5 yaşındaki çocuğa 250 bin liralık icra takibi!

Film senaryosunu aratmayan olayın adresi Artvin Hopa oldu.

5 yaşındaki çocuğa 250 bin liralık icra takibi!

Halk TV'den Dinçer Gökçe'nin haberine göre Kocaeli Gebze’de yaşayan Gizem Y. (31) ile Emrah Y. (33) çifti, iş için Hopa’ya gitti. Çift, daha önce de 10 gün kadar lokantasında çalıştıkları Erdoğan Ustabaş ile görüştü.

‘İşe gidip-gelmek için araç lazım’

“İşe ihtiyacımız var. Çalışmak istiyoruz” diyen Y. çifti ile kasabanın bilinen lokanta işletmecisi Erdoğan Ustabaş (32) anlaştı.

Çift, işe girdikten kısa bir süre sonra Ustabaş’a “İşe gidip gelebilmek için eski de olsa bir araca ihtiyacımız var” dedi. Ustabaş, sahibi olduğu 2010 model bir kamyoneti çifte satabileceğini söyledi.

Ödeme, maaştan yapılan kesinti ile yapılacaktı

Taraflar fiyat konusunda da anlaştı. Kapalı kasa kamyonet için 240 bin TL’lik bedel üzerine anlaşıldı.

Ödemenin nasıl yapılacağı da taraflar arasında kararlaştırıldı. Ustabaş, Y. çiftine “Aracın ödemesini her ay maaşınızdan yapacağım kesinti ile ödersiniz” dedi. Çift teklifi kabul etti. Anlaşmaya göre, devir işlemi olsa da ödeme bitene kadar aracın mülkiyeti Ustabaş’ta kalmaya devam edecekti.

‘Üzerimizde borç var, kızımızın adına olsun’

Geçen 27 Ocak günü, Hopa’da notere giden taraflar hazırlanan sözleşmeye imza attı. Y. çifti, “Üzerimizde borçlar var” diyerek aracın devrinin 5 yaşındaki kızları E. Y. adına olmasını istedi.

Yasal olarak da bir engel olmadığı için, noter sözleşmesinde satıcı Erdoğan Ustabaş, alıcı ise 5 yaşındaki E. Y.’nin adı yer aldı.

İşe gelmeyince ‘olay’ ortaya çıktı

Ustabaş ve iki çalışanı bir birlerine “Hayırlı olsun” diyerek mutlu bir biçimde noterden çıktı. Çift, Ustabaş’ın lokantasında çalışmaya devam etti. Ancak birkaç gün sonra Ustabaş aldığı haberle şoke oldu. Y. çiftinin işe gelmediğini öğrenen Ustabaş, çiftin izini sürse de sonuç alamadı.

250 bin liralık icra takibi başlattı

Dolandırıldığını düşünen Ustabaş, aracın ödenmeyen parası ile ilgili harekete geçilmesini istedi.

Ustabaş’ın avukatı İstanbul Anadolu 4. İcra Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Avukat, adına araç görünen E. Y.’ye yönelik 240 bin TL asıl alacak, 9 bin TL de faiz bedeli olarak toplam 249 bin liralık icra takibi başlattı.

‘Böyle bir borç yok’ itirazı

Takip talebinden haberdar olan Y. çifti, yapılan icra takibine itiraz etme kararı aldı. 5 yaşındaki E. Y.’ye yönelik icra takibine itiraz edildi. İtiraz dilekçesinde 5 yaşındaki çocuğun, alacaklı görünen Erdoğan Ustabaş’a bir borcunun olmadığı savunuldu. 14 Temmuz tarihli itiraz dilekçesinde “Takip borçlusu küçük müvekkilim hakkındaki icra takibi nedeniyle borcu bulunmamaktadır” denildi. Dilekçede ayrıca, E. Y.’nin 5 yaşında olduğu hatırlatılarak “Medeni Kanuna göre taraf ehliyeti de yoktur” denildi. İtiraz üzerine takip durdu.

‘5 yaşında olduğun sonradan fark ettim’

Erdoğan Ustabaş’ın avukatı Halktv.com.tr’ye yaptığı açıklamada “Takibi başlattıktan sonra çocuğun 5 yaşında olduğunu fark ettim. Anne-baba, kötü niyetli bir biçimde hareket etmiş. Şimdi araç çocuğun üzerine, ama borçlu anne baba. Hukuken nasıl bir yol izleyeceğimi ben de bilmiyorum. Bu arada, anne-babanın adına kayıtlı hiçbir mal varlığı da yok. Çift hakkında suç duyurusunda bulunacağız” diye konuştu.

Lokanta sahibi Ustabaş ise, iki eski çalışanın, aracı aldıktan kısa süre sonra sırra kadem bastıklarını söyledi.

Ustabaş’ı dolandırmakla suçlanan Y. çiftinin avukatı ile görüşme talebi ise sonuçsuz kaldı.