Yemeden önce bir kez daha düşünün!...

Halk arasında ‘basur’ olarak bilinen hemoroid hastalığı beslenme alışkanlıklarıyla doğrudan ilişkili. Uzmanlar özellikle çocuklar ve gençleri uyardı: "Hemoroide davetiye çıkaran fast-food yerine lifli beslenin."

Yemeden önce bir kez daha düşünün!...
Akşam'da yer alan habere göre toplumda sıkça görülen hemoroidin günümüzde değişen beslenme alışkanlıklarıyla yakından ilişkisi olduğunu belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Özer İlkgül, halk arasında basur olarak isimlendirilen hastalığın ev dışı beslenmenin sebep olduğunu söyledi.

Hemoroidi ilerleten en önemli faktörün tuvalet alışkanlığı olduğunu söyleyen İlkgül, “Günde 20 ila 30 gram lifli besin tüketen kişilerde, bu hastalığa yakalanma riskinin yüzde 50 oranında azaldığı gösterilmiştir.

LİFLİ BESİNLERDE RİSK AZ

Herkes için en sağlıklı tuvalet alışkanlığı sabah saatlerinde yapılan tuvalettir. Bu sayede anal bölgede gün boyu basınç düşük kalır ve dolgunluk oluşmaz” diye konuştu.

EV YEMEĞİ TÜKETİN

Doç. Dr. İlkgül, “Çocuklar ve gençler yoğun çalışma temposu ya da okul nedeniyle, dışarıda fast-food tarzı besleniyorlar. Lifli gıdalardan yoksun beslenme hemoroidin ana nedenlerinden biridir. Bu nedenle ev ortamında beslenmek bu sorunu ortadan kaldırılabilir” şeklinde konuştu.

KABIZLIK AĞIRLAŞTIRIYOR

Kabızlığın hemoroidlerin ilerlemesine neden olduğunu söyleyen İlkgül,  her evrenin farklı tedavisi olduğunu belirtti. İlkgül, “Kanayan hemoroidlerde ameliyat dışı basit yöntemler etkilidir. Ağrıyan ve sarkan hemoroidlerde ise ameliyat daha etkindir" dedi. Ameliyat sonrası tekrarlayabilen bir hastalık olduğunu belirten İlkgül, uygun yöntem uygulandığında bu dönemin sorunsuz yaşanabileceğini söyledi.