Yeni doğan bebek sünnet ettirilmeli mi?

Türkiye'de son yıllarda erkek bebek sahibi olan ailelerin benimsediği bir yöntem olan yeni doğan sünnetinin bebeklerde kan değişiminden, karaciğer problemlerine kadar çok sayıda hastalığa davetiye çıkardığı ortaya çıktı.

Yeni doğan bebek sünnet ettirilmeli mi?
YENİ DOĞAN BEBEĞİ SÜNNET ETTİRMEYİN!

Yeni Asır'da yer alan habere göre Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Operatör Dr. Sedat Çiçek "Yeni doğan çocukların sünneti uyuşturucu iğne ile yapılıyor. Bebeğin bağışıklığı güçlü olmadığı için bebeğe verilen anestezi ileride çocukta kan değişiminden böbrek rahatsızlıklarına kadar çok sayıda hastalığın görülmesine yol açar" dedi.

Anne-babaların son yıllarda "Çocuk kendini bilmesin. Acı hissetmesin" diyerek erkek çocuklarına yaptırdığı yeni doğan sünnetinin faydadan çok zarar getirdiği iddia edildi. Üroloji Uzmanı Operatör Dr. Sedat Çiçek, "Bu çok yanlış bir uygulama. Yeni doğan bebekler Türkiye'de lokal anestezi yöntemiyle uyuşturularak sünnet ediliyor. Bebeğin metabolizması gelişmediği ve doğduğunda hemen tahlilleri yapılmadığı için herhangi bir genetik hastalığa sahip olup olmadığı bilinmiyor" diye konuştu.

Bebeğe sünnet edilirken verilen anestezi maddesinin hücreleri parçalayıp sarılığı uzattığını söyleyen Dr. Çiçek, "Bunun yanı sıra karaciğerle ilgili hücre yıkımına ve altta yatan bir hastalığı varsa kanının değişmesine kadar giden sonuçlar ortaya çıkar. Bebeğin daha tahlilleri yapılmadan sünnet yapılması çok tehlikeli bir durum" dedi.

İDEAL YAŞ 6- 9 ARASI

Sünnet konusunda ailelerin yaptığı yanlışa dikkat çeken Dr. Çiçek, "2 ile 6 yaş arasında çocuğun cinsel kimliği oluşmaya başlıyor. O yaştaki çocuğun sünnet edilmesi travma etkisi yaratır. Bu travmaya bağlı olarak ilerleyen dönemlerde erken boşalma ve sertleşme gibi sorunlarla karşılaşabilir. Bunun dışında 9 yaş üzerindeki çocuk da ergenlik dönemine girmeye başladığı için o dönem yapılacak sünnetin çocukta travma etkisi yaratması kaçınılmaz. Bunun için en ideal yaş 6 ile 9 yaş arasıdır" diye konuştu.

İDRAR YAPMADA ZORLUK

Tıbbi sünnetin en önemli etkisi geçmeyen idrar yolu enfeksiyonu. Erkek çocuklarda 2 yaşa kadar yılda bir kere idrar yolu enfeksiyonu geçirmesini kabul ediyoruz. Yılda birden fazla enfeksiyon geçiriyorsa mutlaka sünnet yapılmasını öneriyoruz. Çocukluk çağı böbrek hastalıklarında mutlaka sünnet yapılmalı. Onun dışında bitik dediğimiz çocuğun sünnet derisinin cinsel organının dışına iyice yapışması sonucu idrar yapmada zorluk çekmesi durumunda sünnet yapılıyor.