken büyük Atatürk’e ve o aziz şehitlere. Biz o insanlara haksızlık etmemeliyiz. Haksızlık nasıl ediliyor? Yok efendim melekler gelmiş de savaş öyle kazanılmış. Ya bu melekler daha önce neredeymiş? Atatürk nefretiyle aslında Anadolu evlatlarının kanlarına saygısızlık ediyoruz. Bu zafer çok önemlidir” diye konuştu.

ÇANAKKALE KÖPRÜSÜ’NDEKİ ‘GARANTİ ÖDEME’ ÇIKMAZI

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından törenle açılan Çanakkale Köprüsü’nde, yükleniciye garanti edilen geçiş ücretinin döviz üzerinden verilecek olması, kamunun borç yükünü şimdiden üç buçuk kat artırdı. Konuya ilişkin konuşan ekonomist Selçuk Geçer, “Eğer işin içine garanti ödeme diye bir şey giriyorsa anlayın ki orada bir sıkıntı vardır. O sıkıntının bedelini de her zaman vatandaş öder. Şu anda da biz ödüyoruz. Çanakkale Köprüsü’nde de Avrasya Tüneli’nde karşılaştığımız durumla karşılaşabiliriz. 1 dolar ne olacak mesela? 24 olursa ne olacak? Ben de övünmek isterdim köprüyle ama övünemiyorum. Nasıl övüneceğiz biz Çanakkale Köprüsü’ne 7 milyar Euro verirken?” ifadelerini kullandı.

Geçer, “2023’e kadar her şey daha da kötüye gidecek. Para politikaları aynı çünkü, değişmiyor. Mesela sürekli akaryakıta zam geldi, niye geldi ama? Cepte delik var da ondan” diye ekledi.

DÜNDAR ÇANAKKALE’DEKİ ÇOCUKLUK ANISINI ANLATTI

Programda bir anısını paylaşan Dündar ise, çocukluk yıllarındaki Çanakkale anısını şöyle anlattı:

“Ben Çanakkale’ye 11-12 yaşlarındayken gittim. Evimiz Kordon’da. Oradan denize atlıyorduk, dalıyorduk. Bir avuç kum alıp yukarıya çıktığımda o patlayan bombalardan kalma misket, kurşun, mermi… Onlardan çıkarıyorduk. Biriktirip hurdacılara satıyorduk. Sahil yolu batmış düşman gemilerinin iskeletleriyle doluydu. Böyle bir Çanakkale gözünüze getirin. Biz o zamanlar hiçbir şey yapmamıştık. Temel 1954 yılında atıldı, 2005 yılında projeye nispeten eksik olarak ziyarete açıldı. Bu bence çok büyük bir ayıptır.

İkincisi, benim çocukluğum İstanbul Silivri’de, bir köyünde geçerdi. Şeker pancarı çıkartma zamanı, irilikleri o kadar büyük olurdu ki. Vagonlar dolusu… Şeker fabrikasına giderdi. Arkadaşlar şimdi bunlardan hiçbirisi yok. Herkes hayvanlarını, tarlalarını sattı. Bunu yüreğim yanarak paylaşıyorum.”

İKTİDARA SESLENDİ: "AMİRALLERDEN ÖZÜR DİLEYİN"

Montrö’nün Türkiye için önemine dikkat çektikleri için yargılanan emekli amirallerden ‘özür’ dilenmesi gerektiğini söyleyen Bozkurt, “Mustafa Kemal 1936 yılında Boğazlar konusunu gündeme getirdi. Günlerce kurmaylarıyla hazırladığı Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ni hazırladı. Sevgili Dündar, bu Montrö’yü savundular diye amirallerimiz yargılanıyor. Şimdi buradan sesleniyorum bu ülkenin yöneticilerine ve yargıçlarına; bu amirallerimizden özür dileyin ayıptır” dedi.

Programın ilerleyen dakikalarında ekonomist Selçuk Geçer, iktidara “SİHA’lar, İHA’lar üretiliyorsa neden tarımı bitirdiniz?” sorusunu yöneltti ve şunları söyledi:

“Bravo Selçuk Bayraktar’a, helal olsun Selçuk Bayraktar’a. Demek ki üretilebiliyormuş. Niye yapmıyorsunuz diğer alanlarda? Niye tarımda, sanayide yapmıyorsunuz? Neden Türk Telekom’u sattınız?”

Bunun üzerine Dündar ise “Sezar’ın hakkı Sezar’a” diyerek, Geçer’e destek verdi.