Uykusuzsan bir nedeni var!..

Uykusuzluk ya da uyuklama hali hastalıkları beraberinde getiriyor. Uzmanlar, 'Parkinson ve Alzheimer gibi rahatsızlıklarda uykusuzluk yaşanabiliyor' diyor...

Uykusuzsan bir nedeni var!..
Takvim'de yer alan habere göre kaliteli bir uyku, birçok hastalığa kalkan olurken, günlük yaşamdaki performansı da artırıyor.

Hisar Intercontinental Hospital Nöroloji uzmanı Dr. Elvan Cevizci, uykusuzluk ya da aşırı uyku halinin normal olmadığını belirterek, bu tip durumlarda altta yatan bir hastalık olabileceğine dikkat çekiyor.

Uzm. Dr.Cevizci, uykusuzluğa ya da aşırı uyku haline neden olabilecek hastalıkları şöyle sıralıyor...

HUZURSUZ BACAK SENDROMU:
Uyku ya da istirahat sırasında bacaklarda hissedilen rahatsızlık, huzursuzluk, hareket ettirme ihtiyacı olarak tanımlanır. Uyuşma, karıncalanma bazen de tam olarak tanımlanamayan bir his oluşur. Yürüme, germe gibi hareketlerle kısmen ya da tamamen düzelir.

İNSOMNİA (UYUYAMAMA HASTALIĞI):
Uykuya dalamama veya gece boyunca uykuyu sürdürmede zorlanma, normalden daha erken uyanma ve gün boyunca yorgun olmakla tanımlanan insomnia, çoğunlukla başka problemlerin belirtisidir. Uyuma zorluğu çekenlerin çoğu direksiyon başında uyuyakalmak gibi uygunsuz durumlar yaşamaz. Eğer böyle bir durum gerçekleşirse insomnianın sebebi uyku apnesidir.

NARKOLEPSİ:
Gündüz aşırı uyku hali, önlenemeyen uyku atakları, bu ataklar sırasında rüya narkolepsi uyarı işaretidir. Diğer belirtiler; gülme veya öfke gibi hislerle beraber oluşan kasların kontrolünün kaybı ve uyku paralizi adı verilen, uyandıktan sonra hareket edememe halidir. Bu beklenmeyen uyku atakları trafik kazalarına neden olabilir.

DEMANS:
Demans hastaları bazen kişilik değişikliği aşırı sinirlilik ve uykusuzluk şeklinde başvurabilir.

PARKİNSON:
Parkinson hastalığı REM uyku davranış bozukluğu şeklinde karşımıza çıkabilir. Özellikle uykuya daldıktan sonra konuşma, yumruk atma şeklinde davranışlar olur. Gündüz ise aşırı uyku hali şeklinde karşımıza çıkabilir. Eğer yalnız yaşayan bir hasta ise sadece gündüz uykusuzluk halinden şikayet eder gece olanları hatırlamaz. Bu nedenle uyku birçok hastalığın belirtisi olabilir. Beyin enfeksiyonu, beyin damar tıkanıklığı sürekli uyku haline neden olabilir.

UYKU APNESİ:
Gece uykuda nefes durmaları ve sık uyanmalar nedeni ile yeterince alınamayan REM uykusu gündüz aşırı uykululuğa neden olur.

NÖROPATİK AĞRILAR:
Periferik sinir hasarı nedeni ile olan ellerde, ayaklarda uyuşukluk ve bel, boyun ağrıları nöropatik ağrı olarak değerlendirilip uykusuzluk nedeni olabilir.

Bu belirtiler varsa hekime başvurun!

* Banyo yapmak, kafein alımını kesmek, egzersiz ve rahatlama teknikleri gibi yöntemler işe yaramıyorsa,

* Uyku probleminizin altında depresyon veya kalp rahatsızlığı gibi sebepler yattığına inanıyorsanız,

* Uyurken aşırı horluyorsanız ya da nefessiz kalıyorsanız,

* Konuşmak ya da araba kullanmak gibi normal aktiviteleri yaparken uyuya kalıyorsanız,

* Uyandığınızda kendinizi sürekli yorgun hissediyorsanız,

* Kullandığınız ilaçların uyku bozukluklarına yol açtığını düşünüyorsanız bir uzmana başvurup gerekli tetkiklerinizi yaptırmanız gerekir.