Zuhal Olcay: 'Oyuncak silaha bile karşıyım'

‘Umut Yolcuları’ dizisinde alışılmışın dışında bir rolle sevenlerinin karşısına çıkan Zuhal Olcay, ‘Zahide Meral’ rolünü nasıl kabul etti?...

Zuhal Olcay: 'Oyuncak silaha bile karşıyım'

‘Umut Yolcuları’ dizisinde alışılmışın dışında bir rolle sevenlerinin karşısına çıkan Zuhal Olcay, ‘Zahide Meral’ rolünü nasıl kabul etti diyelim ve sözü size bırakalım...   

Türker İnanoğlu’ndan bir dizi projesi için görüşme talebi aldım ve görüşmeye gittim. Türker Bey daha projenin sokak çocuklarıyla ilgili olduğunu söylerken gülümsedim zaten. Çünkü üzerinde durulması gereken ve bugüne kadar hep atlanmış bir konu olduğunu düşünüyorum. Sokak çocukları gerçekten bu ülkenin en önem verilmesi gereken konularından birisi. Bazı film ya da dizi tekliflerinin ilk anda bende uyandırdığı duygu çok önemlidir. Bu dizide de sokak çocukları konusunu duyar duymaz, teklifi hemen kabul ettim.

Daha önce benim hatırladığım kadarıyla hiç polis rolü oynamadınız... Peki hiç polis rolü teklifi almış mıydınız?

Hayır, böyle bir teklif de almadım. Daha önce bir polisi canlandırmadığım için bunun kendimi sınayabileceğim güzel bir iş olduğunu düşündüm. İyi ki kabul etmişim. Çok güzel bir ekiple çalışıyorum.

Öğrencilik döneminiz Türkiye’nin en karışık dönemlerine denk geliyor… Polislerin durumunu hatırlayabiliyor musunuz?

Politik konulara pek girmek istemiyorum da öğrencilik dönemimde bire bir yaşamadım ama tanık olduğum birçok olay oldu. 70’li yıllar, Cebeci, meydanlar, yürüyüşler, çatışmalar… Çok hatırlamak istediğim şeyler değil. Sadece benim değil o dönemdeki gençlerin ve toplumun belleğinden kolay kolay silinemeyecek çok tatsız anılar var. Bu imajların silinmesi ve artık bu tarz şeylerin yaşanmaması gerekiyor. Bunu da özellikle belirtmek istiyorum. 

Peki atış eğitiminiz sırasında kullandığınız mermiler gerçek miydi? Dizide elinize aldığınız, söylendiği gibi gerçek silah mı?

Dizide kullandığımız silahlar çok ağır ama ben silahlardan pek anlamam. O yüzden silahlar hakkında bir şey söyleyemem. Sadece kullandığımız mermilerin gerçek olmadığını biliyorum. Buna rağmen sette içini boşaltmak için özellikle herkesin silahını kontrol ediyorum. Kurusıkı bile olsa dolu silah görmek istemiyorum. Çünkü saçılınca ve tenimize değince bir kızarıklık yapıyor, acıtıyor. Poligondaki eğitimim sırasında kullandığım mermiler gerçekti. Bizi terörle mücadeleden bir polis eğitti.

Silah ruhsatınız var mı ya da almayı düşünür müsünüz?

Asla. Bazen insan güvenliği açısından silah bulundurmak istiyor ama silah sahibi olunca kendinizi tehlikelere de açmış oluyorsunuz. Çünkü bazı durumlarda silahınızın gerçek olup olmaması da fark etmiyor. Siz arabanın torpidosundan oyuncak bir silah da çıkartsanız onu karşınızdaki bilemez. Onun gerçek silah olduğunu varsayarak hareket eder. Sizi kendi silahını çıkartıp vurabilir. Böyle örnekler çok yaşandı, biliyoruz. Ben silahın oyuncak olanına bile karşıyım. Keşke oyuncak sektörü de silah üretimine son verse… Tabi ki güvenlik birimlerinin silah taşıması gerekiyor, o ayrı.

Konular Röportaj