Cansu Kurtçu'dan iddialı açıklamalar!..

Sayısız hit şarkıya imza attıktan sonra şarkıcılığa adım atan Cansu Kurtçu, şimdilerde piyasaya süreceği ‘Kalbim Kefil’ isimli parçasının heyecanını yaşıyor.

Cansu Kurtçu'dan iddialı açıklamalar!..
Cansu Kurtçu'nun Akşam'da yayınlanan röportajı..

Cansu Kurtçu, bugünlerde neler yapıyor. Var mı yeni bir projesi?


Evet ekranlarda pek görünmem. Bilinçli bir şey değil tabii ama işimin dışında sansasyonel bir durumum olmadığından ve geri kalanlarla ilgilenmememden diyebilirim. E tabii bir de çıkabilecek doğru düzgün televizyon programı da kalmadı. Yeni projelerim var. Durmadan çalışıyorum. Birkaç hafta içinde yeni şarkım çıkacak. ‘Kalbim Kefil’ isminde. Biz çok sevdik umarım dinleyenlerin de içine sinecek. Onun dışında şarkı vermeye devam.

Yazdığınız şarkı sözleri ve besteler dillere pelesenk olmuş durumda. Bu durum size neler hissettiriyor?
Huzur, şükür, mutluluk. Daha ne olsun. Demek ki üzerine düşünülmüş, emek harcanmış, iyi olsun, benzer olmasın diye, günü kurtarmak için baştan savma olmayan şeyler de değer görüyormuş. İnsanlara iyiyi verebilmek marifet, kandırmaya çalışanlar ise kısa günün karı şöhretleriyle sadece kendini kandırır.

İLK YAZDIĞIM ŞARKILAR İNANILMAZ SAÇMA!

Müzikle profesyonel anlamda yollarınızın kesişmesi nasıl oldu? O ilk adım nasıl atıldı?

Kendimi bildim bileli müzikle ve bu camiayla iç içeyim. Bundan 9 sene önce müzikten başka hiçbir iş yapmak istemediğime karar verdim ve bu yolumun kapıları su gibi açıldı bana. Tabii ki itici güç Fettah Can oldu. Benden habersiz şarkımı vermiş. Ben tabii önce kızdım ama heyecanın verdiği bir kızgınlık. Bana “Allah sana çok büyük bir hediye vermiş. Bunu paylaşmak zorundasın” demesi dönüm noktalarımdan biri oldu.

Bir söz yazarı besteci kendini nasıl geliştirir? Sadece ruhunu beslemesi, yaşanmışlıklarını artırması yeterli midir?

Asla yeterli değil. Uyurken bile çalışman lazım. Mesela ben ilk yazdığım şarkılara bakıyorum. İnanılmaz saçma geliyor bazıları şimdi. Bir söz yazmışım sayfalarca nasıl şarkı olacak şimdi bu? Şarkı formatı, şiir formatı apayrı ve ancak çalışılarak öğrenebilecek bir şey. Çok müzik dinlemelisiniz ve çok okumak gerekir. İlham gelecek diye beklerseniz senede bir şarkı yapar defteri kapatırsınız. İlhamı kovalayacaksın. Radar gibi duyguların, algıların hep açık olacak. Müziğini, besteci tarafını geliştirmek için teoriden kopmayacaksın. Sonra pratik, deneye deneye doğruya gidiyorsun zaten. Oku, öğren ve dene.

CİN OLMADAN ADAM ÇARPMAYA ÇALIŞIYORLAR

Hiçbir solisti düşünüp, ona uygun özel bir şarkı yaptığınız oldu mu?

Oluyor tabii ki. Şarkı istiyorlar o an ona uygun bir şarkım yoksa tamamen o şarkıcıya konsantre olup şarkıyı yapıyorum. Bir de hiç haberi olmayanlar var. Mesela Bodrum’daydım bir şarkı yazdım ve dedim ki; bunu sadece Sibel Can okumalı. Sonra bir araya geldik ve şarkı onun oldu.“Erkek Erkeğe” ona çok yakıştı.

Bir söz yazarı ve besteci olarak sektörün ‘kurtlar kapanı’ olarak benzetilmesine siz katılıyor musunuz?

Bence o eskidendi. Şu anda kurt olabilecek zekaya sahip az insan var. O yüzden ben onu cin olmadan adam çarpmaya çalışanlar olarak değiştireyim (gülüyor) O kadar kalabalıklaştık ki herkes her konuda uzman, en iyi. Biraz sadeleşmemiz ve dürüst olmamız gerekiyor. Sonuçta nereden bakarsan bak bir avuç insanız ve hepimiz birbirimizin ne olduğunu çok iyi biliyoruz. Ve en önemlisi aynı havuzdan para kazanıyoruz. Hepimiz zincirleme birbirimize bağlıyız. Ama matematik gibi 3 yanlış hep bir doğruyu götürüyor. Ben bu anlamsız savaşın içinde yitip giden gerçekten fazla yetenekli, iyi ama dayanma gücü olmayan müzisyenlere, şarkıcılara üzülüyorum. Küsmeden, kötülük peşinde koşmadan herkes işini yapsın. Sonucunda tek bir gerçek var. Üreten her zaman hancı, gerisi yolcu.

Eşiniz Fettah Can da söz yazarı. Birbirinize müdahale ettiğiniz zamanlar  oluyor mu?
Dezavantajı ancak egolar devreye girerse olur. Biz onu aşabildik. Birbirimize tabii ki müdahale ediyoruz hatta en çok ve en ağır eleştirileri birbirimize yaparız. Çünkü bu işte onun benden başka benim de ondan başka sınırsız güvenebileceğimiz kimsemiz yok. Kendimizi eleştire eleştire doğruyu buluyoruz.

Tahmin ederiz ki bütün eserleriniz sizin için özeldir ama en ağır basan hangi şarkınız? Özel bir hikayesi var mı?
Benim ilk albümüm ‘His’ çok özeldir benim için mesela. Çünkü o şarkıların kaderini yaşadım. Tuhaf olan hepsinin yazdıktan sonra başıma gelmesi oldu. Onun dışında Demet Akalın’ın okuduğu ‘Ödeştik’, Gülben Ergen’in okuduğu ‘Söz’ , Fettah Can’ın okuduğu ‘Kalp Ağrısı’, Murat Boz’un okuduğu ‘Aşklarım Büyük Benden’ hatıraları olan şarkılarımdır.

TEK BAŞIMA KALDIĞIMDA ÇOK AĞLARIM

Uzun süre oldu. Evlilik nasıl gidiyor? Anne olmayı planlıyor musunuz?

Ben en iyi arkadaşımla evlendim. En çok güldüğüm, en çok güvendiğim, her halimle her halini kabul ettiğim biriyle. O yüzden mutluyum ve her şey yolunda. Anne olmak için duygularımın biraz daha olgunlaşması lazım ama kısmet diyorlar bu işlere (gülüyor).

Şarkı sözleriniz romantik olurken ilişkilerinizde durumlar nasıl? Duygusallık ne boyutta?

Benim duygu durumum çok değişken. Mantığımla düşünmem gereken yerde duygularım devreye girer, duygularımla hareket etmem gereken yerde mantığım tepeme biner. Dediğim gibi kendimi ancak yazarak ifade edebiliyorum. Tek başıma kaldığımda ağladığım çok şey olur. Bazen kendi hayatımla ilgili bir şeylere, bazen dost kazıklarına, bazen gördüğüm bir hayvana, dünyanın başka bir ucunda çok yetenekli bir müzisyene, ülkenin haline durup durup ağlayabilirim. Böyle gel gitler oluyor işte.
Konular Röportaj