38 yıldır süren babalık davası

Doğduğunda evlatlık verilen Armağan Şahin, gerçeği öğrenince İsmail Hakkı Dinçer’e 1984’te babalık davası açtı. Mahkeme 100 milyon lira serveti olan Dinçer’in mezarının açılıp DNA alınmasına karar verdi.

38 yıldır süren babalık davası

Sabah Gazetesi'nden Ceyhan Torlak'ın haberine göre Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde yaşayan Atiye Rengin Atamaz, yasak ilişki yaşadığı evli İsmail Hakkı Dinçer'den hamile kaldı. Atamaz, Hakkı Dinçer'in resmi nikâhlı eşinin de bu durumu öğrenmesi nedeniyle İzmir'e taşınmak zorunda kaldı.

Atamaz, Dinçer'in kürtaj baskısına rağmen 1965'te kızını dünyaya getirdi. Armağan adını verdiği kızına bakamayınca da başka bir aileye evlatlık verdi. Arazi zengini olan ve yaklaşık 100 milyon lira serveti bulunan Dinçer ise 1980'de hayata gözlerini yumdu.

1984'te gerçeği öğrenen ve dünyası başına yıkılan Armağan Şahin ise Kırkağaç Asliye Hukuk Mahkemesi'nde babalık davası açtı. Mahkeme, davanın bebeğin doğumundan en geç bir yıl içinde açılması gerektiğini belirterek zaman aşımından dolayı davayı reddetti.

Armağan Şahin'in avukatının itirazı üzerine Yargıtay kararı bozdu. Ancak, o dönemdeki avukatının ihmali ve duruşmalara gitmemesi nedeniyle işlemsiz kalan dava açılmamış sayıldı. Armağan Şahin, davasının yeniden açılması için dilekçe verdi.

Ancak dava dosyası arşivde bulunamadı. Bunun üzerine, Adalet Bakanlığı eliyle yenilenen dosya, Resmi Gazete'de yayınlandı.

Yerel mahkeme ise yeniden yargılama talebini reddetti. Bunun üzerine Armağan Şahin, geçen yıl avukat Varol Turbay aracılığıyla İzmir'de yeniden dava açtı.

Davayı kabul eden Aile Mahkemesi, DNA testi için 42 yıl önce vefat eden Dinçer'in mezarının açılmasına karar verdi.

Turbay, "38 yıldır süren film gibi dava ülkede en uzun süren dava olmaya aday. Adalet kör ve topaldır ancak gideceği yere er geç ulaşır. Türk adaletine güvenmeye ve güçlendirmeye devam etmeliyiz" dedi.

ANNEDEN İTİRAF MEKTUBU

Atiye Rengin Atamaz'ın 2014'te dava süreciyle ilgili itiraflarda bulunduğu mektup mahkemeye delil olarak sunuldu: "Armağan'ı hileli davranışlarımız nedeniyle kandırdığımız için 80 yaşında ağır bir vicdani sorumluluk altındayım. Açtığı babalık davası benim ve avukatının menfaat elde etme girişimleri sonucu 2 yıla yakın süre temyiz edilmedi. Sonrasında İsmail Hakkı Dinçer'in mirasçıları ile anlaşma sağlanamayınca diğer kızım Seher'in talimatıyla temyiz edildi. Armağan bilmiyordu. Seher ile avukatın arası bozulunca dava sürüncemede kaldı. Avukatların, Dinçer'in çocuklarıyla anlaşıp beni de aldatma olasılığı araştırmaya değer bir husus."